Мъж получи шанс за нов бъбрек в Александровска болница

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/9558536 Мъж получи шанс за нов бъбрек в Александровска болница Мъж получи шанс за нов бъбрек в Александровска болница www.24chasa.bg
Мъж получи шанс за нов бъбрек в Александровска болница

Това е втората донорска ситуация за годината 

Нов бъбрек след успешна трансплантация в Александровска болница получи 48-годишен мъж от Разград, съобщиха от болницата. Трансплантацията е станала възможна, след като  близките на 29-годишен мъж от Горна Оряховица, изпаднал в мозъчна смърт в следствие на хеморагичен инсулт, се съгласили да дарят органите му. 

Това е едва втората донорска ситуация в страната за тази година и първа бъбречна трансплантация за Александровска болница от началото на 2021 г. 

Заради липса на подходящи реципиенти в листата на чакащите за трансплантации у нас, сърцето на младия мъж е било транспортирано за Унгария по линия на сътрудничеството с Евротрансплант. За черния дроб са намерени подходящи реципиенти в Университетска болница „Лозенец”, а бъбреците на донора са транспортирани в Александровска болница.

Единият бъбрек не е бил подходящ за трансплантация поради установени съдови аномалии и нарушена перфузия. 48-годишният  реципиент на здравия бъбрек е бил с хронична бъбречна недостатъчност и от две години се лекувал на перитонеална диализа, съобщиха от болницата. Той е показал най-голям процент органна съвместимост с донора от общо 5 поканени за оценка от листата на чакащи. След интервенцията пациентът се възстановява в Клиниката по анестезиология и интензивно лечение на болницата. Състоянието му е стабилно, с много добри жизнени показатели и диуреза.

Екипът на УМБАЛ "Александровска" изказва искрени съболезнования на близките на починалия мъж и адмирира тяхното хуманно решение да дарят органите му за спасяването на други човешки животи в най-трудния за тях момент.

В края на януари при първата донорска ситуация бяха извършени 3 успешни трансплантации в болница "Лозенец". Сред реципиентите тогава беше и 12-годишно момиче. 

Донор стана 19-годишен мъж, изпаднал в мозъчна смърт, а донорската ситуация беше реализирана от екип на областната болница във Велико Търново с координатор д-р Сибила Маринова, съобщиха тогава от агенция медицински надзор, към които е и агенцията по трансплантации.

Реципиенти на бъбреците станаха мъже на 37 г. и на 53 г., а черният дроб беше трансплантиран на 12-годишно момиче. 

За цялата 2020 г. у нас бяха реализирани едва 4 донорски ситуации, с които беше спасен животът на 8 български граждани и на 3-ма чужденци, тъй като при една от тях нямаше подходящи реципиенти у нас.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Сила за живот

Д-р Майкъл Моузли
СНИМКА: ФЕЙСБУК

Студен душ и миене на зъбите на един крак борят стреса

След три брака и много любовни афери с едни от най-големите звезди в миналото 83-годишната актриса Джейн Фонда пак мечтае за мъж до себе си.

Как да спасим сексуалното желание от пенсиониране

Зара и Майк Тиндъл се радват на трето дете, което се появи по доста необичаен начин.

Връща ли се домашното раждане

Има ли наука зад славата на храните срещу високо кръвно

Има ли наука зад славата на храните срещу високо кръвно

Прекалената самокритичност започва да вреди в един момент.

Как да се освободим от негативните мисли

Емануеле Янини е професор по ендокринология и сексология в Рим.
СНИМКА: ФЕЙСБУК

Доказаха: жените обичат с ушите, а мъжете с очите

Покажи още

Последно от

Видеосъдържание

Съветите на специалиста

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber