НА ЖИВО: Пленарно заседание на депутатите от 49-ото НС

Видео Подкаст image/svg+xml

Над 100 млн. европейци ще получат диагноза рак през следващите 25 години

С бюджет от 4 млрд. евро новият Eвропейски план за борба с рака ще работи за превенция на риска и ранна диагностика

Обръщане на тенденцията по отношение на раковите заболявания - с това се ангажира Европейският план за борба с рака. Той е и още един елемент за изграждането на силен Европейски здравен съюз и по-сигурен, по-добре подготвен и по-устойчив ЕС.

През 2020 г. в Европейския съюз 2,7 млн. души са били диагностицирани с раково заболяване, а други 1,3 млн. души са починали в резултат на болестта, включително над 2000 млади хора.

Освен че причинява тежки физически и емоционални страдания на пациентите и хората около тях, това заболяване представлява сериозна тежест за здравните системи, икономиката и обществото. Общата стойност на икономическите последици от раковите заболявания в Европа се оценява на над 100 млрд. евро годишно.

В Европа живее една десета от световното население и на нея се падат една четвърт от раковите заболявания в света. Очаква се до 2035 г. случаите на онкологични заболявания да се увеличат с почти 25%, което

ще направи болестта основна

причина за смърт в ЕС

Тези данни подчертават необходимостта ЕС да засили работата си в областта на рака с конкретни политики. Освен това пандемията от COVID-19 се отрази сериозно върху грижите за раково болните, като доведе до нарушения в профилактиката и лечението и до забавяне на диагностицирането, а също така засегна достъпа до лекарства.

Със създаването през септември 2020 г. на нова Специална комисия за борба с рака (BECA) на Европейския парламент се подчерта значението на борбата със заболяването за бъдещето на ЕС. Очаква се над 100 милиона европейци да бъдат диагностицирани с рак през следващите 25 години. “Ангажирането на евродепутатите в създаването на обща рамка за лечение на рак е израз на нашата солидарност, но и на нашата отговорност за благосъстоянието на европейците. Трябва да подкрепяме изследователи, лекари, медицински сестри, социални работници и да предоставяме реална помощ на пациенти, борещи се с рака, и тези, които са се възстановили от него”, пише председателят на BECA Бартош Арлукович.

“Следващите 12 месеца ще бъдат посветени на изготвянето на набор от конкретни препоръки за държавите членки и институциите на ЕС, за да се засили нашата устойчивост срещу рака. Уверен съм, че ще изпълним тази задача”, добавя той.

ЕС действително работи в областта на рака от десетилетия. Действията на съюза, които вече са допринесли за спасяването и удължаването на живота на много хора, включват

контрол на тютюнопушенето

и защита от опасни вещества

Въпреки това последният европейски план за действие срещу рака датира от началото на 90-те години на ХХ век. Оттогава насам инициативите за профилактика и контрол на рака включват Инициативата на Европейската комисия за рака на гърдата (ECIBC) и Европейската информационна система за рака (ECIS), като и двете се координират от Съвместния изследователски център. Здравната програма допринесе и за съвместни действия във връзка с Европейското партньорство за действия срещу рака (EPAAC), Всеобхватния контрол на рака (CANCON), Новаторското партньорство за действия срещу рака (iPAAC) и Европейския кодекс за борба с рака (ECAC).

Новият Европейски план за борба с рака ще разполага с финансиране в размер на 4 млрд. евро, включително 1,25 млрд. евро от програмата “ЕС в подкрепа на здравето” (EU4Health).

Освен това от новата рамкова програма за научни изследвания “Хоризонт Европа” могат да бъдат предоставени общо 2 млрд. евро в подкрепа на предложената мисия за борба с рака и други, свързани с рака, изследователски проекти, докато от “Еразъм+”, Европейският институт за иновации и технологии и действията по програмата “Мария Склодовска-Кюри” могат да бъдат предоставени общо 500 млн. евро за образование, обучение и научни изследвания в областта на рака. Програма “Цифрова Европа” ще бъде насочена към цифровите инвестиции, електронните данни и цифровите умения, като по нея ще бъде предоставена финансова помощ в размер до 250 млн. евро за свързани с рака проекти.

Освен това фондовете по политиката на сближаване, като Европейския фонд за регионално развитие, Кохезионния фонд и Европейския социален фонд, могат да бъдат използвани от държавите членки и техните региони за подобряване на устойчивостта, достъпността и ефективността на здравните им системи. Допустимите действия включват промоция на здравето и профилактика на заболяванията, подобряване на достъпа до ранно откриване, скрининг, лечение, научноизследователски и развойни проекти и др.

Ранното откриване чрез скрининг може да помогне за спасяването на човешки живот. Между държавите членки обаче продължава да съществува неравенство по отношение на достъпа.

Броят на изложените на риск

лица в отделните държави

членки варира от 6 до 90%

за рака на гърдата

и от 25 до 80% за рака на шийката на матката. Според ангажимента на ЕС всеки трябва да има еднакво право на висококачествени грижи, диагностика и лечение, равен достъп до лекарства и еднаква надежда за оцеляване, независимо от това къде живее.

Според оценки в Европа има над 12 милиона преживели онкологично заболяване, включително около 300 000 души, които са преживели рак в детска възраст. Това се дължи на напредъка по отношение на ранното откриване, ефективните терапии и поддържащите грижи.

Въпреки че има повод за оптимизъм, трябва да се осигурят и подходящи последващи грижи, достъп до социална закрила и равен достъп до финансови услуги, включително застраховане.

Европейският план за борба с рака предвижда създаването на платформа на ЕС за подобряване на достъпа до лекарства за ракови заболявания, както и подкрепа за работещите в областта на раковите заболявания чрез програма за интердисциплинарно обучение.

Със своите политически цели, подкрепени от десет водещи инициативи и множество подкрепящи действия, планът за борба с рака ще помогне на държавите от ЕС да получат надмощие в борбата със заболяването (какви дейности се предвиждат - виж в таблицата горе).

Целите на ЕС започват с осигуряване на адекватна превенция и редуциране на предпоставките за развитие на заболяване:

l Създаване на поколение от непушачи, като делът на населението, използващо тютюн, бъде намален до по-малко от 5% до 2040 г.;

l Намаляване на вредната консумация на алкохол в съответствие с целите на ООН за устойчиво развитие (относително понижаване с поне 10% на вредната консумация на алкохол до 2025 г.) и намаляване на излагането на младите хора на въздействието на реклами на алкохол;

l Намаляване на замърсяването на околната среда чрез привеждане на стандартите на ЕС за качество на въздуха в съответствие с насоките на СЗО и понижаване на излагането на канцерогенни вещества и радиация;

l Повишаване на знанията и здравната грамотност с цел насърчаване на по-здравословен начин на живот.

Едно от конкретните действия в плана за борба с рака е да се вземат предвид поуките от кризата с COVID-19, за да се разработи план за действие при извънредни ситуации в отговор на подобни събития в бъдеще. Други действия в тази област са свързани с укрепване и включване на телемедицината и дистанционното наблюдение в системите за здравеопазване и грижи чрез финансиране от ЕС на научни изследвания, иновации и действия за внедряване.

Планът няма краен срок, но ще бъде редовно преразглеждан, като за първи път това ще стане към края на 2024 г. В рамките на този преглед ще се прецени дали предприетите действия са достатъчни за постигане на целите, или са необходими допълнителни мерки.

Автор на статията

Пламена Томева Пламена Томева


Споделете статията

Четете още