180 специалисти обсъдиха във Велико Търново новостите в образната диагностика

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/9991226 180 специалисти обсъдиха във Велико Търново новостите в образната диагностика 180 специалисти обсъдиха във Велико Търново новостите в образната диагностика www.24chasa.bg
Стефка Василева - рентгенов лаборант, Петранка Гагова - председател на БАЛОДТ, старши рентгенов лаборант Мима Митева и Татяна Илясова - рентгенов лаборант (от ляво на дясно) по време на форума

След 3 г. пауза МОБАЛ “Д-р Стефан Черкезов” бе символичен домакин на конгреса на професионалната асоциация

В началото на юли Велико Търново беше домакин на III национален конгрес на Българската асоциация на лаборантите в образната диагностика и терапия.

180 специалисти се събраха в старата столица, за да обсъдят новостите в образната диагностика и актуалните теми в тази сфера.
Велико Търново домакинства този форум, след като на последния конгрес на асоциацията, който се проведе през 2018 г. в София, старши рентгеновият лаборант Мима Митева от МОБАЛ “Д-р Стефан Черкезов” беше избрана от общото събрание за председател на следващото издание на конгреса.

COVID пандемията отложи 3 пъти събитието, но 3 години по-късно - от 2 до 4 юли, специалистите успяха отново да се съберат и да обсъдят новостите в сферата на образната диагностика, както и някои от наболелите проблеми, свързани с работата им.

“Конгресът е мащабен форум, който обединява рентгеновите лаборанти и всички специалисти, работещи в областта на образната диагностика, нуклеарната медицина и лъчелечението. Целта е да се представят новостите, както и да се даде

възможност за

обмяна на опит и

познания между

работещите

в тези области
През годините професията претърпя бурно развитие. С въвеждането на съвременна апаратура и на база на адекватни нови методики се наложи актуализиране на нивото на подготовка и самоподготовка на специалистите рентгенови лаборанти”, разказва председателят на конгреса.

С развитието на технологиите все по-важна и отговорна става ролята на лаборанта, който в много случаи сам провежда изследването и трябва да представи на лекаря готови, стандартни и качествени образи на лечение.

“Нивото на нашата специалност е да познаваме всички тънкости и новости в диагностичните и терапевтичните процедури. Ние не сме вече само обикновени технически изпълнители, или, както обичам да казвам, “да натискаме копчета”, а активни участници в провеждането им.

Знаем не само как технически трябва да се проведе процедурата, но и защо се провежда, какъв трябва да е резултатът. Това налага все повече да следят новостите и лаборантите, както и лекарите, да продължават медицинското си обучение и след дипломирането, за което допринасят редовните конгреси на БАЛОДТ”, категорична е старши рентгенов лаборант Митева.  

По време на научната програма на форума специалистите обсъдиха клинични случаи от практиката. Водещи специалисти в областта на образната диагностика представиха презентации в няколко основни направления - ядрено-магнитна томография, компютърна томография, нуклеарна медицина, лъчелечение и обучение на рентгеновите лаборанти.

“По време на конгреса имаше изключително високо присъствие. На сесиите залата беше пълна, имаше интересни презентации, колегите бяха заинтригувани от темите и имаха възможността да зададат своите въпроси”, разказва Митева.

Престижният форум

даде възможност

да бъде обсъдена

и темата за

мотивирането

на младите
хора да изберат професията рентгенов лаборант, както и възможностите за реализация.

“След тази една година и половина липса на контакт и връзка между специалистите добре се отрази възможността по време на форума да обсъдим наболелите теми в нашата работа, новостите, които през това време се появиха, като протоколи, като технически възможности на апаратите.

Имахме възможност да обсъдим и предизвикателствата, пред които ни изправи световната COVID пандемия, и това как всеки от нас се е справил.

През тази година и половина на COVID пандемия доста хора чуха, че съществува тази специалност “Рентгенов лаборант”, заговори се и за нас, че сме на първа линия, че сме при болните.

Това може би е един плюс към протектиране на професията и се надявам, че повече млади хора ще проявят интерес към нея”, казва още Мима Митева.

Спечели безплатна реклама на стойност 10 000 лв за твоя бизнес!

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Докторе, кажи

Израелска терапия за вдишване се пробва срещу цитокиновата буря

Израелска терапия за вдишване се пробва срещу цитокиновата буря

SARS-CoV-2

Прекарана настинка от “старите” коронавируси вдига имунния отговор към новия

Защо от COVID боледуват и ваксинирани

Защо от COVID боледуват и ваксинирани

Пийване всеки ден се оказва по-рисково за рак от редките запои

Пийване всеки ден се оказва по-рисково за рак от редките запои

Д-р Емануил Найденов

Спасиха жена с огромен тумор на мозъка

Раздвижете се - намалява 7 пъти риска от инсулт

Раздвижете се - намалява 7 пъти риска от инсулт

Покажи още

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber