Правилото 10-20 прекъсва омагьосания кръг при главоболие

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/9794350 Правилото 10-20 прекъсва омагьосания кръг при главоболие Правилото 10-20 прекъсва омагьосания кръг при главоболие www.24chasa.bg
СНИМКА: ДАК
СНИМКА: ДАК

Според консенсус на елита в европейската неврология твърде честото пиене на хапчета влошава състоянието.

Ако приемате болкоуспокояващи при главоболие твърде често, всъщност може да се вкарате в омагьосан кръг. През последните 20-ина години неврологията набра доказателства, че в дългосрочен план доведената до крайност концепция за качество на живота на всяка цена може да влоши положението при редовното взимане на лекарства срещу главоболие. Противно на очакванията кризите зачестяват, траят по-продължително и болката става по-интензивна. За избягване на този ефект специалистите препоръчват правилото 10 - 20. Накратко: болкоуспокояващи да се пият през не повече от 10 дни в месеца и напълно да се избягват поне 20 дни. В академична форма предписанието е разгърнато в ревизираните насоки на Европейското дружество на невролозите. На базата на новите доказателства специалистите се обединяват в кауза за предоставяне на повече информация в обществото за парадоксалните ефекти от прекомерния прием на лекарства срещу главоболие. Благодарение на подобна инициатива от лекарите по УНГ болести за четвърт век почти не остана човек, който да не знае, че лимитът за ползване на капки срещу хрема е средно 7 дни и удължаването на своя глава с времето води до привикване и промени на лигавиците.

Невролозите са категорични, че липсват познания за омагьосания кръг при главоболие. Това е установено безспорно чрез анкети не само сред населението, но и сондажи върху пациенти, студенти по медицина, лекари с други специалности и дори фармацевти.

Новата концепция не цели измъчване на хората, които живеят с тежко главоболие и посягат често към хапчетата или минават към все по-силни медикаменти. Идеята е да се намерят най-ефективните методи срещу превръщането на епизодичното главоболие в хронично състояние. От началото на хилядолетието се търсят поносими “несадистични” модели за оттеглянето на прекомерната употреба на аналгетици, но все още липсва консенсус как да се постигне на поносима за човека в болка цена и с дългосрочен ефект.

Предложени са различни подходи за рязко или постепенно ограничаване на хапчетата по схемата 10-20. Едновременно или като втори елемент на терапията се предписва превантивно лечение.

Според мета-анализ, публикуван в Европейския журнал по неврология, в повечето техники срещу порочния модел всеки ден аналгетик се позволява ограничен прием на лекарства при остро главоболие, за да облекчат симптомите на отнемане, докато други специалисти по болката опитват рязко отнемане. Техниката “спри от раз” най-често се опитва при силно мотивирани пациенти, които са стигнали до етапа лекарствата да не им помагат. Разреждането на лекарствата може да е по-осъществимо с по-малко строг подход, при който са разрешени контролиран брой дози при остро главоболие. В проучването COMOESTAS 46% от хората, пожелали да се лекуват, са спрели прекомерната употреба и главоболието им се е върнало към епизодичен модел. Ефектът е постигнат благодарение на консенсусен протокол, който ограничава, но не забранява употребата на медикаменти при криза.

Учените се спират специално и на друго рандомизирано проучване. То сравнява рязко отнемане, което не позволява лекарства за главоболие, с програма, ограничаваща употребата на лекарства за остро главоболие до 2 дни на седмица. Те стигат до извода, че рязкото отнемане е най-ефективният подход по отношение на намаляването на дните с главоболие (минус 42% спрямо минус 22%), но не намалява нуждата от прием на лекарства, когато обичайните медикаменти са били разрешени средно в 2 дни седмично. В това проучване положителният ефект върху честотата на главоболието се запазва след 12 месеца и в двете групи, въпреки че продължава да е по-добър в групата с рязко отнемане. Подобно дълготрайно намаляване на честотата на главоболието след отнемане е постигнато и в няколко други проучвания, вариращи от 46% в най-новото датско изследване до 63% в норвежкото проучване и 77,5% в италианското. Някои малки проучвания съобщават за 81 до 91% “излекувани” от прекомерна употреба на аналгетици и с това предпазени от омагьосания кръг на влошаване на главоболието.

Разбира се, всяко решение за самолечение или промяна на терапия е авантюра. Но лекарите смятат, че под техен контрол и с актуализираните знания на модерната неврология и фармакология може да се постигне подобрение и да се избегне хронифицирането на главоболието.

Спечели безплатна реклама на стойност 10 000 лв за твоя бизнес!

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Сила за живот

Отново на училище: 5 съвета как да предпазим децата от вируси

Отново на училище: 5 съвета как да предпазим децата от вируси

Основните количества натрий натрупваме от готовите храни. За България основни скрити източници на сол са колбасите, сирената и хлябът.

Храните и напитките, които ни вдигат кръвното

Храните, които понижават кръвното

Храните, които понижават кръвното

Шамфъстък с кисело мляко и фурми

Как лесно да се храним по средиземноморски

С годините възрастните хора стават по-ниски.

Защо с годините ставаме по-ниски

Изненадата от по-новите проучвания е, че за черния дроб прекаляването със захар е лошо като алкохола. СНИМКА: PIXABAY

Перфектната рецепта да си съсипем черния дроб

Покажи още

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber