Заразените с ХИВ в Европа все повече

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/9260817 Заразените с ХИВ в Европа все повече Заразените с ХИВ в Европа все повече www.24chasa.bg
СНИМКА: Pixabay
СНИМКА: Pixabay

Броят на хората с положителна проба за вируса на ХИВ в Европа продължава да расте, като много от случаите са диагностицирани дълго време след заразяването, което подчертава необходимостта от правене на повече тестове, заявиха днес две европейски здравни служби, цитирани от ДПА.

Миналата година на континента са регистрирани 136 хиляди нови случая на заразяване с ХИВ, заявиха Европейският център за превенция и контрол на заболяванията и европейският офис на Световната здравна организация (СЗО).

Тенденцията от последните години е повечето нови случаи на заразяване с ХИВ в Европа, около 80 процента, да са на изток, предава БТА.

Над два милиона души са заразени с ХИВ в 53-те страни, които СЗО групира като част от европейския регион. Половината от случаите на ХИВ са диагностицирани дълго време след заразяването, става ясно от доклад, публикуван в навечерието на Световния ден за борба със СПИН, 1 декември.

"Това е знак, че стратегиите за тестване в региона не допринасят за ранното диагностициране на ХИВ", заявиха здравните служби. По-ранното диагностициране означава и по-ранно лечение, което може да допринесе за ограничаване на разпространението на ХИВ.

"Въпреки фокуса върху Ковид-19, не бива да забравяме за други проблеми на общественото здраве, като ХИВ", заяви директорката на Европейския център за превенция и контрол на заболяванията Андреа Амон.

"Нашето послание е да бъде съхранен прогресът от последното десетилетие, като тестването за ХИВ и достъпът до лечение продължат да бъдат приоритет", заяви ръководителят на европейския клон на СЗО Ханс Клюге.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Здраве

Ваксината на "Пфайзер"/"Бионтех"

Ваксината на "Пфайзер" губи малко от ефективността си срещу южноафриканския щам нa COVID

Как да повишим имунитета си през зимата?

Как да повишим имунитета си през зимата?

Доц. д-р Любомира Николаева-Гломб

Английският вариант не заразява боледували от COVID

Френски експерти вземат проби от канализацията в Марилия, за да ги изследват за наличие на новия щам на коронавируса.

Британският вариант на COVID предизвиква повече кашлица

СНИМКА: Радио Китай

СЗО оцени положително предоставянето на информация от Китай за ваксините срещу COVID-19

АТАНАС МАНГЪРОВ

Доц. Мангъров: 7 от 90 легла в Инфекциозна болница са заети, "бизнесът" замира

Покажи още

Последно от

Последно от

Видеосъдържание

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber