Над 60% от хората с тежки диагнози не могат да откажат цигарите, въпреки риска от тях

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/9022994 Над 60% от хората с тежки диагнози не могат да откажат цигарите, въпреки риска от тях Над 60% от хората с тежки диагнози не могат да откажат цигарите, въпреки риска от тях www.24chasa.bg
В срещата, която се проведе в НДК, се включиха проф. Борислав Георгиев, началник на кардиологичната клиника в Националната кардиологична болница и д-р Рада Прокопова, Началник на клиниката по кардиология в УМБАЛ „Света Анна".
В срещата, която се проведе в НДК, се включиха проф. Борислав Георгиев, началник на кардиологичната клиника в Националната кардиологична болница и д-р Рада Прокопова, Началник на клиниката по кардиология в УМБАЛ „Света Анна".

Лекари очакват иновативните бездимни устройства да спомогнат за намаляване на болестите, свързани с пушенето

Тютюнопушенето остава един от основните проблеми с широк обществен характер в световен мащаб, за чието разрешаване лекари, организации, общественици и предприемачи работят активно през последните десетилетия. Причината – вредният навик може да предизвика развитието на 25 хронични незаразни болести, които, ако човек не е предразположен, може никога да не развие или това да се случи в късна възраст. То остава и основна причина за развитие на ракови заболявания през последните 27 години, въпреки че класацията на факторите, които ги причиняват се променя през последните 2 десетилетия. Освен това заболеваемостта и смъртността, свързани с тютюнопушенето са огромно финансово бреме за всяка здравна система.

А алтернатива има. Най-добрата остава пълният отказ от цигарите. Задачата обаче се оказва трудна за мнозина, дори за болни с тежки диагнози. 64% от пациентите с рак на белия дроб например не спират да пушат дори след като са чули диагнозата и знаят, че има риск да умрат, показва скорошно проучване.

В помощ на тези, които не могат да спрат цигарите, са и иновациите от последните години - устройствата за нагряване на тютюн и електронните цигари. Употребата им като възможност за ограничаване на риска от заболявания и намаляване на вредите обсъдиха на медийна среща в София водещи чуждестранни и български здравни експерти. Срещата се организира от „Арбилис“ ООД като част от Трета научно-практическа конференция „Профилактика, диагностика и терапия в млада и зряла възраст - приоритети на съвременното здравеопазване”.

Около 7000 са химичните вещества, които се съдържат в цигарения дим. Катрани, водороден окис, арсеник, кобалт, циановодород, олово, фенол са част от токсините, които се отделят при горенето на една цигара, а те повлияват негативно както върху здравето на пушача, така и на околните, обобщиха специалистите.

Увреждането на кръвоносните съдове е сред основните и чести здравословни проблеми, с които се сблъскват пушачите. „И понеже кръвоносните съдове са в цялото тяло, тютюнопушенето уврежда цялото тяло. Тютюнът е вторият рисков фактор за сърдечносъдовите заболявания, но е коригируем, защото зависи от нас“, каза д-р Рада Прокопова, началник на клиниката по кардиология в УМБАЛ „Света Анна“. В дългогодишната си практика тя наблюдва, че хеморагичните мозъчни инсулти на пациенти под 40 години, които често пушат и употребяват алкохол, вече не са рядкост.

Д-р Прокопова обърна внимание и колко голяма е вредата от пушенето на цигари и за околните. „Димът от края на цигарата, който се поглъща при пасивното пушене, съдържа 3 пъти повече въгледорен оксид и от 15 до 300 пъти повече амоняк. Пасивното пушене е с почти същия риск като активното. Свързано е с по-чести аборти при бременни жени, а при децата се повишава честотата на респираторни инфекции, включително астма, както и на риска от синдром на внезапна сърдечна смърт”, каза тя.

Цигарите са причина за смъртта на 8 млн. души годишно в света, 1,6 млн. от които в резултат на рак, основен рисков фактор за развитието на който е тютюнопушенето, посочи онкологът проф. Давид Хаят, автор на националния план за борба с тютюнопушенето и антираковия план във Франция.

„Причината за формирането на канцерогенните вещества в дима е температурата, при която горят тютюневите листа. Това се случва, когато тя надвиши 350 градуса. Така започва формирането на вещества, сред които бензоапирен и бензоантрацен - два от най-опасните за човека канцерогени. Доказано е, че развитието на рак винаги се свежда до връзката доза-отговор, т.е. на колкото по-голямо количество канцерогени сте изложени, толкова по-висок е рискът. Значение има и продължителността на излагане. Независимо дали пушите 20, 30 или 40 цигари на ден, колкото по-дълго време пушите, толкова по-висок е рискът да се разболеете от рак на белия дроб“, каза той.

Основната причина за зависимостта към цигарите е никотинът, обясни проф. Георги Момеков, председател на Българското научно дружество по фармация.

„Никотинът действа на ключови структури в централната нервна система, които имат отношение към т.нар. система на възнаграждаването и това изгражда зависимостта към тютюн. В същото време белият дроб е един „перфектен” за увреждане орган, тъй като, при един мъж разгърнатата му площ е колкото тенис корт и всичко, което приема през него достига до системата на кръвообръщение. Освен това рискът от фатални сърдечносъдови инциденти при пушачите е много по-голям при по-ниски стойности на холестерола и артериалното налягане”, изтъкна фармакологът.

„Никотинът е сред най-силно пристрастяващите вещества и пушачите правят между 6 и 30 опита през живота си да спрат. Няма вълшебна пръчка за отказване за една нощ“, допълни медицинският директор на Центъра по онкология в Коста Рика д-р Ефраин Камбронеро Морага.

Според проф. Момеков основен подход за намаляване на вредата, е с доставяне на никотин чрез нагряване на тютюна, без да има горене. Така се избягват високите температури, които нарастват с всяко дърпане на цигарата. Той даде пример със системата IQOS, при която нагряването е контролирано до 350 градуса и допълни, че:

„Това значително намалява образуването на вредни и потенциално вредни вещества, а научните изследвания показват, че пълното преминаване от конвенционални цигари към IQOS намалява и излагането на организма на тях. Проучванията при пациенти по отношение на белодробна и сърдечносъдова функция, установяват, че биомаркерите при преминаване на IQOS се променят в същата посока, както при пълно спиране на цигарите. Тези данни са потвърдени от независими изследвания.“

„Концентрацията на вредните аерозоли в нагреваемите тютюневи изделия е намалена с 95% в сравнение с цигарения дим, а тази на 12 вещества, пряко свързани със сърдечносъдовите заболявания, с 93%. Това би трябвало да промени картината поне по отношение на атеросклерозата, която е свързана с тези токсични вещества. Защото по отношение на хипертонията и на сърдечната чистота, виновникът е никотинът, който е в еднакви количества в цигара и в тези изделия. При пациентите, които са преминали от цигари към устройства с нагряване на тютюн, има покачване на добрия холестерол след 5-ия ден, темпът на атеросклероза и оксидативният стрес намаляват, има подобрение на картината при ХОББ, подкрепи думите на проф. Момеков и д-р Прокопова.

Въпреки че нагреваемите изделия и електронните цигари осигуряват никотин в нужното количество, за да се задоволи пристрастяването, съдържанието му в тях също води до пристрастяване и увреждане на съдовете, предупреди кардиологът, но изтъкна, че има достатъчно доказателства, че намалявайки токсичните вещества в тези изделия, това способства да се намали част от вредностите, които въздействат на сърдечносъдовата система, ако пушим. Употребата на устройства за нагряване на тютюн значително подобрява средата и за пасивните пушачи в сравнение с пушенето на цигари, допълни тя.

Намаленото излагане на вредни вещества при употребата на IQOS се доказва и при проучванията, които Американската агенция за храните и лекарствата (FDA) проведе, преди да издаде разрешение за предлагането на продукта като „тютюнево изделие с модифициран риск“ на американския пазар, което се случи през юли в САЩ.

„За да се получи такова разрешение по процедура MRTPA (заявление за тютюнево изделие с модифициран риск), трябва да се докаже, че даден продукт „насърчава общественото здраве“ и носи ползи за обществото. За целта агенцията FDA проведе проучвания и експерименти в свои лаборатории, като анализира аерозола от системата за нагряване на тютюн IQOS и установи, че той съдържа по-малък брой токсични вещества и че много от идентифицираните токсини са в по-ниски концентрации от тези в цигарения дим. Установи и, че съдържанието на никотин при IQOS и конвенционалните цигари е равно. Рискът, свързан с пушене на цигари е 1, но спада до 0,01 при употреба на електронни цигари и до 0,02 - при IQOS “, коментира проф. Хаят.

Здравните специалисти трябва да направят всичко по силите си децата, подрастващите и пълнолетните да не започват да пушат и да помогнат на настоящите пушачи да откажат цигарите, изтъкна като важен момент за намаляване на заболеваемостта и смъртността от тютюнопушенето д-р Морага.

„Ежедневно като лекари, които не подкрепяме по никакъв начин тютюнопушенето, трябва да търсим алтернатива. Има много хора след инфаркт или инсулт, които са убедени, че трябва да спрат цигарите, но не могат да го направят“, заключи и проф. Борислав Георгиев, началник на кардиологичната клиника в Националната кардиологична болница.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Здраве

Директорът на американския Институт за алергични и инфекциозни заболявания д-р Антъни Фаучи СНИМКА: Ройтерс

В началото на декември ще знаем ще има ли ефикасна COVID ваксина

В началото на декември ще е ясно дали ще има ефективна и безопасна ваксина срещу COVID-19. Прогнозата е на националния експерт по инфекциозни заболявания на САЩ д-р Антъни Фаучи. В интервю за Би Би Си американският специалист каза още, че масово ваксиниране ще е възможно едва в края на 2021 г., съобщи Ройтерс

Полицаите вече са в столичните молове. Кметът Йорданка Фандъкова разпореди проверки и вечер.

Инспекторатът глобява в транспорта и магазините

Столичният инспекторат отчете масови глоби за граждани, които не носят маски в градския транспорт и търговските обекти, съобщи БНТ. На нарушителите се съставят или актове, или предупредителни протоколи. Ако проверяващите хванат човек с маска, която не е поставена правилно, го предупреждават. Актове се налагат при пълна липса на предпазни средства

Проф. Сорен Хайрабедян КАДЪР: NOVA

Проф. Сорен Хайрабедян: Може да се заразим от коронавирус с храна

Коронавирусът може да попадне в организма чрез храна, потвърди директорът на института по биология и имунология проф. д-р. Сорен Хайрабедян. „Това може да стане, ако някой се изкашля в храната – обясни пред Нова ТВ специалистът. – При тази ситуация PCR тестът може и да не хване вируса, защото заразата идва през стомаха, а не през носа

 Д-р Илиян Манойлов Кадър: Нова тв

През април-май тестват бг ваксина срещу COVID върху мишки

Протопитъп на българската ваксина ще бъде първо изпробван върху мишки. „Би трябвало април-май месец да започнем активно работа с животните“, д-р Илиян Манойлов от БАН пред Нова тв.  До края на годината в Института по микробиология към БАН ще бъде готов прототипът на българската ваксина срещу COVID-19, както писахме по-рано

Проф. д-р Тодор Кантарджиев

Проф. Тодор Кантарджиев: Заведенията на закрито са най-рисковите места за зараза

„Проучване на университета в Тексас показва, че най-рисковото място за зараза с COVID-19 са заведенията на закрито. Едва на 7-8 място по риск е градският транспорт. Културният човек трябва да вземе предвид тази статистика и да пази себе си и околните". Това заяви в студиото на Нова тв директорът на Националния център по заразни и паразитни болести

СНИМКА: Pixabay

Изследване: Антивирусните течности за уста могат да ограничат COVID-19

Антивирусните течности за уста може да помогнат за ограничаване на разпространението на Ковид-19 чрез намаляване на количеството на вируса в устите на заразените пациенти, когато кашлят, говорят и издишат, предаде Ройтерс. Агенцията цитира публикация в "Джърнъл ъф дентал рисърч". Изследвания са установили, че течностите за уста

Последно от 24 здраве лого

Оживление

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от

Последно от

Още от Здраве

Ваксините засега се слагат само на доброволци.

Ваксината на Оксфорд идеална, пускат я по Коледа

Ваксината срещу коронавирус, разработвана от Университета в Оксфорд и фирмата AstraZeneca, “действа идеално” и изгражда силен имунитет, констатира проучване, цитирано от британската преса. Това дава надежди на милиони и опровергава страховете, че тя ще може само да намалява тежестта на протичането на болестта

Тедрос Аданом Гебрейесус СНИМКА: РОЙТЕРС

СЗО: Следващите няколко месеца ще бъдат много трудни

Следващите няколко месеца ще бъдат много трудни по отношение на борбата с коронавируса, заяви днес генералният директор на Световната здравна организация (СЗО) Тедрос Аданом Гебрейесус, цитиран от ТАСС. Светът е достигнал до критичен момент в борба с пандемията, особено в Северното полукълбо, предупреди Гебрейесус на брифинг в Женева

Спират плановите операции и приема в болници за всички области в червено (Заповед)

Спират плановите операции и приема в болници за всички области в червено (Заповед)

Лечебните заведения в областите със заболеваемост над 120 души на 100 хил. население преустановяват плановия прием и плановата оперативна дейност. Всички лечебни заведения в съответните области са задължени да разкрият COVID структури с минимум 10% от общия брой легла, с които разполагат. Това съобщиха от Министерството на здравеопазването

Д-р Александър Симидчиев КАДЪР: БНТ

Д-р Симидчиев: Маските снишават риска с 30%, символ на обществена отговорност са

Вирусът променя социалните отношения. Това което изваждаме са положителни качества на хора, които вършат своята работа. Такива са многото хора на първа линия. Виждам вдъхновението на много от колегите. Това каза пред "Панорама" по БНТ пулмологът д-р Александър Симидчиев.  "Маските помагат тогава, когато спират отделянето на капчици

Д-р Павлина Михайлова КАДЪР: БНТ

Експерт: 200 мл плазма от преболедувал COVID-19 елиминират вируса

Всеки преболедувал COVID-19 има вирус неутрализиращи антитела и ние разчитаме тези хора, които са преболедували, да се обадят на Сдружението "Лечение на COVID-19 с реконвалесцентна плазма" или на Националния кръвен център и да дадат плазма, каза в "Още от деня" по БНТ д-р Павлина Михайлова, председател на Сдружението за лечение с плазма

Проф. Коста Костов

Коста Костов: Защо правим реверанс на футбола, който е умрял, а жертваме медиците

Нещата в България съвсем не са спокойни – нарастват драматично случаите. Версиите, че в болниците влизат пациенти, които не са сериозно болни, са несъстоятелни. Необходими са по-строги мерки. Това каза пред БНР пулмологът проф. д-р Коста Костов, председател на Експертния съвет за борба с Covid-19. В обществото се случи едно разделение на скептици

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber