Ваксините срещу COVID използват 3 ключа за имунен отговор (инфографика)

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/9427580 Ваксините срещу COVID използват 3 ключа за имунен отговор (инфографика) Ваксините срещу COVID използват 3 ключа за имунен отговор (инфографика) www.24chasa.bg
Ваксините срещу COVID използват 3 ключа за имунен отговор (инфографика)

Около 100 кандидат-ваксини с различен принцип на задействане на имунитета се разработват в емблематични и по-малко известни биотехнологични центрове в света. Конкретните решения са различни, но като същностно определящи типове ваксините са разпределени в 3 основни категории – аденовирусни, антигенни и РНК ваксини.

Двете първо одобрени в Европейския съюз и достъпни вече и у нас ваксини са от една и съща група -

с информационна РНК

Те са плод на авангарден подход, който използва модифицирана РНК за създаване на белтък, който сам по себе си предизвиква имунен отговор (за подробности вижте инфографиката).

В случая се използва информационна РНК, “пакетирана” в мастни капчици - липидни наночастици. Това до известна степен защитава иначе уязвимата РНК, но въпреки устойчивостта се поддържа чрез много ниски температури на съхранение. На генна основа е и ваксината, която прави компанията “КюрВак”.

Очаква се тези ваксини да създадат т.нар. клетки на имунна памет, които при среща с причинителя на коронавирусната инфекция да събудят бърза и надеждна реакция.

С подобен механизъм на действие се създават още поне 10-ина ваксини, но не са близо до финала. Първо проверката за безопасност и ефективност трябва да даде задоволителен резултат, за да имат право компаниите да кандидатстват за одобрение на продукта си.

Биотехнолозите разработват срещу COVID-19 още два типа ваксини с подтипове, някои от тях вече се прилагат извън ЕС.

Най-близо до одобрение е ваксината на “Астра Зенека” и Оксфордския университет, която е от

векторен тип

На същия принцип се опира и продуктът на “Джонсън и Джонсън”.

Ваксините с такъв профил използват вирус, който е генетично конструиран така, че да не може да причини заболяване, но произвежда коронавирусни протеини, за да генерира безопасно имунен отговор.

Конкретно използваният посредник е аденовирус. Смята се, човешкият организъм не реагира на вирусите от избраното семейство като на сериозна заплаха.

Пример за вирусна векторна ваксина е и тази срещу ебола. На модели, използвани за нейното разработване и производство и за потенциалните ваксини срещу зика и респираторния синцитиален вирус, стъпва “Джонсън и Джонсън”. По технологичната рамка е конструирана и ваксината, разработване от “Янсен”.

Антигенни ваксини

се разработват от няколко други големи компании, сред които са “Новавакс” и “Санофи”.

Иновативен вариант на адювантна рекомбинантна ваксина от тази група използва копия на протеин от COVID – нещо като клетъчен харпун, който да се прикрепи и влезе в клетките, и доза от адювант, който разпознава шип протеина и изгражда антитела и имунни клетки, способни да защитават тялото срещу вируса.

На най-старата “по-естествена” концепция разчитат група ваксини, които представляват инактивиран - убит, или отслабен вирус. Те са по-бавни за производство, но наподобяват ефектите от преболедуване и това според някои вирусолози има предимства. Този тип ваксини използват вариант на прицелния патоген, който не причинява заболяване, но все пак провокира имунен отговор и съпротива срещу коронавируса.

Инактивираните ваксини съдържат вируси, чийто генетичен материал е бил унищожен от топлина, химикали или радиация, така че те не могат да заразят клетките и да се репликират, но въпреки това могат да предизвикат имунен отговор. Ваксината CoronaVac на китайската компания “Синовак” например използва инактивирана технология на ваксина с отслабена форма на живия вирус, за да стимулира организма да създаде имунен отговор. Подобна е на ваксините срещу грип и варицела. Китайската компания произвежда ударно дози, но не е показала интерес за одобрение пред Европейската служба за контрол над лекарствените средства.

Руските ваксини също вече се поставят, но не са кандидатствали пред ЕМА.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Сила за живот

Не препълвайте тавите и тиганите.
СНИМКИ: ПИКСАБЕЙ

7 грешки в готвенето съсипват домашната храна

Третият очакван тип ваксини срещу COVID – белтъчните

Третият очакван тип ваксини срещу COVID – белтъчните

Мъж получи шанс за нов бъбрек в Александровска болница

Мъж получи шанс за нов бъбрек в Александровска болница

Оксиженът е сред производствените източници на опасни за очите лъчи. Ппораженията при работа без защитни средства са нарицателно за уврежданията от лъчите от високорисковия UV спектър - " слепота на заварчика".

Ултравиолетовите лампи срещу вируса - какво (не)знаем

Дългосорочните ефекти от електронните цигари все още са неясни

Дългосорочните ефекти от електронните цигари все още са неясни

Насекомите влизат рязко в менюто на Европа

Насекомите влизат рязко в менюто на Европа

Покажи още

Последно от

Последно от

Видеосъдържание

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber