Забавянето на втората доза ваксина срещу COVID може да намали смъртите

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/9790916 Забавянето на втората доза ваксина срещу COVID може да намали смъртите Забавянето на втората доза ваксина срещу COVID може да намали смъртите www.24chasa.bg
Ваксина срещу COVID-19 СНИМКА: РОЙТЕРС
Ваксина срещу COVID-19 СНИМКА: РОЙТЕРС

Приемът на първа доза от ваксина срещу COVID-19 и забавянето на втората при хора под 65 г. може да доведе до намаляване на броя на смъртните случаи от инфекцията при определени условия, предаде Ройтерс.

Това сочат данни от изследване с прогностични модели.

В някои среди се обсъжда дали е удачно удължаването на периода между двете дози с цел имунизиране на повече хора или е нужно стриктно спазване на интервала между двете дози, установен при клиничните тестове.

От "Пфайзер" например казват, че няма клинични данни в подкрепа на решението на Великобритания да удължи интервала между двете дози на ваксината й на 12 седмици, но сведения от ваксинационната кампания в Англия сочат нива на защита срещу смърт около 80 на сто и спад от 70 на сто в заразяванията от една доза.

Проучване в САЩ, публикувано от списанието на Британската медицинска асоциация, използва симулационен модел, разработен върху реални данни за 100 000 американски граждани, който разиграва няколко сценария, за да прогнозира потенциално инфекциозните взаимодействия при различни условия.

При експеримента са заложени различни нива на ефикасност на ваксините и на процент имунизирани, различни хипотези дали ваксината предотвратява разпространието и проявата на тежки симптоми на инфекцията или само тежки симптоми и смърт.

"Резултатите сочат, че при специфични условия може да постигне спад в кумулативните стойности за смъртност, брой инфекции и хоспитализации, когато втората доза от ваксината се забави", пишат авторите на изследването под ръководството на Томас Кингсли от Клиника Майо в Рочестър, Минесота, цитирани от БТА.

Сред специфичните условия са имунизиране с една доза ваксина с ниво на ефикасност поне 80 на сто и при всекидневна имунизация на между 0,1 и 0,3 на сто от населението. При тези условия забавянето на втората доза може да предотврати между 26 и 47 смъртни случаи на 100 000 души. Изследването не препоръчва оптималната схема.

"Тези, които са отговорни да вземат решения, ще трябва да вземат предвид местните темпове на ваксиниране и да преценят ползите от увеличаване на тези темпове за сметка на забавянето на втората доза, както и и рисковете, свързани с неяснотите в тази стратегия", пишат авторите.

Отделно изследване, водено от университета Оксфорд, за смесване на дози от ваксини на различни производители, обявиха първи резултати. Те са за честотата за постваксинационните симптоми като умора, болка и възпаление на мястото на инжектиране и други.

Проучването установило, че е по-вероятно хора, ваксинирани с първа доза от ваксината на "Пфайзер" и втора - на "АстраЗенека" или обратното, да се оплакват от леки до умерени главоболия и втрисане в сравнение с хората, получили две дози от една ваксина.

Спечели безплатна реклама на стойност 10 000 лв за твоя бизнес!

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Коронавирус

Маските на обществени места на закрито
пак са задължителни в Израел

Маските на обществени места на закрито пак са задължителни в Израел

СЗО

Щамът Делта - 2 пъти по-заразен от първоначалния коронавирус

Проф. Пенка Петрова, директор на Института по микробиология към БАН

Мутациите на коронавируса го отслабват и го правят по-малко агресивен

СНИМКА: Ройтерс

Изследване: Първите случаи на COVID-19 в Китай са от октомври 2019 г.

Компютърно изображение на коронавируса Снимка: Ройтерс

Ръст на заразени във Финландия след завръщането на футболни фенове от Русия

Силно заразният вариант на коронавируса - Делта, се разпространява в повече от 80 страни

До края на август се очаква индийският щам да доминира в Гърция

Покажи още

Последно от

Последно от

Последно от

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber