Проф., Dr.h.c., д-р Владимир Данов, д.м: Бедствието в българските болници, в мирно време, е резултат от липсата на лекарствена профилактика на медиците

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/9166787 Проф., Dr.h.c., д-р Владимир Данов, д.м: Бедствието в българските болници, в мирно време, е резултат от липсата на лекарствена профилактика на медиците Проф., Dr.h.c., д-р Владимир Данов, д.м: Бедствието в българските болници, в мирно време, е резултат от липсата на лекарствена профилактика на медиците www.24chasa.bg
Медикаментозната защита е единственото спасение за българските лекари и пациенти
в очакване на надеждна ваксина
Медикаментозната защита е единственото спасение за българските лекари и пациенти в очакване на надеждна ваксина

Ниската заболеваемост и рекордно ниската смъртност от COVID-19 в Германия и Австрия се постигат главно с хидроксихлорохин или производни продукти, казва директорът на Българския кардиологичен институт

- За пръв път Българският кардиологичен институт съобщава междинни резултати от националната кампания „Живот след COVID“. Какви са изводите, професор Данов?

- Тази кампания за скрининг и продължаващо лечение на пациентите, оздравели от инфекцията, но с т.нар. в световната научна литература „дълга COVID опашка“, е уникална в България – напълно безплатна и безсрочна. След задълбочен научен анализ на резултатите от проведените прегледи нашите специалисти стигнаха до много тревожни, но и силно мотивиращи резултати. Само ще кажа, че нашата професионална тревога произтича от все по-честото установяване на

засягане на съдовете

в различна степен - особено на малките съдове в мозъка, белия дроб, бъбреците и сърцето. Тези последици могат да бъдат необратими! Като лекари ние сме решени, ползвайки високите възможности на Българския кардиологичен институт и нашите умения, своевренно да диагностицираме тези състояния и заболявания и да приложим всички съвременни методи и високотехнологично лечение. Привлякохме водещи лекари и професори, включително от Европа, и създадохме много квалифицирани собствени кадри, така че Българският кардиологичен институт е идеално позициониран за тази тежка многогодишна борба.

Националната кампания на Българския Кардиологичен Институт „Живот след COVID“ - междинни резултати вижте ТУК

- Установихте ли, че тежките последици и усложнения при излекуваните от COVID-19 пациенти могат да бъдат депресиращи за много хора и семейства?

- Това често се случва при пациентите, при които заболяването е протекло особено тежко, но ние работим усилено за удължаване на живота и подобряване на неговото качество. Най-добре е хората, включително младите и здравите,

да се предпазват с всички възможни средства

и да не срещат коварния вирус. Много от лекарите, осъществяващи прегледите, споделиха, че хората са уплашени, особено след като се открие находка на усложнения, настъпили след заболяването.

В доклад на Британския национален институт за здравни изследвания се посочва, че дългосрочните последици от COVID-19 могат да доведат до сериозни психически и социални проблеми.

- Българските медици са масово инфектирани – над 1900 вече. Доброволците са единици и не преливат от ентусиазъм. Всички работят в страх, изтощени са и обезверени. Защо така се случи и защо продължава негативната тенденция – кой ще ни лекува утре?

- Бедствието в българските болници и медицински центрове в мирно време е резултат от липсата на медикаментозна профилактика на персонала. Личните предпазни средства помагат, но не осигуряват оптимална защита. Скоро надеждна, ефикасна и безопасна ваксина няма да има и така демотивацията расте.

Ще ви кажа цялата истина, нашата колективна истина: над половината от моя професионален живот като кардиохирург премина във водещи клиники в Германия и днес поддържам тесни връзки с мои колеги, професори светила и ръководители на клиники. Всички споделят, че сравнително ниската заболеваемост и особено рекордно ниската смъртност в Германия и Австрия се постигат с лекарствена профилактика и своевременно ранно лечение – главно с хидроксихлорохин (HCQ) или производни продукти, което се решава от лекарите на ниво болница, поликлиника, практика или лекарско семейство. Резултатите, без коментар, говорят сами по себе си.

Ние, будните български лекари, като европейци трябва

веднага да изберем

дали ще останем в групата на Германия със 121 починали на милион население и Австрия – със 110, или България (със 164) ще се приближи към Белгия с 939, Испания със 749, Великобритания с 662 и Франция с 536. Тези данни от последните дни са най-безспорният индикатор за успеха или провала срещу COVID-19.

- В седемте модерни болници и осемте медицински центъра на Българския кардиологичен институт профилактирате ли се медикаментозно?

- Приемам даже, че може да съм пристрастен към немския опит, но с моите колеги в Българския кардиологичен институт, които имат задълбочени научни интереси и истински афинитет към намирането на мултидисциплинарни решения, още през юни прегърнахме без предразсъдъци, като единствена надежда, лекарствената профилактика

с българския регистриран и напълно безопасен MoriVid

(хидроксихлорохин, HCQ) – засега без алтернатива. На 19 октомври публикувахме в БТА резултатите от вътрешното ни проучване (в карето) – всеки може да се запознае. Положителният опит на Българския кардиологичен институт е сериозно доказателство за успешна лекарствена профилактика и ранно лечение срещу COVID-19.

От всички медици в Българския кардиологичен институт, които се профилактираха с „МориВид”, нито един досега не се инфектирал. Всички други малкото инфектирани и ранно лекувани с медикамента се възстановиха бързо – работят всекидневно и ги наблюдаваме за последици и усложнения. Университетът в Оксфорд покани Българския кардиологичен институт да участва в световното изследване COPCOV.

Профилактика и лечение на COVID-19 с хидроксихлорохин – опитът на Българския Кардиологичен Институт (БКИ). Вижте повече ТУК.

- Казвате "без предразсъдъци" - пред дискредитацията на медикаментта като вреден ли?

- Това беше най-подлата, мащабна и мощна кампания за очерняне без никакво основание на един добре познат и напълно безвреден медикамент, която съм виждал. Всъщност, прилаган в правилни дози, при различни индикации HCQ е напълно безвреден и много полезен. Кампанията се сгромоляса безславно, но разколеба и

остави без медикаментозна защита милиони хора.

Засрамените дискредитатори на медикамента оттеглиха публикациите в The Lancet поради масовото разобличение за използване на фабрикувани данни и Световната здравна организация възстанови проучванията. Звездата проф. Дидие Раут от Марсилия спаси над 15 000 инфектирани с ранно приложение на HCQ още по време на първата вълна на пандемията. У нас проф. Рашо Рашков, началник на Клиниката по ревматология към УМБАЛ „Св. Иван Рилски“, ръководител на най-новата катедра по ревматология в Медицинския университет в София и водещ експерт в лечението на автоимунните заболявания, многократно потвърди, че използването на хидроксихлорохин е напълно безвредно, защото с него успешно (в доста по-големи дози, системно) лекува болни с ревматоиден артрит и лупус редица години.

- Вие сте ерудиран визионер с широк поглед. Президентът Макрон даже призна, че вирусът ще върлува поне „до средата на следващото лято“. Вие какво мислите?

- Политиците най-често следват, а не водят, така е в историята и в наши дни. За мен това е твърде оптимистична прогноза на неговите експерти по политически импресии. Хората принципно трябва да бъдат информирани честно и лекувани своевременно, всеки ден, пълноценно и адекватно, включително лекарствено профилактирани, а не изоставени и заливани с дървени философии на всякакви самозвани експерти – всекидневно у нас – от екраните и в социалните мрежи. Стриктното спазване на мярката Д-Д-Д с носенето на маска е решаващо.

- Как ще се отрази втората за тази година забрана на плановите операции? Болниците получават 85% подарък, без да работят?

- Пари „за неизвършена дейност“ от бюджета на здравната каса, макар оформено в законосъобразно временно „решение“, това е в противоречие с основополагащия принцип на здравното осигуряване – висше благо на демокрацията и свободната пазарна инициатива и икономиката на експертизата. Медиците трябва да се предпазват с всички ефикасни и достъпни средства (говорихме вече) и да са денонощно в служба на здравето и живота на пациентите и хората в животозастрашаващо състояние. Прекъсването на диагностичната и лечебна дейност при сегашната обща тежка ситуация произвежда неизбежно дългосрочно

задълбочаване на заболеваемостта

и увеличаване на общата смъртност у нас. Освен това много други тежки последици като психични нарушения и депресивни състояния също са неизбежни. Неизбежни стават по този път и новите огромни разходи за здравеопазване. Съчетаването на икономическата рецесия и всеобщата здравна криза поражда социални бунтове при всеки обществен скандал и понякога при всяка безобидна даже искра на противоречие.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Здраве

Проф. Георги Момеков КАДЪР: Би Ти Ви

Проф. Момеков: Не използвайте ивермектин за лечение на коронавируса

СЗО е много важна организация, но тя няма регулаторна функция и не може да вменява на регулаторите какво да се използва и какво - не. Ремдесивир не е панацея, но помага на пациенти с коронавирусна инфекция в определен стадий. Това заяви проф. Георги Момеков, председател на Българско научно дружество по фармация в "Лице в лице" по Би Ти Ви по повод

СНИМКА: Pixabay

БЧК пуска онлайн чат за психосоциална помощ

Българският Червен кръст отново отваря Националния онлайн чат за психосоциална подкрепа, като отговор на нарастващите притеснения на хората в COVID кризата, съобщават от организацията. На уебсайта на Червения кръст специалисти по психосоциална подкрепа и експерти на БЧК всеки работен ден от 12:00 ч. до 14:00 ч

СНИМКА: Pixabay

Ваксината на "Модерна" е с 94,1% ефективност срещу COVID-19 (Обновена)

"Модерна" кандидатства за одобрение на ваксината си срещу COVID-19 в САЩ и ЕС Американската компания "Модерна" съобщи, че ще представи днес за спешено одобрение ваксината си срещу COVID-19 в Американската агенция по храните и лекарствата и за условно одобрение в Европейската агенция по лекарствата (ЕМА), предаде ДПА

СНИМКА: Pixabay

Диетолози препоръчват да включваме сушени плодове в менюто си

Много хора избягват сушените плодове заради относително високото им съдържание на калории. Учени от САЩ обаче отправят призив към тях да преразгледат отношението си към продукта, пише Нюз медикъл нет. Проучването на специалистите от университета на Пенсилвания показва, че хората, консумиращи сушени плодове, обикновено са по-здрави от тези

Д-р Чавдар Ботев

Д-р Чавдар Ботев, хематолог: В модерните протоколи няма антибиотик

Думата пневмония при коронавирус трябва да се премахне, защото повечето лекари веднага дават антибиотик, а това не трябва да се прави. В модерните протоколи няма антибиотици, а само антивирусни препарати. Харчат се безсмислено едни големи средства. Това обяви пред Нова телевизия хематологът д-р Чавдар Ботев

Акад. Лъчезар Трайков

Акад. Лъчезар Трайков: По-строгите мерки спасяват, докато няма ваксина

"Категорично трябва да има противоепидемични мерки - това е медицинско, но и политическо решение", каза пред БНР акад. Лъчезар Трайков, невролог и ректор на Медицинския университет в София, който днес празнува 103 години от началото на висшето медицинско образование в България. Той подчерта, че е много тънък балансът между показанията за по-строги

Последно от 24 здраве лого

Оживление

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от

Последно от

Още от Здраве

Д-р Димитър Ковачев СНИМКА: Фейсбук

Д-р Ковачев със съвети към хората, които още не са преживели COVID-19

В няколко статии от месец април се опитах да дам своя принос в разгадаването на новостите около епидемичния вирус. Сега, седем месеца по-късно, насочвам перото си популярно към хората, които все още не са боледували, в опит да ги улесня в действията и мислите им в напрегнатата обстановка. Това написа във фейсбук д-р Димитър Ковачев

Д-р Бруск Халил КАДЪР: Нова тв

Д-р Бруск Халил: Ако до ден 6-7 симптомите не отшумят, търсете лекарска помощ

Ако симптомите не отминават първите 6-7 дни след положителен PCR тест, трябва да се търси лекарска помощ. След това се получават затруднения и за нас, и за пациентите. Това заяви шефът на COVID-отделение във Втора градска болница в София д-р Бруск Халил по Нова тв. „Основен симптом е задухът, който не преминава

Източник: Pixabay

Инсултът е лечим

Мозъчните инсулти са сред най-разпространените заболявания в развитите страни. По данни на Европейската организация по инсулти (ESO) България се нарежда на едно от първите места по смъртност от инсулти в Европа, които са и третата най-честа причина за смърт у нас. Всяка година у нас над 50 000 души (1) се разболяват от мозъчен инсулт

Лъчезар Томов КАДЪР: БНТ

Математик: Очаква се драстичен спад на смъртността с новите мерки

Напълно е възможно седмичната смъртност да премине над 5000 души при очаквани 2000. В България се наблюдава надвишена смъртност, като при коронавируса тя е над 1% в момента заради късното пристигане в болница, когато вече болните развиват усложнения. Това обясни в "Панорама" по БНТ математикът д-р Лъчезар Томов

Рууд Добер КАДЪР: БНТ

"АстраЗенека": България ще е една от първите, получили ваксина

България е на много добро място. Тя е част от общия договор на Европейския съюз за осигуряване на ваксини. Тоест, на базата на населението на всяка държава, в момента, в който регулаторните агенции оценят ваксината като безопасна и ефективна и можем да доставим дозите, България, заедно с другите европейски страни, ще бъде една от първите

COVID-19

Експерт: Разликата между COVID-19 и други вируси e инкубационният период

Между коронавируса SARS-CoV-2, който причини пандемията от COVID-19, белязала 2020 г., и други известни вируси има две основни разлики, пише "Вечерная Москва", позовавайки се на руски експерт. Биоинформатикът Михаил Гелфанд обяснява, че, първо, новият тип коронавирус има много дълъг инкубационен период

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber