Силните нива на шум увеличават риска от деменция

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/9142790 Силните нива на шум увеличават риска от деменция Силните нива на шум увеличават риска от деменция www.24chasa.bg
Силните нива на шум увеличават риска от деменция

Ако нивото на шум надхвърля допустимите норми с 10 децибела, рискът от деменция се увеличава с една трета, предаде БГНЕС.

Изследване на повече от 5 000 американци на възраст над 65 години показва, че повишеното ниво на градски шум увеличава вероятността тези хора да бъдат засегнати от деменция. До такъв извод достигнаха авторите на проучване, публикувано в научното списание „Алцхаймер и деменция”.

При 30 % от участниците в проучването лекарите са диагностицирали леки когнитивни нарушения, а 11 % вече са били с Алцхаймер. За да проверят как нивото на градския шум може да повлияе на такива нарушения, учените проверили условията, в които участниците в експеримента са живели през последните 5 години и какво е нивото на шум близо до домовете им.

Оказало се, че при шум, надвишаващ с 10 децибела допустимите нива, незначително снижение на умствените функции се наблюдава с 36 % по-често, а вероятността от развитие на Алцхаймер – с 30 %. Тези данни свидетелства, че повишеното ниво на шум в градовете може да окаже влияние върху мозъчната дейност на възрастните хора, заяви Сара Едър – един от авторите на проучването.

По данни на СЗО, около 50 млн. човека в целия свят страдат от деменция, а две трети от тях имат Алцхаймер. Броят им се увеличава всяка година и според някои прогнози, до 2050 г. те може да надхвърлят 130 млн. души.

Спечели безплатна реклама на стойност 10 000 лв за твоя бизнес!

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Здраве

Снимка Пиксабей

СЗО: 3 млн. по света годишно умират заради много сол в храната

Колко опасни са придобитите сърдечни пороци?

Колко опасни са придобитите сърдечни пороци?

Ваксина

Над 90% от ваксинираните с "Епиваккорона" изработват антитела срещу новия щам

Инфекционистът Трифон Вълков КАДЪР: НОВА ТВ

Д-р Вълков: Ситуацията с COVID в Индия е проблем в глобален мащаб

Д-р Диана Лекова Кадър: БНТ

Какви изследвания да се направят след прекаран COVID

СНИМКА: Pixabay

Чаша зелени листни зеленчуци на ден пази от сърдечни заболявания

Покажи още

Последно от

Видеосъдържание

Съветите на специалиста

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber