Д-р Красимир Койнов: Най-новите лечения за рак на белите дробове се прилагат и в България

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/9283112 Д-р Красимир Койнов: Най-новите лечения за рак на белите дробове се прилагат и в България Д-р Красимир Койнов: Най-новите лечения за рак на белите дробове се прилагат и в България www.24chasa.bg
Д-р Красимир Койнов е началник на клиниката по медицинска онкология в столичната болница „ Сердика“. Той има повече от 35 години опит в на онкологията.
Д-р Красимир Койнов е началник на клиниката по медицинска онкология в столичната болница „ Сердика“. Той има повече от 35 години опит в на онкологията.

Алгоритмите се обогатиха значително след въвежданета в рутинната практика на модерни направления – таргетна терапия и имунотерапия

- Д-р Койнов, какво заболяване е ракът на белите дробове и колко често се среща?

- Ракът на белите дробове е водещо заболяване по честота и смъртност от злокачествени заболявания в повечето развити страни по света. Това го определя като важно социално значимо заболяване. Данните за 2019 г. показват, че броят на новозаболелите годишно вече надхвърля 2 милиона, а броят на починалите е близо 1,8 милиона. Установен факт е, че от рак на белите дробове умират повече пациенти отколкото от рак на млечната жлеза, рак на простатната жлеза и рак на дебелото черво, взети заедно. Тези цифри са наистина изключително тревожни и това налага мобилизиране на силите не само на здравеопазването, но и на цялото общество в борбата с това тежко онкологично заболяване.

- Какви са рисковите фактори и има ли такива, на които хората могат да повлияят?

- Основният рисков фактор за рака на белите дробове е известен на всички – тютюнопушенето. При над 80% от случаите съществува директна връзка между тютюнопушене и възникване на злокачествения процес. Все пак при 10 до 25% от случаите заболяването се развива при непушачи. Това показва, че има и други рискови фактори - професионална експозиция към азбест или други канцерогенни агенти, пасивно тютюнопушене, замърсяване на въздуха и околната среда, съпътстващи хронични белодробни заболявания, диетични и генетични фактори.

Може да се повлияе на почти всички рискове.

Например чрез ограничаване на тютюнопушенето, премахване на пасивното тютюнопушене, изчистване на въздуха, изключване на вредните професионални експозиции, профилактика на хроничните белодробни заболявания и т.н.

- Какви са симптомите и кога трябва да се търси консултация с лекар?

- Симптомите може да са неспецифични, от общ характер като отпадналост, заморяване, безапетитие, отслабване на тегло. Свързаните с тумора в белите дробове симптоми са кашлица, задух, хриптене в гърдите, кръвохрак и гръден дискомфорт. Дори при наличие на неспецифични и общи оплаквания, особено ако са продължителни и не се повлияват от домашно лечение, трябва да се търси помощ от лекар.

Ранното откриване

на заболяването гарантира по-добри лечебни резултати и дори излекуване при успешно проведена хирургична интервенция със или без последващо лекарствено лечение и/или лъчелечение.

- Как се поставя диагнозата и какво лечение се прилага най-често?

- Пациентът трябва задължително да се разпита, да се проведе физикален преглед и образно изследване – рентгенография на гръден кош и сърце или компютърна аксиална томография. Така ще бъде поставена клинична и образна диагноза тумор на белите дробове. После следва да се вземе тъканен материал от тумора, за да се верифицира хистологично заболяването. Тъканният материал се изследва и за биомаркери, което от ключово значение за избора на терапия. Трябва да се определи в кой стадий на развитие е злокачественият процес, което може да наложи провеждане на допълнителни изследвания като сцинтиграфия, ПЕТ/СТ, МРТ. Задължително е

обсъждане на терапията в мултидисциплинарна комисия,

включваща лекари от различни специалности, имащи отношение към диагнозата и лечението.

В ранните I и II стадии, когато заболяването е локално, водещи методи са хирургия и лъчелечение. В III стадий, когато туморът е локално авансирал и вече е нерезектабилен, се предлага едновременна или последователна лъчехимиотерапия и евентуално последваща имунотерапия за една година. В IV стадий, когато заболяването е метастазирало, водещ метод е лекарственото лечение, включващо химиотерапия, таргетна терапия и имунотерапия.

- Каква е преспективата в диагностиката и лечението на рака на белите дробове и достъпни ли са съвременните терапевтични решения в България?

- Има стабилен и съществен прогрес в лчението през последното десетилетие. Диагностиката се подобри с усъвършенстване на методите и въвеждането на нови. Хирургичните възможности се увеличават непрекъснато, а лъчелечението става

все по-ефективно и щадящо

пациента. Обогатиха се значително алгоритмите на лечение след въвеждане в рутинната практика на нови лекарствени направления – таргетна терапия и имунотерапия. Повечето съвременни терапевтични възможности са вече достъпни за българските пациенти.

- Как се отразява пандемията от коронавируса и какво трябва да знаят пациентите с онкологични заболявания?

- За съжаление в условията на пандемия онкологичната здравна система е поставена пред големи изпитания. Нарушен е нормалният ритъм на работа, което рефлектира негативно върху цялостния диагностичен и лечебен процес. Изключително важно е пациентите с онкологично заболяване да не спират или отлагат лечението си.

Независим авторски материал, отразяваш личната гледна точка и опит на автора. Публикува се с подкрепата на  

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Здраве

СНИМКА: Pixabay

Антителата са факт още преди реимунизацията

Д-р Хасърджиев: Ваксинирането първо на рисковите професии няма да спре бързо пандемията с коронавируса

Д-р Хасърджиев: Ваксинирането първо на рисковите професии няма да спре бързо пандемията с коронавируса

СНИМКА: Pixabay

БКИ предупреждава за лечението на COVID-19 с ивермектин

Проф. Чаръ Бюке

10 златни правила за съжителство с пациент с COVID-19

Български продукт чисти белите дробове и се бори с никотиновата зависимост

Български продукт чисти белите дробове и се бори с никотиновата зависимост

Доц. Ангел Кунчев КАДЪР: NOVA

Доц. Кунчев: Ако няма да се довършва имунизацията, по-добре да не се почва

Покажи още

Последно от

Последно от

Видеосъдържание

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber