Кантарджиев: Израел се справя с вируса - експерти казват как, няма Нетаняху, няма политици

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/9745724 Кантарджиев: Израел се справя с вируса - експерти казват как, няма Нетаняху, няма политици Кантарджиев: Израел се справя с вируса - експерти казват как, няма Нетаняху, няма политици www.24chasa.bg
Проф. Тодор Кантарджиев
Проф. Тодор Кантарджиев

Израел се справя с епидемията, нали? Ще ви кажа и как - в Израел 22-ма експерти епидемиолози определят как да се ваксинира населението, няма Нетаняху, няма политици, експертите решават. Този пример даде на публичния старт на Европейската имунизационна седмица проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести и председател на Експертно-консултативния съвет по имунизации при министъра на здравеопазването.
Същият акцент постави и д-р Александър Симидчиев, председател на Комисията по здравеопазването към 45-ото народно събрание. „Проблемите са, когато политиката започне да се меси в медицината. Започва борба за надмощие. А често политиката го има.“ Като гаранция за експертен подход при извънредни ситуации в областта на общественото здраве е внесено предложение за законова поправка, която регламентира създаване или активиране на експертни планове за действие. В тях по думите на д-р Симидчиев ще се изисква задължително да се разписват критериите, при които се налагат едни или други мерки и по тях ще се съди дали управлението на кризата е успешно.“Например смъртността е обективен критерий, който дава база за преценка колко добре се справяме. За ваксинациите пък такава мярка е обванатото население.“
Европейската тематична седмица я популяризира основното послание, че имунизацията е жизненоважна за предотвратяване на болести и защита на живота. Сега информационната кампания се провежда под надслов „Ваксините ни сближават“.
Слоганът носи и пряко, и косвено послание. С такъв фокус се включи в темата д-р Скендер Сила, ръководител на офиса на Световната здравна организация в България. Той изтъкна, че човечеството очаква ваксините да ни помогнат да напреднем по пътя към живот, в който можем да бъдем отново заедно. „Ваксините ни приближават да правим това, което обичаме, с тези, които обичаме и най-важното – със семейството си. Заедно можем да прекратим пандемията на COVID-19 и да постигнем по-добър свят за всички.“
Обявената в предварителната програма точка дали ваксинирането срещу вируса да стане задължително, отпадна. „Техническа грешка е – обясни главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. – Предвиждаме всъщност при необходимост от продължителни мерки да включим тази ваксина в имунизационния календар, но като препоръчителна.“
Доц. Кунчев също даде като пример за успешен модел за укротяване на епидемията държавата Израел, където вече 85% от населението е ваксинирано и от няколко дни няма нито един смъртен случай, а преди няколко месеца беше с рекорден брой заразени и починали. „Който постигне заветните около 70%, нужни за колективен имунитет, ще си е решил проблемът. Който не го направи, ще завижда. Човек като има едно благо, започва да не го цени, така става и с успеха на ваксините.“ Главният държавен здравен инспектор обърна внимание на страничните ефекти на пандемията със знак плюс . „Поради интерференцията – конкуренция между вирусите, тази година на практика грипна епидемия нямаше, малко бяха и останалите сезонни инфекции. Когато един вирус стане доминиращ, успява да избута останалите, в случая властваше коронавируса. За по-малкото сезонни инфекции спомогна и носенето на маски и спазването на дистанция – мерки, които са универсални за намаляването на разпространението на вирусите.“ Доц. Кунчев каза, че количествата ваксини, които ще получим през май, ще са 2 пъти повече от април, а през юни – 4 пъти повече.
Ваксините са едно от най-големите научни постижения в медицината. Те ни доближиха до справяне с детския паралич и ни помогнаха да изкореним едрата шарка. Ваксините са и новият критично важен инструмент в битката срещу COVID-19, напомни д-р Валери Цеков, председател на Българското сдружение по иновативна медицина.
Само през последните 30 години детската смъртност е намаляла с над 50%, до голяма степен благодарение на ваксините. Сега ваксините помагат да се предпазим от над 20 заболявания - от пневмония до рак на маточната шийка и ебола.

Спечели безплатна реклама на стойност 10 000 лв за твоя бизнес!

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Докторе, кажи

Доц. Цветана Гогова поднася пита на празника на хляба в Университета по хранителни технологии в Пловдив, който се проведе на Спасовден.

За 6 години учени в Пловдив създадоха хляб - пази от диабет и не се пълнее

Директорът на болницата д-р Стефан Филев (вдясно) и съдови хирурзи на откриването на хибридната операционна зала

Хибридна операционна за 1,3 млн. лева работи в областната болница на Велико Търново

Д-р Жулиета Христова

Кои промени в кръвните изследвания подсказват вероятност за COVID?

СНИМКА: ДАК

С колективно пиене на вода стартира безплатен скрининг за камъни в бъбреците

Кантарът може да отчете стойности за едър мъж и при подрастващ, ако зоната му за апетит в моъзка получава фалшиви сигнали за глад.

Науката категорично откри - има ген за дебелеене, не е рядък

Доц. Арабаджиев: В пандемията по-късно се откриват онкологични заболявания

Доц. Арабаджиев: В пандемията по-късно се откриват онкологични заболявания

Покажи още

Последно от

Последно от

Последно от

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber