Д-р Хасърджиев: Ваксинирането първо на рисковите професии няма да спре бързо пандемията с коронавируса

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/9421368 Д-р Хасърджиев: Ваксинирането първо на рисковите професии няма да спре бързо пандемията с коронавируса Д-р Хасърджиев: Ваксинирането първо на рисковите професии няма да спре бързо пандемията с коронавируса www.24chasa.bg
Д-р Хасърджиев: Ваксинирането първо на рисковите професии няма да спре бързо пандемията с коронавируса

В началото ваксините няма да стигнат в нито една държава, независимо колко богата е или колко добър организационен план има, коментира д-р Станимир Хасърджиев в предаването на Дарик радио „Специалистите имат думата. По думите му през следващата една година ще могат да се покрият нуждите на половината от населението в световен мащаб.

Затова д-р Хасърджиев е категоричен, че първо трябва да се ваксинират групите, където е най-висока смъртността - хронично болните и възрастните хора, а не хората с рискови професии, както е заложено в нашата стратегия. При нас приоритетите са обърнати, което няма да спре бързо пандемията.

Да се надяваме, че ще ваксинираме цялото население и ще постигнем 70% защита, за да се обърне кривата и да се спре броят на новозаразените, това е смело да се очаква. Такъв идеален вариант няма да има. Затова стратегиите на повечето държави са- след като не можем да ваксинираме всички хора и да спрем тази инфекция, можем да намалим смъртността и да намалим броя на хората, които ще се нуждаят от влизане в болница.

Как става това? Като видим в коя група смъртността е най-висока и стартираме от тях. Не ги питаме каква професия са, колко са богати, имат ли здравна застраховка, дали са от град или от село, а гледаме дали науката и статистиката ни показват някакви тенденции“.

Според д-р Хасърджиев безспорно е, че лекарите са изложени на равен риск с пациентите и с тях трябва да се започне, но когато се говори за други групи-учители, полицаи, професията не трябва да е критерий за ваксиниране.

Ще излекува ли Ковид-19 здравеопазването ни?

Надявам се времето и поуките от Ковид-19 не просто да ни излекуват, но и да ни помогнат да променим много неща. През последните месеци стана ясно и за глухите, че повече в тази държава не може с такова здравеопазване, категоричен е председателят на Националната пациентска организация. По думите му без добро здравеопазване, няма как да върви и икономиката ни.

По думите на д-р Хасърджиев страната ни не само, че е с най-нереформираното здравеопазване, но и най-скъпото - като процент от средствата за здравеопазване, които идват от нашия джоб, когато се разболеем.

„Нормалното е, когато си здрав да даваш повече пари, за да не е нужно, когато се разболееш, да си продаваш имота, за да те лекуват. Тук е точно обратното. Продаваме имоти, за да влезем в болница, обаче не се знае в каква. Нямаме стандарти и качество, за да знаеш дали в болница в София или в провинцията ще те лекуват по еднакви правила“.

Превенцията на заболяванията чрез намаляването на рисковите фактори

Едно от решенията за намаляване на заболяванията и смъртността в другите държави са политиките за намаляване на вредата в различни области - от тютюнопушене, алкохол, до стреса на работното място, коментира още д-р Хасърджиев.

На 11-ти януари председателят на Национална пациентска организация се включи в изслушване на специалната Комисия за борба с рака към ЕК (BECA), на която се обсъждаха проблемите на онкоболните пациенти и преодоляването им, както и бъдещето на сигурната европейска политика за битката с рака. В панела „Права на пациентите, включително правото да бъдеш забравен, както и системи за здравеопазване, насочени към пациентите“, д-р Хасърджиев заяви, че при практическото прилагане на предложените политики за борба с рака в ЕС, е необходимо да се действа бързо и прагматично, за да имат желания ефект при диагностиката, лечението и грижата, включително и при превенцията и прилагането на стратегии за намаляване на вредата от рисковите фактори.

Пациентите не са длъжни да познават иновациите при лечението на коронавируса, при ваксините или иновациите при отказ на цигарите, а роля на лекарите е да ги информират и да им обяснят как да намалят вредата и рисковите фактори, допълни д-р Хасържиев в Дарик радио.

Роля на медицинската общност и на лекарите е да поднесат информацията на пациента по разбираем начин, така че той да разбере и сам да поиска да направи нещо, а не да му се сърдим, че не е дошъл на ваксина или че продължава да пуши от традиционните цигари, коментира д-р Хасърджиев.

Пример в това отношение са около 20% пушачите, които не искат или не мога да откажат цигарите. На тях трябва да им се предостави алтернатива за намаляване на вредата, а не да им обръщаме гръб, коментира Хасърджиев и даде пример със себе си.

Аз съм от хората с много опити в отказването на цигарите. Много години не съм успявал и единственият начин, по който успях, е преди две години, когато ги заместих с тези иновативни продукти-бездимните. Като лекар следих какво се случва, защото и аз бях „Тома Неверни“, докато не видя научните данни. На практика всички жизнени показатели на човек през първия месец, който е отказал цигарите по този начин и е преминал на продукти с намален риск се доближават до жизнените показатели и лабораторни изследвания на хората, които тотално са спрели и не употребяват никакви продукти. Това стана ясно с времето.

Моята препоръка не е хората да правят като мен. Нека си откажат цигарите, да спортуват, да се хранят здравословно. Но когато не могат, на помощ идва медицината, съвременните технологии. Ако не сме иновативни дори и в начина, по който поднасяме информацията на хората, начина, по който им предлагаме опция да се върнат към по-здравословен начин на живот, няма как да очакваме по-добри резултати, заключи д-р Хасърджиев.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Здраве

СНИМКА: Pixabay

Здравни експерти: Жените да не забременяват, докато не отмине пандемията

Пандемията може да се отразява добре на съня

Пандемията може да се отразява добре на съня

Над 100 млн. европейци  ще получат диагноза рак през следващите 25 години

Над 100 млн. европейци ще получат диагноза рак през следващите 25 години

Натоварването с домакинска работа може да от полза за здравето на мозъка при възрастните хора

Домакинската работа подобрява мозъка

Имунологът академик Богдан Петрунов

Акад. Богдан Петрунов: Клетъчният имунитет, а не антителата, е решаващ за защита

Всяка година Световният ден за борба с хемофилията се отбелязва със символичен флашмоб чрез пускане на червени балони в небето, а вечер се осветяват две знакови сгради в страната - НДК в София и Параклис-мавзолей "Свети Георги Победоносец" в Плевен. СНИМКА: PIXABAY

Съвременно лечение позволява хората с хемофилия да водят пълноценен живот

Покажи още

Последно от

Видеосъдържание

Съветите на специалиста

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber