Проф. Аргирова: При добро глобално покритие с ваксини до 2 г. вирусът ще е само на отделни места

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/9543520 Проф. Аргирова: При добро глобално покритие с ваксини до 2 г. вирусът ще е само на отделни места Проф. Аргирова: При добро глобално покритие с ваксини до 2 г. вирусът ще е само на отделни места www.24chasa.bg
Проф. Радка Аргирова
Проф. Радка Аргирова

Ще останат отделни т. нар. джобове, където ваксинираните са малко. Там ще продължи прилагането на ограничителни мерки, казва вирусологът

При добро глобално покритие с ваксини до 1-2 години най-вероятно коронавирусът ще стане ендемичен, т.е. разпространението му ще се ограничи само на отделни места, където покритието с ваксини не е достатъчно. Това каза вирусологът проф. Радка Аргирова, цитирайки последно проучване на едно от най-авторитетните специализирани издания – списание „Nature”.

„Ще има страни и територии, които ще могат да се отърват от коронавируса при добър брой ваксинирани хора, но ще има и т. нар. джобове, в които хората няма да бъдат имунизирани достатъчно и може да продължат тези отваряния, затваряния и гранични мерки. С това призовавам ваксинацията, която е започнала, да придобие действително масов характер и със сигурност ще имаме резултат от това”, каза проф. Аргирова пред Би Ти Ви.

Според нея обаче като цяло не се вярва на ваксините у нас. Проблемът го има и в малките населени места, като причините за това са редица, но основно е защото там има по-малко разпространение и по-малко болни, а някъде даже съвсем няма, допълни тя.

Всички ваксини са много добри, категоричен е специалистът и допълни, че в разяснението на това трябва да се включат личните лекари по места.

Ефективността им срещу новите варианти също е доказана, припомни още проф. Аргирова.

„Този вирус се разпространява със страхотна бързина и колкото повече се разпространява, толкова повече мутира. За да спрем това, трябва да се ваксинираме. За ваксината на „Пфайзер” вече е установено, че чрез нея вирусът не се предава. За „АстраЗенека” пък се установи, че дори при заразяване, 70-75% от хората, които не са развили симптоми, така и не ги развиват. Това са многостранни ползи от ваксините”, каза вирусологът.

В ход в момента са изследвания на абсолютно всички одобрени ваксини дали предотвратяват разпространението на коронавируса. Като категорични резултати за момента има само за „Пфайзер”.

Ваксините са ефективни и при новите варианти и мутации на вируса, като според проф. Аргирова до нов щам, при който те най-вероятно няма да действат, няма да се стигне поне още една година, ако изобщо се появи, затова и има смисъл от ваксинирането, обясни тя.

„В момента имаме един щам. Вътре в него имаме мутации (замествания) и варианти, като в един вариант има няколко мутации. Английския например е с 22 мутации. Имаме ситуацията, при която всички тези мутации и замествания стават в границите на 1 щам – SARS-CoV-2, като антителата срещу този щам, предизвикани от ваксините, действат. С различна сила – за някои 100, за други70%, но действат. Лошо ще стане, ако се увеличат вариантите и мутациите и се стигне до друг щам на SARS”, обясни проф. Аргирова.

Самата тя вече е напълно ваксинирана и с двете дози. Преди това не се е срещала с вируса, а сега титърът на антителата ѝ е висок, разказа тя.

Според нея ситуацията с разпространението на вируса в момента у нас изглежда добре.

„Не е толкова висок броят на новооткритите случаи. Надявам се да не стигнем до следващи високи върхове, но ще има такива вълнообразни по-малки и по-големи връхчета, които ще наблюдаваме. Това е характерно за постваксиналното развитие на една епидемия, когато ваксиналното покритие все още не е завършено”, обясни проф. Аргирова.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Здраве

Ваксината в една доза срещу COVID-19 на компания "Джонсън енд Джонсън" изглежда безопасна

Ваксината в една доза на "Джонсън енд Джонсън" изглежда ефективна

СНИМКА: Pixabay

Бременните жени с COVID-19 по-често раждат преждевременно

Точен и ранен скрининг открива рака

Точен и ранен скрининг открива рака

Проф. Асен Балтов КАДЪР: БНТ

Проф. Балтов: COVID-19 не се разпространява 21 дни след ваксина

СНИМКА: Pixabay

Британският вариант на COVID-19 може да доведе до по-продължителни инфекции

Д-р Магдалена Баймакова КАДЪР: Би Ти Ви

Д-р Баймакова: Преболедувалите COVID да се ваксинират, но след 90 дни

Покажи още

Последно от

Последно от

Видеосъдържание

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber