46% взимат антибиотици за презастраховка (Видео)

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/9234500 46% взимат антибиотици за презастраховка (Видео) 46% взимат антибиотици за презастраховка (Видео) www.24chasa.bg
Сред участниците в срещата са главният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев,шефката на Фармацевтичния съюз проф. Асена Сербезова, представителят на СЗО за България д-р Скендер Сила (от ляво на дясно), . Кадри: БНТ

Употребата на антибиотици се увеличава по време на пандемията паралелно с нарастването на случаите. От приемащите антибиотици 79–96% съобщават, че не са заразени с COVID-19, но приемат антибиотици, вярвайки, че ще предотвратят инфекцията

Не можем да си позволим пандемията да се превърне в катастрофа, наречена „Антибиотична резистентност“, предупреди д-р Скендер Сила - представител на Световната здравна организация в България, на старта на Световна седмица, посветена на осведомеността за антимикробна резистентност и COVID-19.

Проф. Асена Сербезова
Проф. Асена Сербезова

Социологическо проучване в няколко европейски държави показа, че от 6 до 46 процента от анкетираните са приемали антибиотик в седмицата преди проучването. Данни от реалната практика пък показват, че само при 8% от пациентите с COVID се наслагва бактериална или гъбична инфекция, която изисква антибиотично лечение, а то е провеждано при около 72 процента. Това ще задълбочи проблема с резистентността, каза д-р Сила. Той подчерта, че е важно да спазваме принципа "Едно здраве за всички" – отговорност при прилагането на антибиотици както в хуманната, така и във ветеринарната медицина.

Видео: Кадри от живо излъчване на БНТ

По данни от офиса на СЗО за Европа от проучванията в 9 страни се вижда, че употребата на антибиотици се увеличава по време на пандемията паралелно с нарастването на случаите. От приемащите антибиотици 79–96% съобщават, че не са заразени с COVID-19, но приемат антибиотици, вярвайки, че ще предотвратят инфекцията. Доказателствата сочат, че до 15% от тежко засегнатите пациенти с COVID-19 развиват бактериална коинфекция и може да се нуждаят от антибиотици, а в действителност ги получават 75%т.

За България проблемът е масовата употреба на евтини антибиотици и самолечението, каза доц. Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор на България. Най-важно е хората да запомнят, че когато например им изпишат антибиотик за 7 дни, а те се почувстват по-добре на четвъртия ден и го спрат, или когато изхвърлят в боклука останалите им количества, или ги дадат на близък, за да не се купува той друг изписан му антибиток, а наличният да се хвърля, те работят за антибиотична резистентност, допълни той.

Проф. Асена Сербезова председател на Българския фармацевтичен съюз, препоръча да се спазва продължителността на антибиотичния курс, която лекарят е дал, да се следят и докладват евентуални странични реакции, да се обръщаме към фармацевта за разяснения, свързани с лекарствата.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Докторе, кажи

Доц. Янчева: При "дълъг" COVID излекуваните още имат оплаквания, но не са заразни

Доц. Янчева: При "дълъг" COVID излекуваните още имат оплаквания, но не са заразни

Витамин В12 може да е суперважен през бременността

Витамин В12 може да е суперважен през бременността

Тъмната кожа по-често "лъже" апаратчето за проверка на кислорода в кръвта

Тъмната кожа по-често "лъже" апаратчето за проверка на кислорода в кръвта

Проф. Кожухарова: Естествената имунизация е вариант, но с ваксина е по-сигурно

Проф. Кожухарова: Естествената имунизация е вариант, но с ваксина е по-сигурно

Най-четени материали на сайта за 2020 в  рубриката Докторе, кажи

Най-четени материали на сайта за 2020 в рубриката Докторе, кажи

Студентът Виктор Великов е доброволец от няколко седмици.

Студент доброволец ще посрещне Коледа в COVID зоната на търновската болница

Последно от

Последно от

Видеосъдържание

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber