Затвориха незарастващи рани от диабет със собствени стволови клетки

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/9711321 Затвориха незарастващи рани от диабет със собствени стволови клетки Затвориха незарастващи рани от диабет със собствени стволови клетки www.24chasa.bg
Затвориха незарастващи рани от диабет със собствени стволови клетки

Терапията дава голяма надежда, че може да предотврати загуба на крайник от напредняли усложнения.

Диабетът има две лица - на контролирано хронично заболяване, но може да бъде и кошмарно състояние, застрашаващо с ампутация, за което медицината има ограничени ходове. Успешното лечение на малък брой пациенти пред ампутация може да се окаже големият пробив в терапията на незаздравяващите рани.

Обнадеждаващият резултат постига екип под ръковоството на д-р Майкъл Карстенс от Института по регенеративна медицина към Университета Уейк Форест в Северна Каролина, САЩ. Той публикува в специализираното издание “Стем селс” доказателства за ефикасност в продължение на 1 година след лечение със стволови клетки от фракция, получена от мастна тъкан. Пробивът е поредната надежда, че терапиите, базирани на стволови клетки, са новата вълна в медицината за използването на собствените лечебни сили на тялото.

Диабетните язви на стъпалата са усложнение на диабета в резултат на увреждане на микроартериалните съдове и периферна невропатия. Хронично високата кръвна захар уврежда както нервите, така и малките кръвоносни съдове на тялото, което влошава притока на кръв към краката - пречка в естествения процес на зарастване на рани.

Приблизително 15% от диабетиците развиват трудно заздравяващи рани, като някои от тях стигат до най-тежкия стадий. Тогава микроваскуларните увреждания стават трудни за лечение.

Стъпвайки на проучвания, които показват, че терапиите с мезенхимни стволови клетки могат да подобрят регенерацията на тъканите, хирурзите решават да използват метода при диабетни рани. И започват проучване за безопасността и ефикасността на новото лечение.

Включени са 63-ма пациенти с незарастващи диабетни рани на стъпалата с диаметър над 3 сантиметра, като някои от язвите са толкова дълбоки, че оголват сухожилията. Хората са били пред ампутация след изчерпани възможности за конвенционално лечение.

Екипът, създал метода, им инжектира в близост до раната собствени (автоложни) стволови клетки, получени от мастна тъкан. Във фракцията има клетки, наречени мезенхимни стволови клетки.

Пациентите са наблюдавани на 6 и 12 месеца, за да се оцени затварянето на язвата. Не са докладвани сериозни нежелани събития, свързани с интервенцията. На 6-ия месец напълно затворени са били раните на 51 от участниците, при 8 язвата е била намалена със 75 процента. На 12-ия месец 50 от пациентите са били напълно излекувани, а при 4-ма е постигнато 85 процента изцеление.

На базата не тези резултати учените смятат, че инжектирането на стволова съдова фракция може да предотврати загуба на крайник с драматични последици за болните и опустошителни социално-икономически последици за обществото.

“Представеният протокол е лесен за изпълнение и може да се извърши бързо и безопасно като амбулаторна процедура при условия”, пишат хирурзите в представянето на метода.

При диабет грижите за краката са на практика грижа за живота. Хората с диабет са предразположени към язви на краката по няколко причини. С течение на времето хронично високата кръвна захар може да увреди нервите в краката, което води до загуба на усещане. Това означава, че раните или порязванията могат да останат незабелязани, докато не се влошат и инфектират. За да е още по-сложно, диабетът уврежда малките кръвоносни съдове на тялото, което влошава притока на кръв към краката и пречи на естествения процес на зарастване на рани. А освен това много хора с диабет страдат и от запушвания в по-големи артерии, включително тези в краката.

9 симптома предупреждават за наднормено висока кръвна захар и скрито заболяване

Решаващо за прогнозите за контрола на диабета от тип 2 е неговите издайнически признаци да бъдат разпознати в началния етап. Ранните неразпознати признаци може да включват:

1. Често уриниране. Когато нивата на кръвната захар са високи, бъбреците се опитват да премахнат излишната захар, като я филтрират от кръвта. Човек уринира по-често, особено нощем.

2. Повишена жажда. С течение на времето това може да причини дехидратация и да доведе до чувство на по-голяма жажда от обикновено.

3. Постоянен глад - от дисбаланса на кръвната захар.

4. Чувство на голяма умора в резултат на недостатъчно преминаване на захар от кръвния поток в клетките на тялото.

5. Замъглено зрение - високата захар в кръвта уврежда малките кръвоносни съдове в очите.

6. Бавно зарастване на рани.

7. Изтръпване, необяснима топлина или болка в крайниците.

8. Тъмни петна по врата, подмишниците или слабините.

9. Сърбеж и гъбички в устата, гениталиите и подмишниците. Излишъкът от захар в кръвта и урината осигурява храна за различни дрожди, което може да доведе до инфекция.

Спечели безплатна реклама на стойност 10 000 лв за твоя бизнес!

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Докторе, кажи

Директорът на болницата д-р Стефан Филев (вдясно) и съдови хирурзи на откриването на хибридната операционна зала

Хибридна операционна за 1,3 млн. лева работи в областната болница на Велико Търново

Д-р Жулиета Христова

Кои промени в кръвните изследвания подсказват вероятност за COVID?

СНИМКА: ДАК

С колективно пиене на вода стартира безплатен скрининг за камъни в бъбреците

Кантарът може да отчете стойности за едър мъж и при подрастващ, ако зоната му за апетит в моъзка получава фалшиви сигнали за глад.

Науката категорично откри - има ген за дебелеене, не е рядък

Психологът Ралица Стоянова: Вирусът засили страховете на повечето онкологични пациенти

Психологът Ралица Стоянова: Вирусът засили страховете на повечето онкологични пациенти

СНИМКА: ДАК

Дългата сянка на COVID

Покажи още

Последно от

Последно от

Последно от

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber