Учени свързват мръсния въздух със слепотата

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/9449568 Учени свързват мръсния въздух със слепотата Учени свързват мръсния въздух със слепотата www.24chasa.bg
СНИМКА: Pixabay
СНИМКА: Pixabay

Излагането на мръсен въздух може да увеличи риска от развитие на необратима загуба на зрението, установи мащабно проучване, предаде London Evening Standart.

Замърсителите на въздуха, за които вече се знае, че причиняват редица здравословни проблеми, сега са свързани с повишен риск от свързаната с възрастта макулна дегенерация (AMD).

Това е прогресивна форма на загуба на зрение, която е в основата на необратимата слепота при над 50-годишните в богати страни като Великобритания.

Други рискови фактори включват по-напредналата възраст, тютюнопушенето и генетиката.

Изследването се базира на данните от 115 954 участници в широкомащабното проучване на „Биобанк“, в което участват над половин милион души.

При 52 602 изследвани са били наблюдавани структурни промени в дебелината и броя на рецепторите в ретината, които са показателни за макулна дегенерация (AMD).

Изследването също така се основава на оценки за замърсители, включително фини частици, известни като PM2,5, азотен диоксид и азотни оксиди, които до голяма степен идват от изгаряне на газове при двигателите на превозните средства.

Малко над 1% от общата група, 1286 души, са диагностицирани с AMD, установи проучването, публикувано в „Британския журнал за офталмология“.

Анализът установява, че като се вземат предвид други фактори, като начин на живот и належащи здравословни проблеми, при участниците, изложени на по-високи нива на концентрации на PM2,5, има 8% по-голяма вероятност да бъдат диагностицирани с AMD.

Учените казват, че изследването е с цел наблюдения и не може да докаже, че замърсяването е причинило загуба на зрение.

Но резултатите напомнят за твърденията на други места по света, според които по-голямото излагане на мръсен въздух прави клетките в очната ретина по-уязвими и увеличава риска от AMD.

Превод и редакция: Винсент Тановски

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Здраве

Китай одобри 3 лекарства от традиционната медицина за лечение на COVID

Китай одобри 3 лекарства от традиционната медицина за лечение на COVID

Пандемията от коронавирус е засегнала грижите за деца по отношение на раковите заболявания в над три-четвърти от болниците по света. Снимката е илюстративна

Лекари откриха сериозни смущения в диагностицирането на рак при деца

Ваксината на "АстраЗенека"

Само 1 доза от ваксините срещу COVID-19 намалява нуждата от хоспитализация

Над 5 млн. души в Пекин са ваксинирани срещу COVID-19

Над 5 млн. души в Пекин са ваксинирани срещу COVID-19

Доставят 237 млн. ваксини  в 142 страни по програмата КОВАКС до края на май

Доставят 237 млн. ваксини в 142 страни по програмата КОВАКС до края на май

Нелекуваното увреждане на слуха може да има опустошително въздействие върху способността на хората да общуват, да учат и да осигуряват препитанието си.

СЗО: Една четвърт от населението ще има проблеми със слуха през 2050 г.

Покажи още

Последно от

Последно от

Видеосъдържание

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber