Доц. Киров: Назначаването на антибиотици в подходящ момент е обосновано

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/9285950 Доц. Киров: Назначаването на антибиотици в подходящ момент е обосновано Доц. Киров: Назначаването на антибиотици в подходящ момент е обосновано www.24chasa.bg
Доц. Любомир Киров КАДЪР: БНТ
Доц. Любомир Киров КАДЪР: БНТ

90% от общопрактикуващите лекари не смятат, че появата на COVID-19 е основание за назначаването на антибиотици. Това показва онлайн анкета, стартирала на 22 ноември, на която са отговорили близо 700 общопрактикуващи лекари.

"Ние сме поставили въпрос за антибиотиците и за всеобща наша радост, резултатите показват, че колегите не злоупотребяват - на въпроса дали появата на заболяването е основание за назначаване на антибиотици около 90% са отговорили "категорично не", заяви в "Денят започва" по БНТ доц. Любомир Киров, председател на Сдружението на общопрактикуващите лекари.

Според него, антибиотиците се сатанизират и назначаването им в подходящ момент е съвсем обосновано.

Най-често срещаните първи симптоми - това е температурата, като най-често проявяваната температура е 37,5 или 38 градуса. Тя обикновено продължава между 5 и 10 дни.

Загубата на вкус и обоняние не е толкова рядко срещана, но обикновено се появява след третия ден. По-често се случва при млади хора, но го има и при възрастните.

"При загубата на вкус и обоняние заболяването протича значително по-леко. Това може да продължи от една седмица до един месец", допълни доц. Киров.

Според анкетата, хората се свързват с личните лекари между втория и петия ден. Доцентът призова да се обръщат към лекарите още на първия ден, защото това има значение за идентификацията на вируса.

"Те се колебаят, защото вирусът навлиза по-плахо, по-елегантно в нас, но пък проблемите, които може да създаде, са огромни", категоричен беше доц. Киров.

Според анкетата, масово общопрактикуващите лекари смятат, че бързите антигенни тестове трябва да бъдат употребявани като еквивалент, т.е., пациентите да могат да бъдат хоспитализирани при усложнения, на базата на тези тестове.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Здраве

СНИМКА: Pixabay

Антителата са факт още преди реимунизацията

Д-р Хасърджиев: Ваксинирането първо на рисковите професии няма да спре бързо пандемията с коронавируса

Д-р Хасърджиев: Ваксинирането първо на рисковите професии няма да спре бързо пандемията с коронавируса

СНИМКА: Pixabay

БКИ предупреждава за лечението на COVID-19 с ивермектин

Проф. Чаръ Бюке

10 златни правила за съжителство с пациент с COVID-19

Български продукт чисти белите дробове и се бори с никотиновата зависимост

Български продукт чисти белите дробове и се бори с никотиновата зависимост

Доц. Ангел Кунчев КАДЪР: NOVA

Доц. Кунчев: Ако няма да се довършва имунизацията, по-добре да не се почва

Покажи още

Последно от

Последно от

Видеосъдържание

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber