Оперни звезди лекуват задуха на прекарали COVID

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/9221949 Оперни звезди лекуват задуха на прекарали COVID Оперни звезди лекуват задуха на прекарали COVID www.24chasa.bg

Ако след пилотната фаза издържи независима оценка, онлайн терапията с песни и упражнения за дълбоко дишане ще е достъпна в интернет, обещава екипът от британски лекари и артисти

Английската национална опера и лекари от университетски болници в Лондон стартират проект за дихателна рехабилитация. Замислен е като помощ за пациенти, които се възстановяват от COVID. В основата на програмата ENO Breathe - “ENO Дишай” са техники, които певци на операта ENO използват. След експертна медицинска оценка видеоклипове с техники и изпълнения може да се появят в интернет. Своеобразната терапия използва като инструмент за подобряване на дишането и тревожността приспивни песни от различни култури и континенти. Чрез виртуален контакт участниците пеят традиционни песни за лека нощ и слушат оперни приспивни песни, заснети специално за проекта. Курсът е шестседмична програма за самопомощ, която след пилотната фаза ще премине оценка дали може да се разшири през следващите месеци до общодостъпна.

Приспивните песни са кратки, запомнящи се и в масовия вокален диапазон, което ги прави достъпни за всички. Целта, разбира се, не е хората да станат певци, а да подобрят работата на белите си дробове чрез много приятния вид рехабилитация.

Авангардната пресечна точка на изкуството и здравето може да осигури истински и устойчиви ползи за общността в дългосрочен план, смятат инициаторите.

Виждаме все по-често как изкуствата дават възможност на медицината да създаде по-добра терапевтична концепция и да подобри качеството на живот на пациентите с приятни преживявания при лечението на различни състояния. Концепцията “ENO Дишай” е началото на предстоящи мащабни проекти, убеден е д-р Майкъл Диксън от Империал колидж.

След опита с 40 доброволци пилотната програма ще премине през строга външна оценка за достъпност и уместност при хора с дихателни затруднения.

 

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Докторе, кажи

Доц. Янчева: При "дълъг" COVID излекуваните още имат оплаквания, но не са заразни

Доц. Янчева: При "дълъг" COVID излекуваните още имат оплаквания, но не са заразни

Витамин В12 може да е суперважен през бременността

Витамин В12 може да е суперважен през бременността

Тъмната кожа по-често "лъже" апаратчето за проверка на кислорода в кръвта

Тъмната кожа по-често "лъже" апаратчето за проверка на кислорода в кръвта

Проф. Кожухарова: Естествената имунизация е вариант, но с ваксина е по-сигурно

Проф. Кожухарова: Естествената имунизация е вариант, но с ваксина е по-сигурно

Най-четени материали на сайта за 2020 в  рубриката Докторе, кажи

Най-четени материали на сайта за 2020 в рубриката Докторе, кажи

Студентът Виктор Великов е доброволец от няколко седмици.

Студент доброволец ще посрещне Коледа в COVID зоната на търновската болница

Последно от

Последно от

Видеосъдържание

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber