Затлъстяването може да се предскаже още на 1 г.

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/9691342 Затлъстяването може да се предскаже още на 1 г. Затлъстяването може да се предскаже още на 1 г. www.24chasa.bg
Затлъстяването може да се предскаже още на 1 г.
СНИМКА: РОЙТЕРС

Огледайте се, ако вече не ви е направило впечатление, че затлъстяването се увеличава както сред възрастните, така и сред децата. Ако светът не се опомни, скоро това ще е жесток проблем поради увеличаването на свързаните със свръхтеглото диабет, хипертония, инфаркт, инсулт, деменции, а според най-радикалните мнения - и рак. Сега изследователи от Университета в Куинсланд са разработили метод, който помага да се предскаже рискът, че 12-месечно дете ще страда от затлъстяване в бъдеще. Смисълът на такова знание е да се противодейства още във възрастта, в която родителите се радват на “пухкавото” си бебе.

Учени са разработили и утвърдили модел, който са нарекли i-PATHWAY. Той отчита наглед прости несвързани една с друга величини, за да предскаже бъдещото детско затлъстяване.

Данните, които се използват за решаване на “уравнението”, могат да бъдат събрани по време на рутинните посещения на лекар в рамките на първата година от живота. Влияят и гените, но решаваща е тежестта на житейските фактори. Сред тях особена тежест имат скоростта, с която бебето наддава на тегло, дали получава достатъчно сън, съотношението между ръста и теглото на майката и бащата преди бременността, навиците на жената, свързани с никотина и алкохола, по време на 9-те месеца.

Според Световната здравна организация затлъстяването в световен мащаб се е утроило от 1975 г. до днес. Около 8 милиона деца на възраст под 5 г. са с наднормено тегло или затлъстяване, а дебелото дете на тази възраст най-често става дебел възрастен. Но ако се обърне внимание в началото на живота и се създадат подходящи навици за спорт и балансирано хранене, затлъстяването е предотвратимо.

Спечели безплатна реклама на стойност 10 000 лв за твоя бизнес!

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Докторе, кажи

Доц. Цветана Гогова поднася пита на празника на хляба в Университета по хранителни технологии в Пловдив, който се проведе на Спасовден.

За 6 години учени в Пловдив създадоха хляб - пази от диабет и не се пълнее

Директорът на болницата д-р Стефан Филев (вдясно) и съдови хирурзи на откриването на хибридната операционна зала

Хибридна операционна за 1,3 млн. лева работи в областната болница на Велико Търново

Д-р Жулиета Христова

Кои промени в кръвните изследвания подсказват вероятност за COVID?

СНИМКА: ДАК

С колективно пиене на вода стартира безплатен скрининг за камъни в бъбреците

Кантарът може да отчете стойности за едър мъж и при подрастващ, ако зоната му за апетит в моъзка получава фалшиви сигнали за глад.

Науката категорично откри - има ген за дебелеене, не е рядък

Доц. Арабаджиев: В пандемията по-късно се откриват онкологични заболявания

Доц. Арабаджиев: В пандемията по-късно се откриват онкологични заболявания

Покажи още

Последно от

Последно от

Последно от

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber