Откъде се вземат хлебарките вкъщи

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/9872787 Откъде се вземат хлебарките вкъщи Откъде се вземат хлебарките вкъщи www.24chasa.bg
Хлебарките пропълзяват по отвори на вентилатори и климатици
Хлебарките пропълзяват по отвори на вентилатори и климатици

Хлебарка може да ти влезе в дома буквално отвсякъде. Дори за специалисти е трудно да проследят пътищата й на проникване.

Най-често тези насекоми припълзяват от съседите, особено ако там са напръскали за дезинфекция. Тогава хлебарката се впуска да търси нова територия, където да е в безопасност. Тя влиза в съседни помещения чрез системите за вентилация или по водопроводните тръби.

Ето защо, преди да се впускате да ги изтребвате, трябва да проучите откъде хлебарките ви влизат в къщата.

Пукнатини и отверстия

На хлебарката може да й послужи за вход всяка цепка в стените и таваните, както и дупките в пода. Поради това при ремонт те трябва надеждно да се запълнят с пяна и да се замажат. Това важи особено за стените към съседни апартаменти. Ако помещението е добре херметизирано, хлебарки няма да влизат.

Вентилация

Хлебарките пропълзяват и по отворите за климатиците и вентилаторите. Тези отвори трябва да се покрият с мрежа или гъста решетка.

Следват боклука

Ако в жилищната сграда има помещение с кофи за боклук и те се пълнят, хлебарките поемат оттам и е трудно да се избавите от тях. Домът трябва да е чист и битовата смет трябва да се изхвърля по 1-2 пъти на ден.

Канализация

Черните хлебарки се наричат канализационни, докато другите са кафяви, дори рижави. Промъкват се по отточните тръби, каналите, отходните тръби в клозета и банята и тоалетните чинии. Насекомите живеят предимно в мазетата и могат да изкарат без храна над 2 месеца. При липса на храна и при застудяване те тръгват да си търсят по-комфортни условия за живот и влизат в домовете.

Покупки, багажи, колети, доставки и др.

Може да си донесете хлебарки и сами. Често те се притаяват в опаковката на някоя мебел или вещ, която ви се доставя на адрес. Може да влязат и ако сте пътували някъде и те са се промъкнали в куфара ви. Може да дойдат и с колет.

Заведения, ресторанти, офиси

Хлебарките бъкат в кафенетата, ресторантите и офисите на партерните етажи на жилищни сгради. Те плъзват навсякъде в тях, ако съдържателите не правят редовни дезинфекции, ако оставят немити съдове и неизхвърлен боклук и ако по пода на заведенията има трохи и остатъци от храна.

Още полезни съвети за здравето и благополучието четете на сайта 24zdrave.bg

Спечели безплатна реклама на стойност 10 000 лв за твоя бизнес!

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Здраве

Проф. Мира Кожухарова КАДЪР: БНТ

Проф. Кожухарова: Според САЩ "Делта" вариантът ще доминира през есента

Проф. Радостина Александрова

Проф. Александрова: Индийският вариант може да преобърне хода на пандемията

Моцарт

Чешки учени: Музиката на Моцарт снижава епилептичната активност на мозъка

д-р Елисавета Енишейнова

Окуцяване от диабет

Как се лекува възпаление на средното ухо?

Как се лекува възпаление на средното ухо?

Омега-3 мастните киселини може да помогнат срещу депресия

Омега-3 мастните киселини може да помогнат срещу депресия

Покажи още

Последно от

Последно от

Последно от

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber