Горски бани пазят от болести, лекуват депресия

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/9949002 Горски бани пазят от болести, лекуват депресия Горски бани пазят от болести, лекуват депресия www.24chasa.bg
Горските бани пазят от болести.
СНИМКИ: ПИКСАБЕЙ
Горските бани пазят от болести. СНИМКИ: ПИКСАБЕЙ

Лесотерапията сваля кръвното и пулса, укрепва имунитета, гони черните мисли

“Гората пленява сърцата не само с красота, но и с прекрасен въздух и мирис на стари дървета, който така удивително променя и възстановява уморения дух”, казва известният писател Робърт Луис Стивънсън.

Но едва ли е нужно да стигаме чак до автора на “Островът на съкровищата”, когато си имаме Любен Каравелов, възкликнал още преди шотландеца:

“Хубава си, моя

горо, миришеш

на младост”

И двамата автори едва ли са разполагали с изследвания за целебните качества на гората - облягали са се на усета си. Но днес лесотерапията е наука и лечебна практика, прилагана успешно в урбанизирания ни свят.

Преди десетина години Eймъс Клифърд основава в САЩ Асоциация за природна и горска терапия като профилактика на заболяванията. Методът е известен като “горски бани” и доразвива известната практика да се прегръщат дървета за обмен на енергия, разказва Би Би Си.

Целта е да възприемеш атмосферата на гората с петте си сетива, да забавиш хода на мислите и процесите в организма, да забравиш за обкръжаващата те електроника. В наръчник Клифърд пише: “Трябва само да намерите гора или залесен парк,

да се разходите

и заслушате в

ромона на потока

и песента на птиците,

да вдъхнете свежия въздух и сменящите се аромати”.

Инструкторът по горски бани прави излети край Сан Франциско на групи от по 6-15 души в продължение на 2-3 часа. Целта не е да навъртят километри, а да се отдадат на съзерцание, да се слеят с природата. Използването на технологии не се забранява, но не се и поощрява.

Клифърд задава на участниците въпроси като “На какво мирише земята?”, “Каква е на пипане дървесната кора?”, “Чувате ли как шуми вятърът в клоните на дърветата?” Така им помага да превключат, да презаредят нервната си система, да превърнат тялото си в механизъм за изцеление.

Днес се трупат доказателства, че престоят в гората оказва сериозно въздействие върху човешкия организъм,

сваля кръвното

налягане,

влива енергия,

лекува депресията. Според изследване на Станфордския университет горските разходки понижават притока на кръв в участъка на главния мозък, който отговаря за черните мисли. Редовно разхождащите се сред зеленина хора имат по-високо ниво на концентрация и са значително по-малко податливи на меланхолия. 

Дърветата и другите растения са източник на биологически активни ароматни вещества, известни като фитонциди, способни да убиват микробите, обяснява Би Би Си. Те укрепват човешките “клетки убийци” – нашата защита срещу заболяванията.

Продължителните разходки в гората намаляват нивото на хормона на стреса кортизол, повишават бодростта и умствените умения, способстват да си подредиш мислите, казва д-р Цин Ли, преподавател в Медицинския университет в Токио и председател на Японското дружество за горска медицина.

Горските бани, между другото, са изобретение на японците и на техния език звучат като “синрин-йоку”. Тази духовна практика

се корени

в древните

шинтоистки

и будистки

практики

През 1982 г. министерството на горите в Токио я предложи за масово приложение и днес тя e основен похват в профилактиката на болестите в страната. За изследвания в тази сфера правителството отдели 10 млн. долара, казва Цин Ли.

Научно е доказано, казва той, че “синрин-йоку” укрепва имунната система, понижава сърдечния ритъм и кръвното, повдига самочувствието, създава цялостно чувство на щастие и благоденствие. Това е особено необходимо на Япония, където над 90 на сто от населението е струпано в градовете.

Според професора

в гората

нервната система

на човека

функционира

оптимално

“Ефектът е като от природна ароматерапия”, обяснява той.

Горското “къпане” вече е популярно не само в Азия, а и по цял свят. В Южна Корея властите определиха 35 обществени целебни гори и откриха два центъра за лесотерапия.

А в богатата на гори Скандинавия финландска работна група изследва ролята на гората в медицината и съдейства за увеличаване броя на дърветата край училища и офиси.

Множат се инструкторите по тази практика и в САЩ. Там действа национален проект Park Rx, в рамките на който хората получават напътствия и препоръки да посещават паркове и гори. “Ние бързаме да предписваме лекарства или да пращаме пациента при специалист, а всъщност проблемът до голяма степен се корени в начина на живот”, казва консултантът на проекта д-р Робърт Зар.

По данни на фонда Kleiner Perkins средностатистическият американец прекарва

9,9 часа дневно

втренчен в

телевизора,

смартфона

и компютъра. За Китай, Филипините, Индонезия данните са още по-тревожни. По данни на ООН над половината световно население живее в градовете далеч от природата, затова практики като горските бани все повече се окуражават и популяризират.

Лекарите в САЩ например вече повсеместно предписват на пациентите разходки сред природата като средство за борба със зависимостта от цифровите технологии, напрежението, депресията и изтощителните амбиции да успееш. Много компании сключват договори с бази по лесотерапия и

провеждат

в гората

съвещания и

инструктажи

– разпускане, практикувано още преди време в “Епъл” от Стив Джобс.

Клифърд разказва, че няколко обучени от него консултанти сега работят с най-известните високотехнологични фирми в САЩ, включително “Гугъл” и “Фейсбук”. Ангажират го и много училища в Калифорния за терапия на учители в стрес.

В Англия, Австралия и Нова Зеландия са разработили система на “зелени рецепти”, с които пращат пациентите на горски бани.

Спечели безплатна реклама на стойност 10 000 лв за твоя бизнес!

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Сила за живот

Отново на училище: 5 съвета как да предпазим децата от вируси

Отново на училище: 5 съвета как да предпазим децата от вируси

Основните количества натрий натрупваме от готовите храни. За България основни скрити източници на сол са колбасите, сирената и хлябът.

Храните и напитките, които ни вдигат кръвното

Храните, които понижават кръвното

Храните, които понижават кръвното

Шамфъстък с кисело мляко и фурми

Как лесно да се храним по средиземноморски

С годините възрастните хора стават по-ниски.

Защо с годините ставаме по-ниски

Изненадата от по-новите проучвания е, че за черния дроб прекаляването със захар е лошо като алкохола. СНИМКА: PIXABAY

Перфектната рецепта да си съсипем черния дроб

Покажи още

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber