Защо пада косата след прекарана COVID инфекция?

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/9791368 Защо пада косата след прекарана COVID инфекция? Защо пада косата след прекарана COVID инфекция? www.24chasa.bg
Доц. Жана Казанджиева
Доц. Жана Казанджиева

На читателския въпрос отговаря доц. Жана Казанджиева, Клиника по кожни и венерически болести, Александровска болница

Често след инфекциозни заболявания се наблюдава реактивен косопад. Епидемиите от коремен тиф в миналото са типичен пример - при тях в огромен процент от засегнатите се е стигало до пълно опадане на косата. За щастие, при заболелите от COVID-19 няма такава тенденция, но от засилено опадане на косата се оплакват около 1/3 от всички преболедували. Смята се, че механизмът е двоен - от една страна, самата инфекция води до засягане на космените фоликули, а от друга, съпътстващият стрес също предизвиква нарушения в космения растеж.

Първи турските дерматолози събират чрез въпросници данни от 500 души, които са затворени вкъщи по време на пандемията, и установяват при приблизително 30% от участниците засилено опадане на косата. Техните проучвания за увреда на космите по време на COVID пандемия са в основата на всички по-късни изследвания за косата и нейното засягане от вируса.

Три са заболяванията на космите, които се свързват с преболедуването на COVID – силно изразен косопад, гнездовидно опадане на косата в един участък и себореен дерматит.

Силно изразен
“пост-COVID” косопад:

В дерматологичните кабинети най-често се срещаме с пациенти, които се оплакват от засилено опадане на косата след прекарана COVID инфекция. Няма съмнение, че става въпрос за комбинирано въздействие на вируса, стреса, лекарствата и високата температура. Според много научни публикации косопадът може да бъде и част от т.нар. пост-COVID или късен COVID синдром.

Пациентите имат типични оплаквания - опадане на косата на кичури при интензивно разресване и при измиване и изтъняване на косата в горната част на скалпа. Медицинската диагноза се нарича телогенен ефлувиум. Простото обяснение е, че намалява броят на космените фоликули, които произвеждат косми, а се увеличава броят на космите във фаза на почивка (фаза телоген) и този процес неминуемо води до косопад.

Лечението при засилено опадане на косата след COVID-19 започва с отстраняване на провокиращите фактори. Особено внимание се обръща на приема на антигоагуланти, който трябва да се контролира от лекар. Възстановителният процес е дълъг и затова е необходим най-малко тримесечен курс с комбинирано приложение на серуми, шампоани, ампули и маски, насочени към възстановяване на косата. Препоръчва се мезотерапия, съответно по преценка на дерматолога с разтвор, съдържащ кортикостероиди, витамини, аминокиселини, хиалуронова киселина и/или собствена плазма. Хранителните добавки за коса и нокти, в които има незаменими аминокиселини и витамини от групата В, също са много полезни. При тежките случаи може да се назначи и медикаментозно лечение.

Гнездовидно
опадане на косата:

Наблюдава се при пациенти, които вече са имали подобно опадане на косата и са преболедували COVID-19. Рецидивите настъпват след средно 2 месеца от прекараното заболяване. В някои случаи гнездовидно опадане на косата настъпва и при здрави пациенти поради COVID стрес, без да са боледували преди това. Гнездовидното опадане на косата се лекува, но и тук процесът е продължителен. Необходими са изследвания за други придружаващи заболявания - ендокринна система, зъбни инфекции, хронични възпалителни процеси, хиповитаминози и т.н. Терапията включва локални средства от групата на миноксидила, продукти с епидермален растежен фактор, серуми със специални съставки, възстановяващи растежа на косата, витамини. И при тази диагноза лечението се комбинира с мезотерапия по преценка на лекуващия лекар.

Себореен дерматит
и COVID-19

Навсякъде в света специализираните научни издания отбелязват увеличаване на случаите със себорея и себореен дерматит, както и влошаването на налична себорея при прекарана COVID инфекция. Себорейният дерматит засяга не само косата, но и областта под маската. Смята се, че високата температура под шапките за коса и маските води до повишено изпотяване, нарушена кожна бариера и съответно промяна в микробиома. Условията са благоприятни за размножаване на щамове от рода Malassezia, които често водят до по-тежко протичане на себорейния дерматит.

При себореен дерматит и COVID-19 се препоръчват антисеборейни шампоани, противовъзпалителни средства, шампоани без сулфати и с рН не повече от 5,5. Трябва да се избягва честото нанасяне на боя, гел за коса и други стилизиращи продукти.

Безспорен научен факт е, че при COVID-19 инфекция се засягат в различна степен отделните органи и системи. Кожата не прави изключение, но особено неприятни са последиците от увредата на кожните придатъци - опадане на косата и засилена чупливост на ноктите. В тези случаи са необходими бързи мерки за овладяване на симптомите и постигане на пълно възстановяване на косата и укрепване на ноктите.

Спечели безплатна реклама на стойност 10 000 лв за твоя бизнес!

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Докторе, кажи

Израелска терапия за вдишване се пробва срещу цитокиновата буря

Израелска терапия за вдишване се пробва срещу цитокиновата буря

SARS-CoV-2

Прекарана настинка от “старите” коронавируси вдига имунния отговор към новия

Защо от COVID боледуват и ваксинирани

Защо от COVID боледуват и ваксинирани

Пийване всеки ден се оказва по-рисково за рак от редките запои

Пийване всеки ден се оказва по-рисково за рак от редките запои

Д-р Емануил Найденов

Спасиха жена с огромен тумор на мозъка

Раздвижете се - намалява 7 пъти риска от инсулт

Раздвижете се - намалява 7 пъти риска от инсулт

Покажи още

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber