Как да накарам малкия да си слага маска?

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/9161840 Как да накарам малкия да си слага маска? Как да накарам малкия да си слага маска? www.24chasa.bg
Д-р Вера Папочиева
Д-р Вера Папочиева

На читателския въпрос отговаря д-р Вера Папочиева,

педиатър в УМБАЛ “Александровска”

Всяко дете е различно, което означава, че трябва родителите да отделят време и да помислят как тяхното дете може да свикне с носенето на предпазна маска.

Родителите трябва да си зададат поредица от въпроси, преди дори да се опитат да формулират стратегия, за да накарат децата да носят маски.

Родителите не могат просто да очакват хлапетата да разберат защо трябва да носят покритие за лице - майките и татковците трябва да го обяснят с думи и понятия, които децата могат да възприемат.

За деца от предучилищна възраст това може да означава предлагане на версия на пандемичния етикет на улица “Сезам”: Вирусът е лош човек и ние, хората, трябва да направим всичко възможно, за да защитим белите си дробове и тела от него. За други, особено по-големите деца, това може да означава по-подробно разяснение на ситуацията и как нашата реакция е важна за самите нас, но и за общественото здраве.

Друг начин да накарате децата да са заинтересувани от маските е да ги направите част от процеса. Това може да бъде лесно, като просто оставите децата да избират собствените си маски. Очаквайте цветът на маската да бъде изключително важен за вашето дете.

След като сте убедили децата да носят покритие за лице, е от критично значение да ги накарате да си харесат тази идея сами.

Опитайте се да накарате децата да носят маските си вкъщи за кратки срокове, за да се чувстват по-комфортно. Едно забавно занимание е да накарате децата да носят маска и да се гледат в огледалото, за да се запознаят с различните изражения на лице с маска (някои наричат това “медицинска игра”).

Особено при по-малките деца, повторението е ключ към осигуряването на спазване на новите правила. Това означава, че колкото и да не искате да повтаряте, може да ви се наложи да звучите като счупен запис, за да могат децата ви да приемат сериозно маските и да разберат тежестта на ситуацията в разгара на глобална пандемия.

Не на последно място личният пример на родителите, учителите и цялото общество има решаваща роля за по-лесното възприемане на правилата и адаптиране на децата в новите условия на живот.

Само с общи усилия и стриктно спазване на всички противоепидемични мерки се постига увереност, че спазването на правилата е важно за намаляване на рисковете, а личната отговорност на всеки е ключов фактор за недопускане разпространението на вируса.

Спечели безплатна реклама на стойност 10 000 лв за твоя бизнес!

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Докторе, кажи

СНИМКА: ДАК

По данни от 5,1 млн. души: има връзка между кръвната група и болестите

СНИМКА: ДАК

Стареем на 3 скока - на 34, 60 и 78 години

По 4 енергийни напитки на ден приземиха мъж в болница със сърдечен проблем

По 4 енергийни напитки на ден приземиха мъж в болница със сърдечен проблем

Проф. Тодор Кантарджиев

Кантарджиев: Израел се справя с вируса - експерти казват как, няма Нетаняху, няма политици

Д-р Камен Данов: С рандеву техника и балон извадихме дървено яйце от хранопровода на мъж

Д-р Камен Данов: С рандеву техника и балон извадихме дървено яйце от хранопровода на мъж

проф. Атанас Темелков

Проф. Темелков: Ивермектин помага, когато се прилага навреме

Покажи още

Последно от

Видеосъдържание

Съветите на специалиста

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber