По 4 енергийни напитки на ден приземиха мъж в болница със сърдечен проблем

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/9733170 По 4 енергийни напитки на ден приземиха мъж в болница със сърдечен проблем По 4 енергийни напитки на ден приземиха мъж в болница със сърдечен проблем www.24chasa.bg
По 4 енергийни напитки на ден приземиха мъж в болница със сърдечен проблем
СНИМКА: РОЙТЕРС

Случаят на 21-годишния студент в Лондон дори е бил обсъждан за трансплантация.

Сърдечните проблеми на млад мъж може да са били предизвикани от прекомерната му консумация на енергийни напитки. Той се е озовал в болницата със сърдечна недостатъчност, след като консумира по 4 енергийни напитки на ден в продължение на две години, според нов доклад за случая, пише “Лайв сайънс”. Констатациите се добавят към все по-голям брой доказателства, свързващи консумацията на енергийни напитки със сърдечни проблеми, което кара авторите да призовават за предупреждения за опасностите от пиенето на тези напитки в големи количества. Според доклада, публикуван в списанието “Бритиш медикъл джърнъл кейс рипорт”, 21-годишният мъж отишъл в болница, след като 4 месеца се влошавал с прогресиращ недостиг на въздух и загуба на тегло.

Пациентът разказал, че е пил 4 кенчета от 500 милилитра енергийни напитки всеки ден в продължение на около две години, като всяка кутия съдържа 160 милиграма кофеин. (Типична чаша кафе съдържа около 90 мг кофеин.) Мъжът си спомнил, че от време на време е имал епизоди на лошо храносмилане, треперене и аритмия, за които в миналото не е търсил грижи. През последните месеци той се чувствал толкова зле и летаргичен, че според доклада трябвало да спре университетското си обучение в Лондон.

След поредица от тестове мъжът е диагностициран с две потенциално животозастрашаващи състояния: сърдечна недостатъчност и бъбречна недостатъчност. Сърдечната недостатъчност възниква, когато сърдечният мускул не може да изпомпва достатъчно кръв, за да задоволи нуждите на тялото. При бъбречния срив органите не могат правилно да филтрират отпадъчните продукти от кръвта. Лекарите дори обсъждали дали се нуждае от двойна (сърдечна и бъбречна) трансплантация. След 58 дни в болница и спиране на енергийните напитки отпада необходимостта от сърдечна трансплантация. Но бъбречна все пак може да се наложи, тъй като проблемът се дължал на дългогодишна, но недиагностицирана хронична обструктивна уропатия. При нея урината не може правилно да изтече през пикочните пътища и се връща в бъбреците.

“Случаят подчертава потенциалните сърдечносъдови опасности от енергийните напитки при податливи индивиди”, пишат авторите.

Спечели безплатна реклама на стойност 10 000 лв за твоя бизнес!

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Докторе, кажи

Директорът на болницата д-р Стефан Филев (вдясно) и съдови хирурзи на откриването на хибридната операционна зала

Хибридна операционна за 1,3 млн. лева работи в областната болница на Велико Търново

Д-р Жулиета Христова

Кои промени в кръвните изследвания подсказват вероятност за COVID?

СНИМКА: ДАК

С колективно пиене на вода стартира безплатен скрининг за камъни в бъбреците

Кантарът може да отчете стойности за едър мъж и при подрастващ, ако зоната му за апетит в моъзка получава фалшиви сигнали за глад.

Науката категорично откри - има ген за дебелеене, не е рядък

Психологът Ралица Стоянова: Вирусът засили страховете на повечето онкологични пациенти

Психологът Ралица Стоянова: Вирусът засили страховете на повечето онкологични пациенти

СНИМКА: ДАК

Дългата сянка на COVID

Покажи още

Последно от

Последно от

Последно от

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber