Как се лекува мононуклеозата?

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/9695649 Как се лекува мононуклеозата? Как се лекува мононуклеозата? www.24chasa.bg
Как се лекува мононуклеозата?

Отговаря проф. Мира Кожухарова от Центъра по заразни и паразитни болести. Тя е национален консултант по заразни болести. Дава отговори на читателски въпроси в приложението "Докторе, кажи!" на в. "24 часа" от създаването му през 2001 г.

Мононуклеозата (жлезна треска) е остра заразна болест, причинявана от един вид човешки херпесен вирус - т.нар. Епщайн-Бар вирус.

Тази инфекция е много разпространена по света. В развиващите се страни и сред групи от населението, живеещи при лоши социални и хигиенни условия, заразяването става още в ранната детска възраст и болестта протича леко или безсимптомно.

Типична мононуклеоза все по-често има и в развитите страни. Там инфектирането става по-късно - в ученическа и младежка възраст. И в тези случаи обаче клинични прояви има при до 50% от заразените.

Източник на заразата е само болният човек - в острия стадий на болестта и известно време (до 1 година) след изчезване на симптомите. Вирусът се съдържа в слюнката и се предава със замърсени ръце, храни, предмети от бита (играчки, носни кърпи, прибори за хранене), при пиене на вода от един съд и при целуване. Заради това наричат мононуклеозата "болест на целувките". Възможно е и заразяване при преливане на кръв от болен човек.

Инкубационният период е месец - месец и половина, а възприемчивостта на хората е всеобща. Типичните прояви при по-големи деца и младежи са: повишена температура, неразположение, главоболие и отпадналост, ангина и фарингит, лимфаденопатия (увеличени лимфни възли, особено задно-шийните), увеличен далак.

Много характерни са промените в кръвната картина - повишен брой (над 50%) на моноцитите и лимфоцитите и наличие на около 10% атипични клетки. В серума се доказват високи титри на антитела срещу Епщайн-Бар вируса. При повече от 95% от болните са повишени и чернодробните ензими, а при някои има и жълтеница.

Диагнозата се поставя въз основа на типичните клинична картина и лабораторната находка. Боледува се една до няколко седмици и настъпва пълно оздравяване и изработване на пожизнен имунитет.

При много малък процент по-възрастни болни оздравяването става по-бавно, а може да има и рецидиви. При малки деца поради лекото протичане болестта често остава неразпозната. Дори и когато е клинично проявена, тя протича доброкачествено и усложненията са рядкост. По-висок риск има при хора с имунодефицитни болести. При тях острата фаза може да е много тежка и да доведе до сериозни увреждания. Те могат да бъдат сърдечни, бъбречни, по нервите и кръвта. При малък процент от болните може да настъпи разкъсване на далака. То се проявява с болки в корема, болка, насочена към лявото рамо, и симптоми на остра кръвозагуба.

При мононуклеозата няма специфична терапия. Прилага се само симптоматично лечение - аспирин, парацетамол и други противовъзпалителни препарати.

Понеже се засяга и далакът, боледуването трябва да е в режим на легло, а след оздравяването да се ограничават физическите натоварвания и спортуването (особено вдигане на тежести) поне за 1 месец или докато далакът достигне нормалните си размери.

По време на боледуването трябва да се спазват строги хигиенни мерки - редовно миене на ръцете (на болния и на този, който го обслужва), използване на индивидуални прибори за хранене, чаши за вода, индивидуални тоалетни принадлежности, носни кърпи, кърпи за лице и т.н.

Още експертни отговори на читателски въпроси четете на сайта 24zdrave.bg

Спечели безплатна реклама на стойност 10 000 лв за твоя бизнес!

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Здраве

Резен картоф или царевично нишесте срещу изпотяване

Резен картоф или царевично нишесте срещу изпотяване

Цял месец безплатни прегледи за рак на матката в "Майчин дом"

Цял месец безплатни прегледи за рак на матката в "Майчин дом"

В 12 града от 17 май ще мерят кръвното на хората

В 12 града от 17 май ще мерят кръвното на хората

Ваксина срещу COVID-19 СНИМКА: РОЙТЕРС

Забавянето на втората доза ваксина срещу COVID може да намали смъртите

Безплатни консултации с топ онкохирург по лицево-челюстна хирургия

Безплатни консултации с топ онкохирург по лицево-челюстна хирургия

Ваксината на американската компания "Джонсън и Джонсън"  Снимка Ройтерс

Пристигнаха 12 000 дози от ваксината срещу COVID-19 на "Джонсън и Джонсън"

Покажи още

Последно от

Видеосъдържание

Съветите на специалиста

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber