Затлъстяването може да се предскаже още на 1 г.

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/9691342 Затлъстяването може да се предскаже още на 1 г. Затлъстяването може да се предскаже още на 1 г. www.24chasa.bg
Затлъстяването може да се предскаже още на 1 г.
СНИМКА: РОЙТЕРС

Огледайте се, ако вече не ви е направило впечатление, че затлъстяването се увеличава както сред възрастните, така и сред децата. Ако светът не се опомни, скоро това ще е жесток проблем поради увеличаването на свързаните със свръхтеглото диабет, хипертония, инфаркт, инсулт, деменции, а според най-радикалните мнения - и рак. Сега изследователи от Университета в Куинсланд са разработили метод, който помага да се предскаже рискът, че 12-месечно дете ще страда от затлъстяване в бъдеще. Смисълът на такова знание е да се противодейства още във възрастта, в която родителите се радват на “пухкавото” си бебе.

Учени са разработили и утвърдили модел, който са нарекли i-PATHWAY. Той отчита наглед прости несвързани една с друга величини, за да предскаже бъдещото детско затлъстяване.

Данните, които се използват за решаване на “уравнението”, могат да бъдат събрани по време на рутинните посещения на лекар в рамките на първата година от живота. Влияят и гените, но решаваща е тежестта на житейските фактори. Сред тях особена тежест имат скоростта, с която бебето наддава на тегло, дали получава достатъчно сън, съотношението между ръста и теглото на майката и бащата преди бременността, навиците на жената, свързани с никотина и алкохола, по време на 9-те месеца.

Според Световната здравна организация затлъстяването в световен мащаб се е утроило от 1975 г. до днес. Около 8 милиона деца на възраст под 5 г. са с наднормено тегло или затлъстяване, а дебелото дете на тази възраст най-често става дебел възрастен. Но ако се обърне внимание в началото на живота и се създадат подходящи навици за спорт и балансирано хранене, затлъстяването е предотвратимо.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Докторе, кажи

Противозачатъчните лекарства
може да намалят риска от диабет
при жени с поликистозни яйчници

Противозачатъчните лекарства може да намалят риска от диабет при жени с поликистозни яйчници

Доц. Цветан Луканов: В плевенската болница сме като “Пирогов” – лекуваме спешни пациенти от 8 области

Доц. Цветан Луканов: В плевенската болница сме като “Пирогов” – лекуваме спешни пациенти от 8 области

Д-р Мария Праматарова

Внезапно влошаване на зрението след COVID може да е от тромб

Д-р Николай Брънзалов е общопрактикуващ лекар, с над 20 години професионален опит.  Председател е на Контролната комисия на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България. От 2019 г. е и зам.-председател на Управителния съвет на Българския лекарски съюз. СНИМКА: Велислав Николов

Д-р Николай Брънзалов: Грипът се очаква да се завърне тази зима и да бъде по-тежък в сравнение с миналата година

Проучване откри състаряване на мозъка дори при лек COVID

Проучване откри състаряване на мозъка дори при лек COVID

Детство в дом с много книги пази от ранно умствено стареене

Детство в дом с много книги пази от ранно умствено стареене

Покажи още

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber