Тъмната кожа по-често "лъже" апаратчето за проверка на кислорода в кръвта

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/9388023 Тъмната кожа по-често "лъже" апаратчето за проверка на кислорода в кръвта Тъмната кожа по-често "лъже" апаратчето за проверка на кислорода в кръвта www.24chasa.bg
Тъмната кожа по-често "лъже" апаратчето за проверка на кислорода в кръвта
СНИМКА: РОЙТЕРС

Изследователи: При светлата кожа вероятността пулсов оксиметър да изпусне влошаване е 3 пъти по-рядка

Намаляването на кислорода в кръвта - медицината го нарича хипоксемия, е важен знак за влошаване при хората с COVID-19. Но още в първите месеци на пандемията лекарите установиха, че болните усещат недостига на въздух със закъснение. Това прави измерването особено необходимо за ранно хващане на усложняващата се инфекция.

“Имахме пациенти, които идват в много добро състояние, по нищо не личи, че са зле, но с тежки рентгенови промени и ниско насищане (сатурация) на кръвта с кислород. Човекът спокойно говори с нас, не изглежда да е в застрашаващо състояние и изведнъж се срива”, обясни пред “24 часа” специалистът по белодробни болести проф. д-р Димитър Костадинов, дм. Опитът наложи проследяването на насищането с кислород като маркер за влошаването. В клиниките се използват професионални оксиметри, а в домашни условия - масовите апаратчета, чиято цена поради търсенето още през пролетта скочи между 5 и 10 пъти според модела. Машинките добиха известност като пулсоксиметри, защото дори най-евтините видове отчитат и пулса.

Според сравнения между стойностите от болничните и популярните апарати при едни и същи хора измерването у дома е достатъчно надеждно като ориентир. Това го нареди до термометъра в препоръчителния списък за домашно лечение на новата инфекция. В общия случай се следи сатурацията да не пада под 94. Смята се, че по-ниските стойности налагат болнично лечение и/или включване на кислородна терапия.

Апаратчетата използват за тестуването насочена светлина. Пръстите и меката част на ухото са най-удобните места, на което може да се приложи бързо технологията за проверка на сърдечната дейност и оксигенацията. Обикновено се предпочита устройство за пръстите, подобно на клипс. Технологията е абсолютно безболезнена и неинвазивна. Тя доста точно може да установи колко добре сърцето изпомпва богата на кислород кръв през тялото. Апаратурата е в помощ основно на кардиолозите, пулмолозите и спешните лекари.

Пулсовите оксиметри измерват наситеността на кислорода в кръвта чрез количеството в еритроцитите - червените кръвни клетки. Отчитането става според промените в поглъщането на светлината. Колкото по-близо до повърхността са разположени кръвоносните съдове и колкото по-тънка и светла е кожата, толкова по-добра е “видимостта”. Логично с увеличаване на пигментацията в мелатониновите клетки се променя начинът на пропускане на светлината. По сходна причина лакът за нокти и особено цветният изкривява данните за оксигенацията.

Проучване, публикувано в “Ню Ингланд джърнъл ъв медисин”, обръща внимание, че точността на резултата от измерването зависи и от тена на човека. Според авторите тъмната пигментация предпоставя по-чести “грешки” - апаратчето надценява количеството кислород и реално подценява хипоксемията.

Докладът стъпва на данни от почти едновременни двукратни измервания - единият с най-прецизна апаратура, на насищането на кислород. Изследователите са разгледали над 48 000 показания на пулсова оксиметрия. При тъмнокожите апаратчето не отчитало в пълна степен хипоксемията при 3 пъти повече пациенти в сравнение с белите.

Устройствата може да покажат заблуждаващи резултати при 12 от всеки 100 души с наситена пигментация на кожата. Така според изследователите тенът става едно от предизвикателствата в пулсоксиметрията.

С този аргумент авторите на изследването от Медицинското училище към Мичиганския университет казват, че пулсова оксиметрия за преценка на състоянието на пациенти може да постави тъмнокожите пациенти в повишен риск от скрит недостиг на кислород. По-високият процент грешки, наблюдаван при използване на пулсови оксиметри при тъмнокожи хора, не е детайлизиран според степента на пигментация, но принципът на действие ги прави резонен маркер.

Подобен анализ сравнява 37 308 резултата от сдвоени тестове от пациенти на интензивни отделения в 178 медицински центъра през 2014 и 2015 г. и открива сходни несъответствия.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Докторе, кажи

Раковите клетки имитират зимния сън на мечка, за да се спасят от химиотерапията

Раковите клетки имитират зимния сън на мечка, за да се спасят от химиотерапията

Хормонът на обичта подобрява социалната адаптация при аутизъм

Хормонът на обичта подобрява социалната адаптация при аутизъм

Д-р Надежда Римпова, началник Детско отделение на УМБАЛ „Софиямед“: Усложненията от ковид инфекцията при децата са редки

Д-р Надежда Римпова, началник Детско отделение на УМБАЛ „Софиямед“: Усложненията от ковид инфекцията при децата са редки

Технологичният напредък разширява хоризонтите на лечението във всяка област на медицината.

Влагат в имплант жива фабрика за ваксина срещу рак

Д-р Желязко Арабаджиев: Лекуваме по-успешно рака на белия дроб с таргетна терапия и имунотерапия

Д-р Желязко Арабаджиев: Лекуваме по-успешно рака на белия дроб с таргетна терапия и имунотерапия

Доц. Весел Кантарджиев, началник на Клиниката по дерматология във ВМА

Доц. Весел Кантарджиев: 60% от пациентите с псориазис могат да отключат диабет или сърдечно заболяване

Покажи още

Последно от

Последно от

Видеосъдържание

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber