COVID засяга центъра на съня в мозъка: повече кошмари и странни сънища

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/9627704 COVID засяга центъра на съня в мозъка: повече кошмари и странни сънища COVID засяга центъра на съня в мозъка: повече кошмари и странни сънища www.24chasa.bg
COVID засяга центъра на съня в мозъка: повече кошмари и странни сънища

При недоспиване се разболяваме по-лесно и изработваме по-малко антитела след ваксина

COVID влияе върху съня по два основни начина - чрез психическите ефекти, които тревожността и страхът пораждат, и чрез подриващ ефект върху центъра на съня в мозъка. Но резултатът е винаги неблагоприятен, въпреки привидно по-голямата възможност да спим повече в условия на работа и учене от дома.

Тези данни са особено притеснителни предвид известната връзка между съня и имунитета. Сънят е особено важен както за адекватната имунна реакция на организма при инфекция, така и за развитието на имунна памет след ваксинация, предупредиха преди Световния ден на съня лекари и психотерапевти.

Коранавирусната инфекция има токсичен ефект върху центъра на съня в мозъка, съобщи д-р Петър Чипев - специалист по медицина на съня към Европейското дружество за изследване на съня.

Комбинацията на всички неблагоприятни ефекти върху нощната почивка държи мозъка в особено състояние. Според различни проучвания в пандемията сънуваме повече, по-често ни се явяват кошмари и странни сънища.

По-лошото е, че разстройствата на съня удрят по имунитета.

Сънят е особено важен както за адекватната имунна реакция на организма при инфекция, така и за развитието на имунна памет след ваксинация.

“Две системи в организма имат памет - централната нервна система, за която сънят има важна роля, и имунната система, за чиято памет сънят също има роля, обясни д-р Чипев. Той цитира проучване за изработването на антитела след ваксина, за което “24 часа” писа. То е сравнявало имунния отговор на антигрипни ваксини и е установило почти 2 пъти разлика в количеството антитела при сън около 8 часа и под 6 часа на нощ. В полза на пълноценната нощна почива, разбира се.

Според друго изследване при недоспиване /под 6 часа на нощ/ създаденият имунитет е по-нетраен във времето. А всеки час сън в добавка вдига с 50% антителата в резултат на ваксина.

В пандемията безсънието се превръща в проблем за много хора, които преди това са заспивали “щом помиришат възглавницата”. Стресът от особения ритъм, в който живеем, страховете за здравето и финансова стабилност, трудностите от съчетаване на работа от вкъщи с грижите за дистанционно обучаващите се деца или родители в рискова възраст тровят по различен начин качеството на нощната почивка. Едни хора трудно заспиват, други се будят през час, трети имат кошмарни сънища. Като антидот невролозите препоръчват да прекарваме повече часове на открито - слънчевата светлина регулира вътрешния ни часовник, упражнения, техники за подкрепа на психическия баланс.

Спечели безплатна реклама на стойност 10 000 лв за твоя бизнес!

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Докторе, кажи

Директорът на болницата д-р Стефан Филев (вдясно) и съдови хирурзи на откриването на хибридната операционна зала

Хибридна операционна за 1,3 млн. лева работи в областната болница на Велико Търново

Д-р Жулиета Христова

Кои промени в кръвните изследвания подсказват вероятност за COVID?

СНИМКА: ДАК

С колективно пиене на вода стартира безплатен скрининг за камъни в бъбреците

Кантарът може да отчете стойности за едър мъж и при подрастващ, ако зоната му за апетит в моъзка получава фалшиви сигнали за глад.

Науката категорично откри - има ген за дебелеене, не е рядък

Психологът Ралица Стоянова: Вирусът засили страховете на повечето онкологични пациенти

Психологът Ралица Стоянова: Вирусът засили страховете на повечето онкологични пациенти

СНИМКА: ДАК

Дългата сянка на COVID

Покажи още

Последно от

Последно от

Последно от

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber