Мутациите не ускоряват разпространението на коронавируса

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/9258543 Мутациите не ускоряват разпространението на коронавируса Мутациите не ускоряват разпространението на коронавируса www.24chasa.bg
СНИМКА: Pixabay
СНИМКА: Pixabay

Новият коронавирус мутира, докато се разпространява по света, но никоя от документираните мутации не изглежда да ускорява предаваемостта му, твърдят британски и френски учени, цитирани от Ройтерс.

В изследване на глобална база данни с вирусни геноми от 46 723 души с Ковид-19 от 99 държави, учените идентифицираха над 12 700 мутации, или промени, във вируса SARS-CoV-2.

"За щастие установихме, че никоя от тези мутации не дава възможност на Ковид-19 да се разпространява по-бързо" - каза Луси ван Дорп от института по генетика към Лондонския университетски колеж. - Трябва да останем бдителни и да продължим да наблюдаваме новите мутации, особено с излизането на ваксините", предаде БТА.

Вирусите мутират непрекъснато и някои като грипните се променят непрекъснато. Повечето мутации са неутрални, но някои могат да са в полза или ущърб на вируса. Някои могат да намалят и ефективността на ваксините. Когато вирусите се променят, ваксините трябва редовно да бъдат адаптирани.

Проф. Франсоа Балу, който също е работил по изследването, каза, че засега резултатите от него не поставят под въпрос ефикасността на ваксините. Той обаче предупреди, че скорошното им въвеждане в употреба може да упражни нов селективен натиск върху вируса и той да мутира, за да се опита да избегне човешката имунна система.

Резултатите от изследването са публикувани в сп. "Нейчър къмюникейшънс". В него са участвали учени от Лондонския университетски колеж и Оксфордския университет, от френския център Сирад и университета на Реюнион. Данните са събрани до юли 2020 г. От 12 706 идентифицирани мутации 398 са наблюдавани многократно и независимо. Специалистите са се фокусирали върху 185 от тях, които са се появили поне три пъти независимо през пандемията. Данни която й да е от по-разпространените мутации да увеличава предаваемостта на вируса, няма. Повечето мутации са неутрални за вируса.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Коронавирус

ПРОФ. АСЕН БАЛТОВ

15 съмнителни за британската мутация в “Пирогов" за 10 дни

СНИМКА: РОЙТЕРС

Разследват Еврокомисията заради поверителността на договорите за ваксини

Лондон отрече, че ще дава по 500 паунда при положителен тест за COVID-19

Лондон отрече, че ще дава по 500 паунда при положителен тест за COVID-19

Борис Джонсън. Снимка Ройтерс

Борис Джонсън: Новият вариант на COVID-19 е по-смъртоносен

СНИМКА: Ройтерс

Руснаци плащат глоби по 25 000 евро, отказали да носят маски в самолет

Сградата на МВнР. СНИМКА: Архив

МВнР: Франция въвежда задължителни PCR тестове за всички граждани на ЕС

Покажи още

Последно от

Последно от

Видеосъдържание

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber