Доц. Арабаджиев: В пандемията по-късно се откриват онкологични заболявания

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/9856278 Доц. Арабаджиев: В пандемията по-късно се откриват онкологични заболявания Доц. Арабаджиев: В пандемията по-късно се откриват онкологични заболявания www.24chasa.bg
Доц. Арабаджиев: В пандемията по-късно се откриват онкологични заболявания
СНИМКА: Николай Литов

От страх, че в болниците ще се заразят, хората с подозрение за рак отлагаха до поява на тежки симптоми, а тогава туморите вече са напреднали, казва в интервю за в. "24 часа" доц. д-р Желязко Арабаджиев, дм, е член на Експертния съвет по медицинска онкология към Министерството на здравеопазването, началник на отделението по медицинска онкология на Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда. Член на лигата “Лекарите, на които вярваме”.

- Доц. Арабаджиев, пандемията как повлия върху диагностиката и лечението на онкологично болните българи?

- COVID-19 даде отражение във всички сфери на живота ни, но в най-голяма степен и с най-тежки последици повлия върху здравеопазването. Допреди март 2020 г. светът се вълнуваше от заболеваемостта и лечението на заболявания като диабет, сърдечносъдови проблеми и, разбира се, от онкологични заболявания. COVID “заглуши” проблемите с всички останали заболявания в социалните и медийните среди и превзе първите страници и новините. Хората изпаднаха в страх от смъртоносната болест, като притесненията им и до ден днешен са основателни. Научихме се да следим ежедневно, дори по няколко пъти на ден, телесната си температура, да тестваме имаме ли вкус и обоняние, да броим колко пъти сме се изкашляли или кихнали, като пренебрегвахме други симптоми или усещания, които не свързвахме с COVID.

Отделно страхът от заразяване накара много хора, особено по-възрастни, да ограничат до минимум излизанията от домовете си, в това число и посещението в болници, защото считаха, че именно там, в болниците, рискът от заразяване е най-голям. Отиването в лечебно заведение се случваше по две причини - с COVID симптоматика или при много тежки други симптоми. Но във втория случай и в контекста на раковите заболявания

тежката

симптоматика е

признак на крайно

напреднал процес,

които вече трудно може да се лекува.

По тази причина, а и от собствени наблюдение в моята клинична практика можем да кажем, че заради пандемията има нарастване на случаите на закъсняло диагностициране на онкологични заболявания.

В разгара си COVID “изконсумира” ресурса от здравни специалисти в различните области на медицината. Поради лавинообразно увеличаващия се брой пациенти по време на вълните на пандемията в лечението на болните се включиха и много лекари, които не са инфекционисти, които са специалисти и специализиращи лекари в други специалности, като това доведе до недостиг на медицински работници в останалите отделения и клиники. Това също даде отражение върху диагностичния и лечебния процес на онкологичните болести. Немалко от нас се заразиха, а, за съжаление, много колеги и не успяха да се преборят с вирусната инфекция и последствията от нея.

Всички тези фактори дадоха отражение. След време при по-задълбочен анализ вероятно ще бъдат посочени като причини за забавяне на диагностиката и лечението на хората с онкологични заболявания в условията на пандемия.

- Хората с рак се смятат за една от най-уязвимите групи за коронавирусната инфекция, потвърждава ли се това в живота?

- До този момент липсват категорични доказателства за повишена заболеваемост от COVID при пациенти с онкологични заболявания, въпреки че данни от Китай, Италия и САЩ показват повишен риск за по-тежко протичане на инфекцията сред тази група от населението. Данните от проспективни популационни проучвания във времето показват, че смъртността от COVID при пациенти с онкологични заболявания варира от 5 до 61%, от метаанализи - 26%. За сравнение този показател се движи между 2 и 3% в общата пациентска популация.

Отнася се за хора с онкологични заболявания над 65 г. със съпътстващи болести и влошено общо състояние.

Пациентите със солидни тумори са с

повишен риск да се

разболеят от COVID

най-вече през

първата година

от диагнозата,

като теоретично рискът постепенно намалява, особено след 5-ата година. Това потвърждава нуждата от по-специално внимание към пациентите с онкологични заболявания и като противоепидемични мерки, и по отношение на лечението на COVID при тях.

- Какви са основните насоки?

- Според наличните препоръки към момента

пациентите, които

се лекуват

с имунотерапия,

нямат повишен

риск от смърт от

коронавирусната

инфекция,

за разлика от пациентите, получаващи химиотерапия или съчетана химио-имунотерапия, при които е регистрирана малко по-висока смъртност.

При симптоми на втрисане, кашлица, болки в гърлото, затруднено дишане, мускулно-ставни болки, силна умора или липса на вкус и обоняние тези пациенти трябва да потърсят лекарска помощ. В същото време вниманието към коронавирусните рискове не трябва да води до значително забавяне на скрининга, диагностиката и своевременното лечение и проследяване на пациентите с онкологични заболявания.

- Достъпни ли са новите терапии за лечение на рак у нас?

- България е сред държавите в Европейския съюз с благоприятна реимбурсационна политика. До 2020 г. разполагахме с почти 97% от медикаментите, препоръчвани от Европейското дружество по онкология. Сравняваме се с Германия, Великобритания, Франция. За някои скъпоструващи терапии като например при карцином на простатата там има известни ограничения – тази ли терапия, или друга, докато при нас здравната каса реимбурсира всички според медицинските критерии. Така е и при рака на гърдата. Достъпни са и обещаващите имунотерапии. За да се извлече максималният ефект от тези предимства, е много важно лечебните заведения да осигуряват комплексност в грижите за онкологичните пациенти. За това, разбира се, е нужен и подготвен екип.В нашата специалност иновациите навлизат толкова бързо, че се шегуваме, че обучението вече не може да се води по учебници – до издаването им знанията вече са се надградили с още по-нови или са се задълбочили.

- Какво още е нужно за най-доброто лечение на хората с лош късмет да се разболеят от рак?

- Съвременна стратегия за национална политика по онкология, ясни критерии за откриване на лечебни заведения по онкология и не на последно място – знание в обществото, че голям процент от онкологичните заболявания са предотвратими със здравословен начин на живот.

Спечели безплатна реклама на стойност 10 000 лв за твоя бизнес!

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Докторе, кажи

Свалят подозрението от млечните мазнини като фактор за инфаркт и инсулт

Свалят подозрението от млечните мазнини като фактор за инфаркт и инсулт

Антинобеловата награда за медицина: сексът спира хремата като капки за нос

Антинобеловата награда за медицина: сексът спира хремата като капки за нос

Израелска терапия за вдишване се пробва срещу цитокиновата буря

Израелска терапия за вдишване се пробва срещу цитокиновата буря

SARS-CoV-2

Прекарана настинка от “старите” коронавируси вдига имунния отговор към новия

Защо от COVID боледуват и ваксинирани

Защо от COVID боледуват и ваксинирани

Д-р Емануил Найденов

Спасиха жена с огромен тумор на мозъка

Покажи още

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber