Проф. д-р Асен Дудов: Работата в екип е решаваща при лечението на рака на гърдата

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/9645405 Проф. д-р Асен Дудов: Работата в екип е решаваща при лечението на рака на гърдата Проф. д-р Асен Дудов: Работата в екип е решаваща при лечението на рака на гърдата www.24chasa.bg
проф. д-р Асен Дудов
проф. д-р Асен Дудов

"Моят призив е всяка жена, която се съмнява за злокачествено заболяване, директно да се обърне към медицински онколог", съветва председателят на Българското онкологично научно дружество проф. д-р Асен Дудов в интервю за кампанията "Продължавам напред", организирана от сдружение „Избери България“.

Проф. Дудов е медицински директор и началник на Клиниката по медицинска онкология в Аджибадем Сити Клиник. Специализира в областта на рака на млечната жлеза, тумори на храносмилателният тракт, рак на простатата, бъбрека и други.

Повече информация за кампанията можете да намерите на https://www.facebook.com/prodaljavamnapred/

- Проф. Дудов, какви са наблюденията ви - отдръпват ли се пациентите с рак на гърдата в сегашната ковид обстановка от посещение при лекар?

- Някои от пациентите бяха уплашени, те се забавиха за диагностиката и лечението. Но сега разбраха колко е важно да не се допуска закъснение. Наскоро в изключително авторитетното списание British Medical Journal излезе статия, в която се твърди, че забавянето на пациентите е пряко свързано с увеличаване на смъртността.

- Какво ще посъветвате пациентите, които се страхуват да дойдат на преглед в болница?

- Дори да ги е страх, нека да идват. Пациентите със съмнение за рак, при които се наложи да се отложи вземането на биопсия или друга процедура, изгубиха важно време. Сега те са в много напреднал етап на болестта. Ковид заразяването може да се случи или не. Ако се случи, може да протече без никакво усещане или с леки симптоми, но ако ракът е дошъл и не се лекува, резултатите винаги са лоши.

- Операцията ли е единственото лечение за пациентите с рак на гърдата?

- Хирургията е част от лечението. Ние работим в екип - хирург, лъчетерапевти, медицински онколози. Изгражда се алгоритъм на действие за всеки пациент, който започва с биопсия. Трябва да имаме материал, за да знаем не само хистологията, а и други важни показатели, каквито са рецепторният статус, дали ракът при пациента е HER+, дали е тройнонегативен. Това са фактори, които показват по-нататъшното лечение. При тези видове рак химиотерапията се извършва преди оперативното лечение. При така наречената неоадювантна терапия целта е не само да смали тумора и да се запази голяма част от органа, но и своевременно да започне да лекува микро метастазите, които много често съществуват при тези пациенти.

Особено важна е групата на HER+ пациенти, при които към химиотерапията се добавя и специфично биологично лечение, напълно достъпно в страната. Приложено предоперативно, с това лечение имаме възможност за пълно излекуване на пациентите.

- Има ли универсално лечение за рака на гърдата, или при всеки пациент се взима индивидуално решение?

- За щастие, от средата на миналия век времето на енциклопедистите приключи.Сега има специалисти в отделните области, с които работим заедно. Извършва се генетично профилиране на туморната тъкан, провеждат се специфични хистопатологични изследвания. Това ни дава възможност да подходим наистина персонализирано, но все пак на базата на доказателства, които са намерени чрез научни изпитвания.

- Медицинските новости в лечението на рак на гърдата достъпни ли са в България?

- България е изненадващо напред в лечението на рака на гърдата. Почти всички иновативни терапии са регистрирани и достъпни у нас. Нещо, което в много страни, включително и европейски, не е така.

- Какво не трябва да правят пациентите, които чуят диагнозата рак на гърдата?

- Да не бързат със своите решения. Най-често пациентите смятат, че моментално трябва да бъдат оперирани, а това често не е в техен интерес. Много по-добър би бил резултатът, ако предварително се проведе химиотерапия или биологична терапия. А има форми на рака, които изобщо не бива да бъдат оперирани. Това е така нареченият инфламаторен рак на гърдата.

Моят съвет е да се обърнат към медицински онколог и неговия екип от специалисти, за да бъде избрано най-правилното лечение.

- Алтернативната медицина помага ли и какви са опасностите от нея?

- Има една малка група пациенти, които успяват да унищожат живота си с алтернативни методи. За 31 години, откакто лекувам онкологични заболявания, съм видял немалко пациенти, които се доверяват на изключително ирационални видове лечение - приемане на газ, изпражнения от скални орли, кръв от костенурки, мумио, уринотерапия, хрущял от акула, нокти от котки, сини скорпиони, несъществуващи видове пробиотици и витамини... Пациентите, избрали този път, в един момент осъзнават, че тяхното заболяване се влошава, съгласни са да се подложат на традиционно лечение, но невинаги в късните етапи на болестта е възможно да се спаси животът.

Спечели безплатна реклама на стойност 10 000 лв за твоя бизнес!

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Докторе, кажи

Директорът на болницата д-р Стефан Филев (вдясно) и съдови хирурзи на откриването на хибридната операционна зала

Хибридна операционна за 1,3 млн. лева работи в областната болница на Велико Търново

Д-р Жулиета Христова

Кои промени в кръвните изследвания подсказват вероятност за COVID?

СНИМКА: ДАК

С колективно пиене на вода стартира безплатен скрининг за камъни в бъбреците

Кантарът може да отчете стойности за едър мъж и при подрастващ, ако зоната му за апетит в моъзка получава фалшиви сигнали за глад.

Науката категорично откри - има ген за дебелеене, не е рядък

Психологът Ралица Стоянова: Вирусът засили страховете на повечето онкологични пациенти

Психологът Ралица Стоянова: Вирусът засили страховете на повечето онкологични пациенти

СНИМКА: ДАК

Дългата сянка на COVID

Покажи още

Последно от

Последно от

Последно от

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber