Колко дълго да пия хапчета при хипертония?

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/9754445 Колко дълго да пия хапчета при хипертония? Колко дълго да пия хапчета при хипертония? www.24chasa.bg
Колко дълго да пия хапчета при хипертония?

Отговаря д-р Борислав Ацев, кардиолог, консултант на "24 часа" от старта на приложението "Докторе, кажи!" през 2001 г.

Лекарствата от различни групи антихипертензивни препарати действат по различни механизми, но могат да се съчетават. И АCE инхибиторите, и бета-блокерите губят своя ефект при по-дълга или по-кратка употреба, но трудно може да се определи кой препарат колко време ще действа във всеки отделен случай. Причините за това са много и комплексни. Например доказано е , че по-малко от половината хипертоници се лекуват продължително и в необходимите дозировки, повече от 20% от пациентите получават неподходящи за тях медикаменти, други прекъсват и започват отново лечение по свое решение и др.

Трябва да се знае правилото, че ако лекарствата за понижаване на кръвното налягане го поддържат в нормални граници и не влияят негативно на другите органи и системи, то лечението с тях трябва да продължава, докато те действат.

Ако престанат да действат, което се разбира по повишаване на кръвното налягане, трябва да се търсят други комбинации. Някои групи лекарства влияят негативно на липидната обмяна, но ACE инхибиторите не оказват влияние на нивото на холестерола и триглицеридите. По-различни са резултатите при бета-блокерите, но селективните бета-блокери също не влияят на нивото на холестерола, а само повишават стойностите на триглицеридите в неголяма степен. Много е важно да се отчита и възрастта при прилагането на това лечение, защото при болни над 60-65-годишна възраст е за предпочитане въздържане от бета-блокери освен при някои случаи с допълнителни заболявания, например исхемична болест на сърцето. При всеки отделен пациент единствено лекуващият кардиолог е в състояние да определи лечението на хипертонията му. Той е задължен да проследява ефекта на лекарствата, страничните им действия, да определя подходящата дозировка и да ги променя при изчерпване на ефекта им. Всеки пациент е в правото си да попита консултиращия го лекар какво налага промяна на лечението му, особено когато то е назначено от друг лекар. Лечението на кръвното налягане се провежда през целия живот.

Още отговори от специалисти на читателските въпроси за здравето и болестите четете на сайта 24zdrave.bg

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Здраве

Клетъчният имунитет показва най-високото ниво на защита

Клетъчният имунитет показва най-високото ниво на защита

Едно от многото мемета

Меметата облекчават стреса по време на коронавирусната пандемия

Близо 30 хиляди заразени с COVID-19 за денонощие в Турция

Близо 30 хиляди заразени с COVID-19 за денонощие в Турция

СНИМКА: ДАК

6 успешни стратегии в помощ срещу катарактата

В Русия откриха по-заразен от Делта коронавирус, засега единични случаи

В Русия откриха по-заразен от Делта коронавирус, засега единични случаи

СНИМКА: Pixabay

Ваксинирани възрастни умират основно от COVID-19

Покажи още

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber