Проф. д-р Снежина Василева: Биологичната терапия подобрява живота на пациентите с псориазис

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/9168401 Проф. д-р Снежина Василева: Биологичната терапия подобрява живота на пациентите с псориазис Проф. д-р Снежина Василева: Биологичната терапия подобрява живота на пациентите с псориазис www.24chasa.bg
Проф. д-р Снежина Василева:
Биологичната терапия подобрява живота на пациентите с псориазис

От заболяването у нас са засегнати около 150 000 души, казва ръководителят на направлението по автоимунни булозни заболявания в Клиниката по кожни болести в УМБАЛ "Александровска"

- Проф. Василева, само преди ден отбелязахме Световния ден на псориазиса. Колко често се проявява това заболяване?

- Псориазисът е едно от основните дерматологични заболявания. Познато е още от древността, но през последните десетилетия има голям прогрес в неговото разбиране. В света са засегнати между 2 и 4% от населението, а в България около 3%, или около 150 000 души, но числото може и да е по-голямо.

- Кои са особеностите му?

- Псориазисът е хронично заболяване с рецидивиращ ход, обостряния и ремисии. Характерна за него е появата на лезии, най-вече върху участъците от кожата, които са подложени на триене (механична травма) като лактите и коленете. Често са засегнати също окосмената част на главата и долната половина на гърбa. Основен отличителен белег са зачервените еритемни и залющени плаки, които са добре ограничени от околната кожа. Изглеждат сребристо-бели поради наличието на сквами (люспи, които се натрупват). Това е най-често срещаната форма, която се проявява при около 80% от пациентите. При голяма част от тях тези плаки често персистират и могат да причинят сърбеж, сухота, опъване на кожата.

Преди се смяташе, че псориазисът е несърбяща дерматоза и това беше считано за важен отличителен белег на заболяването. Сега се знае много повече за него и

сърбежът се налага като един от симптомите,

който в значителна степен уврежда качеството на живот на пациентите.

Заболяването има и други форми, които са по-тежки, но и доста по-редки. Такива форми са псориатичната еритродермия, при която се засяга кожата на цялото тяло, пустулозният псориазис и артропатичната форма на болестта.

Не можем да обещаем на пациента, че ще излекуваме псориазиса, защото дори след период на ремисия заболяването се възвръща.

Характеризира се с усилена продукция (размножаване) на епидермалните клетки (кератиноцити). Когато се размножават, те започват да се диференцират и да се придвижват към епидермиса (най-повърхностния слой на кожата), където "узряват". Когато стигнат до повърхността на кожата, вече изпълнени с рогова материя, кератиноцитите малко по малко отпадат, случва се т.нар. невидимо излющване, което е незабележимо с просто око.

Този процес на обновяване на кожата нормално отнема 28 дни. При псориазис обаче той е скъсен до 7 пъти. Това е много кратко време, за което кератиноцитите не могат да се диференцират достатъчно, отпадат много бързо и се излющват. Този процес на увеличено размножаване с понижено диференциране на клетките се дължи на имунни механизми, в които участват много патогенетични цикли в организма. Най-вече има нарушение на лимфоцитния баланс и на цитокинната каскада, която поддържа състояние на възпаление на кожата.

- Кога се проявява?

- Две са пиковите възрасти - около 16-17 г. и около 50 г. Веднъж отключил се, псориазисът протича хронично с периоди на ремисии и обостряния. Това се случва главно при смяната на сезоните,

най-често през есенно-зимните месеци.

През лятото настъпва естествено подобряване на състоянието на кожата, защото заболяването обича слънцето и пациентите се повлияват много добре след излагане на естествена слънчева светлина. Затова и фототерапията с ултравиолетова светлина от изкуствени източници е сред най-добрите методи, който прилагаме често в лечението на псориазиса.

- А какви са основните причини?

- Псориазисът не е заразно заболяване. Утежняващ фактор за отключването му могат да бъдат различни други заболявания, например инфекциозни като стрептококова инфекция в детска възраст, ангини и други. Наред с тях фактори като стрес, операции, бременност, раждане, хормонални проблеми могат също да го отключат, но в основата винаги трябва да има генетична предиспозиция (предразположение). Това е заболяване, което се предава по наследство. Има изключения, но когато един от родителите има псориазис, рискът за децата е около 20-25%, а ако са и двамата - до 70-75%.

На този генетичен терен за появата на заболяването способстват редица факори на околната среда, в това число някои медикаменти, приемани по повод на други заболявания. Такива лекарства са например антималариците, като нашумялите напоследък покрай коронавирусната пандемия хлороквин и хидроксихлороквин. С роля за отключване на псориазис са и литиевите соли, бета-блокерите, нестероидните противовъзпалителни средства, употребявани често за обезболяане при мускулно-ставни проблеми.

- Често симптомите на псориазис са съпроводени с поява на болки в ставите. Защо се случва това и какво трябва да се предприеме?

- Това е симптом, който се проявява при около 30% от болните. В много редки случаи ставните оплаквания могат да изпреварят появата на кожните промени. Ентезитът е най-честата проява на тези

ставни оплаквания.

Той засяга залавните места на сухожилията за костите, например ахилесовото сухожилие в областта на петата, но могат да бъдат засегнати коленните, лакътните, раменните и тазобедрените стави. Има 5 типа ставно засягане при псориазиса, като единият от тези типове може да бъде доста деформиращ. Но в нашето съвремие, особено във времето на биологичната терапия, изключително рядко наблюдаваме тези тежки запуснати случаи на мутилиращ псориатичен артрит.

- Какво развитие претърпяха методите за лечение на псориазиса?

- Десетилетия наред терапията на псориазиса целеше да подтисне хиперпролиферацията на епидермиса и съпътстващите възпалителни процеси в кожата. Това става чрез локално лечение с катрани, с дитранол, кортикостероиди и чрез перорално приложени цитостатици, чиято цел е да спрат бързото размножаване и преминаване на клетките от базалния слой на епидермиса до повърхностния рогов слой.

Сега разполагаме с нови средства, които се намесват в имунната патогенетичната верига на болестта. Това са биологичните терапии. Те са насочени срещу някои възпалителни медиатори и инхибират точно тях, като по този начин много фино се настройва часовникът на една нормална кожа.

Новите терапии са по-щадящи,

защото са насочени да блокират даден интерлевкин или рецептор за този интерлевкин и да прекъснат дефинитивно възпалителната верига, като в същото време са щадящи за останалите имунологични функции в организма.

- Какво точно представлява биологичната терапия?

- Биологичната терапия се произвежда от живи организми. Това са антитела, обикновено имуноглобулин G, които са произведени от имунизирани организми при много специален и сложен технологичен процес. След това молекулите се вкарват в организма чрез венозна инфузия или чрез подкожна инжекция.

Преди терапията на псориазиса беше свързана с непрекъснато нанасяне на катрани по кожата или поемане на системна терапия с доста токсични медикаменти. Сега с биологичната терапия можем с почти никакви странични ефекти да подсигурим изчистване на псориатичните плаки и да обещаем на пациентите дългосрочно поддържане на липса на симптоми - нещо, което никое друго лекарство не може да осигури. Изключително важен плюс за биологичните медикаменти е повлияването на псориатичния артрит. Пациентите с псориазис вече могат да разчитат, че с поставяне на биологична терапия ще водят нормален социален, професионален, семеен и емоционален живот.

- Тези терапии се прилагат и у нас. Какъв е опитът на Клиниката по кожни и венерически болести в УМБАЛ "Александровска" с този тип иновативни медикаменти?

- Биологичната терапия се въведе активно у нас през 2013 г., но започна да се прилага още през 2010 г., макар и по-ограничено. Липсва регистър на пациентите с псориазис, както и на тези, които са лекувани с биологична терапия, но в страната вече сме лекували около 1000 души. Терапията се покрива от здравната каса, но се прилага при пациенти със средно тежък и тежък псориазис. В Александровска болница е една от комисиите, одобряваща пациентите, на които да се приложи. Към момента критериите за одобрение и приложение на биологичните средства са заболяването да

е обхвнало над 20% от кожата,

докато в другите страни в Европа е 10-12%. Освен това известният индекс PASI, който показва тежестта на псориазиса, трябва да бъде 20 или повече при българските пациенти за разлика от PASI 10 в другите страни. Надяваме се скоро тези критерии да се понижат и в нашата страна.

- Дори и в най-леките си форми псориазисът се появява по видимите части нa тялото, което води до дискомфорт за болните в личен и в професионален план. Какви са неволните грешки, които допускат в желанието да си помогнат?

- Доста грешки се допускат. Първата е пациентите да се опитват да изчистват самите плаки, като премахват механично люспите или чрез изтъркване с по-груби материали. Това е вредно, защото типичните за псориазиса плаки се появяват там, където има механична травма. Колкото повече дразним кожата, толкова повече се иритира (възпалява) тази псориатична плака и става по-голяма или се появяват нови плаки. Това въздействие е абсолютно неправилно и трябва да се избягва.

Друга грешка е, че пациентите пропускат да нанасят омазняващи и овлажняващи средства за кожата, а редовната им употреба намалява симптомите.

Самолечението с най-различни мехлеми, приготвени домашно или от билкари също е рисково, защото често се приготвят от некомпетентни лица, не е известно тяхното съдържание и могат да бъдат токсични.

Натрупването на страх може да накара пациента да прибегне до най-лесно достъпния анксиолитик – алкохол, а прекомерната му консумация е доказано, че влошава псориазиса. Същото важи и за тютюнопушенето. Други фактори, които вървят ръка за ръка с псориазиса и неговото влошаване са наднорменото тегло и затлъстяването, т.нар. метаболен синдром, нездравословното хранене, диабетът и исхемичната болест на сърцето. Ето защо здравословният начин на живот и хранене са от особена важност при пациентите с псориазис.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Здраве

СНИМКА: Pixabay

Мутациите не ускоряват разпространението на коронавируса

Новият коронавирус мутира, докато се разпространява по света, но никоя от документираните мутации не изглежда да ускорява предаваемостта му, твърдят британски и френски учени, цитирани от Ройтерс. В изследване на глобална база данни с вирусни геноми от 46 723 души с Ковид-19 от 99 държави, учените идентифицираха над 12 700 мутации, или промени

СНИМКА: Pixabay

Ваксината срещу COVID-19 може да е рискована за хората с диабет и астма

За хората, които боледуват от астма, захарен диабет или са прекарали онкологично заболяване, може да се окаже противопоказно имунизирането с новите ваксини срещу коронавируса, предаде ТАСС. Агенцията цитира експертното мнение на Георгий Игнатиев, завеждащ отдел по обща вирусология към Федералния научен център за изследване и разработка на

СНИМКА: Pixabay

Сухотата в носа е най-ранният симптом на коронавируса

Учени от университета в Барселона посочиха кои са най-ранните признаци за заразяване с Ковид-19. Това са сухотата и неприятното усещане в носа, пише сайтът РИА Новости. Този симптом се появява преди загубата на обоняние от страна на инфектирания, предава БТА. Учените отхвърлиха хипотезата, че загубата на обоняние е свързана с прекратяване на

Вирусологът от БАН проф. Радостина Александрова КАДЪР: БНТ

Вирусолог: Когато може да дадем отпор, вирусът може да започне да се променя

Мерките ще имат ефект и трябва да вярваме, че са навременни. Очакваме да облекчим натиска, който притиска здравната система. Този натиск не се отразява добре, нито на хората с COVID, нито на останалите пациенти. Това каза вирусологът от БАН проф. Радостина Александрова в предаването "Още от деня" по БНТ

УМБАЛ “Света Марина“ – Варна поема основната тежест на ковид кризата в Североизточна България

УМБАЛ “Света Марина“ – Варна поема основната тежест на ковид кризата в Североизточна България

В УМБАЛ „Света Марина“, със Заповед на Изпълнителния директор, са разкрити 284 легла за пациенти с доказан КОВИД или съмнителни такива. Разкрити са 77 интензивни легла, от които 37 за пациенти с КОВИД. От март до момента през спешните центрове на инфекциозните клиники и спешните центрове в УМБАЛ „Света Марина“ са преминали 25686 пациенти

Мангото изглажда успешно бръчките

Мангото изглажда успешно бръчките

Мангото - плод, богат на антиоксиданти и бета каротин, е отлично средство срещу бръчки, установиха учени от Калифорнийския университет, пише сп. "Нютриентс". В проучването са участвали 28 жени след менопауза. Участничките са били разделени на две групи. От едната група трябвало да консумират по половин чаша манго четири пъти седмично в продължение

Последно от 24 здраве лого

Оживление

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от

Последно от

Още от Здраве

д-р Георги Миндов КАДЪР: БНТ

В началото на следващия месец може да има електронно направление

Ако всичко е наред, в началото на следващия месец може да има електронно направление, прогнозира пред Нова тв д-р Георги Миндов, председател на сдружението на общопрактикуващите лекари в София. Според него имало раздвижване и сред програмистите. Той добави, че 60 хил. са активните пациенти с COVID, а поне още толкова са тези

Ваксината на “АстраЗенека” 90% ефективна, пази се в обикновен хладилник 6 месеца (Обзор)

Ваксината на “АстраЗенека” 90% ефективна, пази се в обикновен хладилник 6 месеца (Обзор)

Препаратът ще бъде изпратен за одобрение незабавно, ще я продават без печалба, очаква се една доза да струва едва 4 долара До 90% ефективност показва ваксината срещу коронавирус, разработена от “АстраЗенека” и Оксфордския университет, давайки нов тласък на надеждите, че пандемията може да бъде победена

Хората с COVID-19 са най-заразни през първите пет дни от появата на симптоми

Безсимптомните с COVID преболедуват по-бързо и са по-малко заразни

Хората с COVID-19 са най-заразни през първите пет дни от появата на симптоми, за това е необходима бърза изолация. Това потвърждават нови изследвания, публикувани в списанието The Lancet. Тези без проявени симптоми на заболяването могат да премахнат вируса от телата си по-бързо и да останат заразни по-малко време, смята Крутика Купали

Д-р Александър Симидчиев КАДЪР: БНТ

Д-р Симидчиев: С мерките смъртността би се променила за 2 седмици

Вирусът е систематичен в това, което прави, а ние сме разделени - дали да носим маска, дали да има локдаун или не. Когато постоянно се променят нещата, не можем да видим какво работи и какво не. Ако мерките се спазваха от всички, ефектът можеше да се види до 10 дни. Това каза пред БНТ пулмологът д-р Александър Симидчиев

Нарушението на обонянието при COVID-19 продължава средно 8 дни

Нарушението на обонянието при COVID-19 продължава средно 8 дни

Нарушението на обонянието и на вкуса при коронавирусна инфекция средно продължава около осем дни, предаде ТАСС. Това заяви заместник-директорката на руския Централен научно-изследователски институт по епидемиология Наталия Пшеничная, предаде БТА.  При жените тези симптоми на инфекцията се срещат по-често, отколкото при мъжете, допълни тя

Компанията AstraZeneca съобщи днес, че ваксината, която разработва с  Оксфордския университет срещу коронавируса е показала средна ефективност от 70% при защита срещу вируса.

Ваксината на "АстраЗенека" ефективна, обявена за триумф на науката (Обновена)

Ваксината срещу COVID-19, произвеждана от "АстраЗенека", е ефективна, съобщиха от компанията в понеделник. По време на клинични изпитвания, проведени както във Великобритания, така и в Бразилия, препаратът показал 70% ефективност средно и до 90% при най-благоприятния режим на дозиране. Двете проучвания използват два различни режима на дозиране

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber