Бебето, транспортирано до Париж, има рядък синдром: не диша по време на сън

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/9113808 Бебето, транспортирано до Париж, има рядък синдром: не диша по време на сън Бебето, транспортирано до Париж, има рядък синдром: не диша по време на сън www.24chasa.bg
Бебето, транспортирано до Париж, има рядък синдром: не диша по време на сън

Бебето, което беше транспортирано в понеделник с военния самолет „Спартан“ за лечение в Париж, е родено с рядкото генетично заболяване. Момиченцето страда от вроден хиповентилационен синдром – дихателни затруднения, в резултат на които по време на сън детето напълно спира да диша, съобщиха от университетската АГ болница „Майчин дом“.

Случаят е разгледан от експертна комисия на лечебното заведение. Тя е препоръчала насочване на детето към френската болница „Робер Дебре“ и консултации в техния специализиран Институт за контрол на дишането. В Париж родителите ще преминат обучение как да бъде обслужвани специфичните потребности на бебето и да се използва неинвазивна техника и апаратура за поддържане на дишането.

Екип на болницата е организирал медицинското осигуряване на полета. Детето е било в кувьоз с апаратура за непрекъсната дихателна вентилация. Д-р Анета Попиванова и акушерката Камелия Спасова от Интензивното отделение на Клиника по неонатология са били неотлъчно до бебето по време на пътуването до Франция, като цялата операция по обезпечаването с необходимите грижи и медицинската апаратура за транспорт е ръководена от проф. д-р Боряна Слънчева.

Директорът на болницата проф. Иван Костов очаква сложната медицинска акция между „Майчин дом“ и министерствата на здравеопазването, на отбраната и на външните работи да завърши успешно след месец, когато момиченцето трябва да се прибере в България. Специфичната транспортна акцията е първата с такъв мащаб в условия на пандемия и от болницата са благодарни за съдействието, което срещат от всички институции.

Спечели безплатна реклама на стойност 10 000 лв за твоя бизнес!

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Докторе, кажи

СНИМКА: ДАК

По данни от 5,1 млн. души: има връзка между кръвната група и болестите

СНИМКА: ДАК

Стареем на 3 скока - на 34, 60 и 78 години

По 4 енергийни напитки на ден приземиха мъж в болница със сърдечен проблем

По 4 енергийни напитки на ден приземиха мъж в болница със сърдечен проблем

Проф. Тодор Кантарджиев

Кантарджиев: Израел се справя с вируса - експерти казват как, няма Нетаняху, няма политици

Д-р Камен Данов: С рандеву техника и балон извадихме дървено яйце от хранопровода на мъж

Д-р Камен Данов: С рандеву техника и балон извадихме дървено яйце от хранопровода на мъж

проф. Атанас Темелков

Проф. Темелков: Ивермектин помага, когато се прилага навреме

Покажи още

Последно от

Видеосъдържание

Съветите на специалиста

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber