Слънцето огрява и червата

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/9286551 Слънцето огрява и червата Слънцето огрява и червата www.24chasa.bg
Слънцето огрява и червата

Слънцето огрява човека навсякъде, дори и там, където никога не грее - в червата. Проучване показа, че ултравиолетовите лъчи от спектъра на слънчевата светлина подсилват чревните бактерии. Ефектът вероятно се получава благодарение на синтеза на витамин Д.

Това е първото проучване, което доказва, че ултравиолетовите лъчи променят микробиома при хората. Според статия за него в сп. "Фронтиърс ъв майкробайолъджи" промяната става с посредничеството на виитамин Д и това обяснява защо ултравиолетовите лъчи предпазват от възпалителни болести като множествена склероза. Според авторите на изследването иима пряка връзка между състоянието на чревната фауна, нивото на витамин Д в тялото и степента на излагане на слънце.

За ултравиолетовите лъчи отдавна се знае, че стимулират синтеза на витамин Д в кожата на човека. Наскоро бе установено, че този витамин подсилва полезните бактерии в червата. Но че ултравиолетовите лъчи променят състава на чревната флора посредством витамин Д досега бе доказано само при гризачи, не и при хора. Новото изследване на екип от университета на Британска Колумбия прави тъкмо това.

При него група млади жени са облъчвани с ултравиолетови лъчи по цялото тяло. Това е ставало за 1 минута по 3 пъти на ден в продължение на седмица. Преди и след сеансите са им вземани фекални проби за бактериален анализ и кръвни проби за измерване на нивото на витамин Д.

От общо 21 участнички в експеримента 12 са вземали витамин Д като хранителна добавка, тъй като той е проведен през зимата. При тях няма съществена промяна в чревната флора. При другите обаче, които не са приемали допълнително витамин Д, промяната в микробиома е твърде голяма. Той е станал доста по-богат и по-балансиран до степен да не се открива разлика с микробиома на жените от първата група.

Най-голяма е промяната в количеството на една от чревните бактерии - Lachnospiraceae bacteria. Проучването показва още, че също както при мишките заради синтеза на витамин Д в червата на човека се увеличават  Firmicutes и спадат Bacteroidetes.

"Данните от изследването ни сочат, че ултравиолетовите лъчи от слънцето моделират състава и количествата на чревния микробиом при човека, и то именно чрез синтеза на витамин Д. Изглежда, излагането на ултравиолетови лъчи първо засилва имунната система в кожата, а после въздейства по-систематично, стигайки чак до бактериите в червата", се казва в статията.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Здраве

СНИМКА: Pixabay

Антителата са факт още преди реимунизацията

Д-р Хасърджиев: Ваксинирането първо на рисковите професии няма да спре бързо пандемията с коронавируса

Д-р Хасърджиев: Ваксинирането първо на рисковите професии няма да спре бързо пандемията с коронавируса

СНИМКА: Pixabay

БКИ предупреждава за лечението на COVID-19 с ивермектин

Проф. Чаръ Бюке

10 златни правила за съжителство с пациент с COVID-19

Български продукт чисти белите дробове и се бори с никотиновата зависимост

Български продукт чисти белите дробове и се бори с никотиновата зависимост

Доц. Ангел Кунчев КАДЪР: NOVA

Доц. Кунчев: Ако няма да се довършва имунизацията, по-добре да не се почва

Покажи още

Последно от

Последно от

Видеосъдържание

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber