Шефът на велинградската болница прави опит да изтегли фалшивите си дипломи от РЗОК

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/9116307 Шефът на велинградската болница прави опит да изтегли фалшивите си дипломи от РЗОК Шефът на велинградската болница прави опит да изтегли фалшивите си дипломи от РЗОК www.24chasa.bg
Шефът на велинградската болница прави опит да изтегли фалшивите 
си дипломи от РЗОК

Въпреки, че са установени документи с невярно съдържание, чрез които д-р Жеко Чешмеджиев е източвал здравната каса, той отказва да подаде оставка

Поредната наглост от страна на шефа на общинската болница във Велинград- д-р Жеко Чешмеджиев - подал е молба до Регионалната здравно осигурителна каса за оттегляне на фалшифицираните си сертификати, за да спре разследването срещу себе си. То започна след разкритията, че е фалшифицирал дипломата си по здравен мениджмънт, без която реално той не може да управлява лечебното заведение, както и дипломи на лекари, чрез които болницата незаконно е „източвала“ пари от НЗОК. Въпреки уличаващите го факти, Чешмеджиев е заявил пред Здравната комисия в Общинския съвет във Велинград, че няма да напусне поста си, разказаха наши източници. 

Преди няколко седмици срещу Чешмеджиев бе започната проверка от Областната дирекция на МВР-сектор „Противодействие на икономическата престъпност“ за източване на НЗОК именно чрез професионални сертификати на лекари от болницата, включително и  негови, с невярно съдържание. От медицинските университети в Пловдив и София, които уж са издали фалшифицираните документи, категорично отрекоха медиците да са преминавали курсове и да са им издавани сертификати за тях.

След тези разкрития се установи, че Чешмеджиев е подправил дори и дипломата си по здравен мениджмънт, без която не може да е управител на болницата. Документът е виден в Търговския регистър, а към него има придружаваща декларация, подписана от Чешмеджиев, за истинността на съдържанието. От Българския лекарски съюз, които уж са издали документа, тогава с официално писмо съобщиха, че на лицето д-р Жеко Чешмеджиев не е издавано такова удостоверение. А това означава, че той не само че няма как да е управител на МБАЛ „Велинград“, но и ще носи наказателна отговорност за предоставяне на документи с невярно съдържание. Очаква се прокуратурата да поиска отстраняването му от длъжност и да повдигне обвинения. Запознати твърдят, че подобно нарушение може да доведе и до отнемане на лекарските права на управителя от Българския лекарски съюз.

Преди години Чешмеджиев бе замесен и в грандиозна схема за източване на общински средства от МБАЛ „Велинград“. Тогава той тегли над 1 млн. лв. кредит уж, за да спаси болницата, която е в тежко финансово положение и да се разплати с доставчиците, но се оказа, че основна част от кредита е отишла за погасяване на задължения към фирма „Вели Медикус“, на която самият той е учредител.

Поредният случай повдига отново въпроса кой стои зад гърба на болничния директор и докога той ще манипулира системата и ще източва средства от НЗОК.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Здраве

СНИМКА: pixabay

Приемът на омега-3 ни помага да спим достатъчно

Доц. Ангел Кунчев

Доц. Кунчев: Ако 70% от населението е имунизирано, епидемия не може да стане

СНИМКА: Pixabay

Шоколадът предпазвал от диабет

СНИМКА: Pixabay

Чистият въздух - най-големият враг на коронавируса

Д-р Юлиан Йорданов

Д-р Юлиан Йорданов: Проблемът с прекомерното изпотяване е решим

СНИМКА: Ройтерс

Прекратиха изпитание на лекарство срещу артрит за COVID-19

Покажи още

Последно от

Последно от

Видеосъдържание

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber