А! Настинка вдигала имунитета срещу грип

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/9007140 А! Настинка вдигала имунитета срещу грип А! Настинка вдигала имунитета срещу грип www.24chasa.bg
Баналните простуди, които най-често се причиняват от риновируси и минават с леко неразположение, стимулират общия имунитет и той става по-силен срущу следващите патогени, които ни атакуват.
Баналните простуди, които най-често се причиняват от риновируси и минават с леко неразположение, стимулират общия имунитет и той става по-силен срущу следващите патогени, които ни атакуват.

Учени излизат с хипотеза, че риновируси може да забавят COVID през есента

Учените се задълбочават в неща, които останалите или не забелязваме, или не ни правят впечатление. Едно такова научно вглеждане, прераснало в изследване на Йейлския университет, дава нова посока на търсенето на слабите места на новия коронавирус.

Една от хипотетичните възможности е риновирусите на обикновената настинка да са естествен съюзник на човека срещу SARS-2, както са срещу грип A от пандемичното семейство
H1N1 - основен
виновник за
бързите пикове
на грип
(Щам от тази група ще ни разболява и през новия сезон.)
Инициаторът на проучването забелязал, че данните от няколко европейски страни показват, че разпространението на свинския грип в Европа може да е било прекъснато от ежегодната есенна епидемия от риновируси. Защо? Имат ли връзка тези обстоятелства? В какви отношения влизат двата вируса? Размислите прерастват в хипотеза, която изглежда логична, и се стига до проучване за влиянието на риновирусите върху грипната епидемия. С обработката на мащабни клинични данни и проверка на изводите в експериментален модел учените установяват, че риновирусите правят организма по-устойчив на грипния вирус.

Един респираторен вирус – пишат в Лансет учените от Катедрата по лабораторна медицина - може да блокира инфекция с друг чрез стимулиране на антивирусна защита в лигавицата на дихателните пътища, подкрепяйки идеята, че пикът на риновирус е прекъснала пандемията от свинския грип H1N1 през 2009 г. в Европа. Тези резултати показват, че вирусната намеса може потенциално да повлияе на хода на епидемията, и тази възможност трябва да се има предвид при набелязването на мерки за сезонните грипни епидемии и продължаващата пандемия COVID.

През последното десетилетие напредъкът в откриването на вируси чрез разчитането на генома им значително подобри способността за диагностицирането на инфекциите от респираторните вируси. Тестовете за често срещаните респираторни вируси, включително риновирус и щама на свински грип или риновирус и респираторен синцитиален вирус, показват, че едновременното им откриване е несравнимо по-рядко, отколкото би могло да се очаква.

Друг аргумент за същия извод е проучване върху ефекта от антигрип ваксината с жив обезсилен вирус, която се прилага чрез впръскване през носа. При него изследователите установяват намалено копиране на грипния ваксинален щам при деца, които са имали положителен тест за друг респираторен вирус по време на имунизацията.

Все по-широкото използване на комбинирани тестове за респираторни вируси през последното десетилетие, съчетано с напредъка в електронизацията на медицинската документация, и биоинформатиката дава възможност за сравнение на наблюдаваните и очакваните нива на откриване на вируси в много по-голям мащаб. Новите данни помагат да се отговори на
мистерията в
пандемията от
свински грип
2009 в Европа

Оттогава очакван скок на случаите в Европа през есента не се е състаявал. А това е период, в който обикновената настинка е масова.
Екипът на д-р Елън Фоксман е анализирал не само проучвания с данни за заболели от 1 ноември до 1 март в Европа, но и резултати от тестовете на 13 000 пациенти с респираторни инфекции в Ню Хейвън, щата Кънектикът. Те са били изследвани между 1 юли 2016 г. и 30 юни 2019 г. с пълния PCR панел за дихателни вируси в клиничната база на университета. Търсени са риновируси, грипен вирус А, грипен вирус В, респираторно синцитиален вирус A и B, парагрипни вируси 1, 2 и 3, метапневмовируси и аденовируси.

Учените обясняват, че все по-широкото използване на PCR тестове през последното десетилетие разкрива неочаквано високо разпространение на риновируси в дихателните пътища. По-рано то е било неоценено, тъй като риновирусът не се открива лесно от по-старите методи. Точно възможността за прецизно установяване на риновирусна инфекция слага под прожекторите хипотезата, че разпространението на пандемичния грипен вирус H1N1/2009 в Европа е прекъснато от есенната епидемия от риновируси, която традиционно се разгаря след връщането на децата в училище.

Затова екипът се насочва към проучване на вирусната интерференция - явление, при което инфекцията с един вирус променя чувствителността на организма към свързани или несвързани вируси.

Нашите резултати показват, че предишната инфекция с риновирус потиска инфекцията с грипен вирус А, като
активира за 5 дни
антивирусна
защита в
прицелната тъкан
на двата вируса
- епитела на
дихателния път,
установяват лабораторните лекари.

Ниските нива на съвместно откриване на риновируси и грипните H1N1, които те наблюдават, са поразително сходни с резултатите от различни групи пациенти, включително от проучване на 2121 педиатрични проби по време на пандемията от свински грип във Франция, както и на 1247 теста от болни деца в Австралия от 2003 г . и 33 652 проби от пациенти от всички възрасти. Приликите в резултатите в различните географски райони и народи подкрепят идеята, че ниските нива на съвместно откриване на вируси имат универсална биологична основа и не са особеност само при определена група пациенти.

За да избегнат случайност или недооценка на странични фактори, които разминават пика на грипа с пика на есенните риновирусни настинки, учените правят и инвитро експерименти с двата патогена. Резултатите показват, че при последователно заразяване на клетъчни култури от човешки дихателни пътища с двата вируса близка във времето предхождаща риновирусна “инфекция” създава по-голяма
устойчивост
срещу грип чрез
продукция на
защитни
интерферони

За да се оцени значението на вирусната намеса и нейните механизми при хора, са нужни допълнителни проучвания. Вирусолозите прогнозират, че хората с генетични или придобити дефекти в свързаните с интерферона сигнални пътища ще имат по-висок процент на вирусна коинфекция поради локално потиснат имунитет в дихателните пътища.
Пандемията COVID подчертава неотложността на проучването на респираторните вируси в общ контекст. Очаква се SARS-2 да се засече със сезонната есенна епидемия от риновируси и с грипния сезон 2020–2021. Проучванията показват, че подобно на вируса на свинския грип и много други вируси се потиска от интерферони. Ако разпространението на риновирусите е действителната причина за прекъсването на пандемията от свински грип през 2009 г. в Европа, то дали намесата им сега може да има сходен резултат върху SARS-2? Без изследване е невъзможно да се предскаже.

Учените смятат, че получните от тях резултати са база за преоценка на схващането за риновирусна инфекция. Риновирусът отдавна е известен като най-честата причина за обикновена настинка, но работата през последното десетилетие показва, че големи количества риновируси се откриват и у хора без оплаквания, което предполага, че
и заразени
асимптомни
си създават
защита
чрез насищане на лигавицата на дихателните пътища с интерферони. Те са част от ранния отговор на имунната система на инвазия на патогени. Защитата продължава поне пет дни.

Независимо че риновирусът може да причини заболяване, риновирусните инфекции могат също така да работят в защита на човека, като надграждат вродения имунитет на епитела и блокират инфекцията от вируси с по-висока патогенност.

Изглежда, ежегодната есенна епидемия от риновируси, свързана с новата учебна година в северното полукълбо, може да бъде основен фактор, определящ времето и тежестта на годишната зимна грипна епидемия и смъртността. Това дава основание на лабораторните лекари да допускат, че риновирусната намеса може да има роля за хода на COVID.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Докторе, кажи

5 признака от живота предвиждат сърдечното здраве

5 признака от живота предвиждат сърдечното здраве

Маркерите на кардиолога проф. Фустър са базирани на начина на живот, оценката съвпада със златния стандарт Един прост инструмент за оценка на сърдечния риск при здрави хора е почти толкова ефективен, колкото индекса за сърдечносъдово здраве, препоръчван от Американската сърдечна асоциация. Прогнозите на базата на 5 признака са известни в

Проф. Салих Марангоз: Как се лекува криво стъпало и луксация при бебета

Проф. Салих Марангоз: Как се лекува криво стъпало и луксация при бебета

Криво стъпало (еквиноварус) и дисплазия на тазобедрената става (луксация) са две от най-честите ортопедични състояния при бебета. Приблизително 1 на 1000 деца се ражда с изкривяване на стъпалото. Точните причини за това все още не са известни, но последните изследвания разкриват някои генетични промени при формирането на ембриона

Проклятието на Ондин: 1500 души в света “забравят” да дишат насън

Проклятието на Ондин: 1500 души в света “забравят” да дишат насън

Вроденото състояние е завинаги, но при добър контрол не съкращава живота Дишаме непрекъснато и даже не се замисляме за това. Правим го автоматично цял живот след първата си глътка въздух при раждането. По вроден рефлекс белите дробове автоматично вдишват и издишват. В много редки случаи този механизъм не сработва пълноценно

Бебето, транспортирано до Париж, има рядък синдром: не диша по време на сън

Бебето, транспортирано до Париж, има рядък синдром: не диша по време на сън

Бебето, което беше транспортирано в понеделник с военния самолет „Спартан“ за лечение в Париж, е родено с рядкото генетично заболяване. Момиченцето страда от вроден хиповентилационен синдром – дихателни затруднения, в резултат на които по време на сън детето напълно спира да диша, съобщиха от университетската АГ болница „Майчин дом“

Депресията вдигала риска от лош изход при COVID

Депресията вдигала риска от лош изход при COVID

Учени откриха двупосочна връзка между психичните разстройства и инфекцията Независимо от личното въприемане на пандемията тя бие разрушително по душевния ни комфорт. Фокусът е различен, общото е, че ни вкарва в усещане за бедствие. За едни това е задължението да носят маски, за други - загубата на близък

Доц. БОЖИДАР СЛАВЧЕВ

Доц. Славчев: Случаят е рядък и сложен, но жената с двойни органи и бебето ще имат нормален живот

Колко са жените с две матки? Не се знае, защото част от тях нямат симптоми, обясняван лекарите Отвъд хоризонта на гинекологията и акушерството минаха български лекари, довели изключително рядък и сложен случай на аномалия и патология при млада жена до раждане на здраво бебе. В Университетската акушеро-гинекологична болница “Майчин дом” беше

Последно от 24 здраве лого

Оживление

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от

Последно от

Още от Докторе, кажи

Доц. Жана Казанджиева

Какви са симптомите на кожната форма на лупус еритематозус?

На читателския въпрос отговаря доц. Жана Казанджиева, Клиника по кожни и венерически болести, Александровска болница Лупус еритематозус е автоимунно заболяване, което има три основни форми – остра, подостра и хронична. Засягане на кожата има при всички форми на лупус, но обривът е различен и специфичен във всеки един етап на болестта

Д-р Цонев: При метаболитен синдром лошият холестерол има “по-лоша” структура

Д-р Цонев: При метаболитен синдром лошият холестерол има “по-лоша” структура

Пациентите със затлъстяване може да имат нарушение в най-фините функции на сърдечния мускул, казва в интервю за в. "24 часа" д-р Светлин Цонев - специалист по кардиология, ангиология и флебология в Клиниката по кардиология на Университетската многопрофилна болница за активно лечение “Александровска”

Доц. Сотир Марчев

Доц. Марчев: Смъртността от COVID намалява при кардиолог в лекарския тим

"Когато кардиолози участват в лечението на новата коронавирусна инфекция, смъртността е по-ниска - каза по Нова тв доц. Сотир Марчев, началник на Клиниката по кардиология в Медицинския институт на МВР. - Нормално в белите дробове имаме въздух. При критични състояния вместо въздух имаме течност в гърдите

Баналните простуди, които най-често се причиняват от риновируси и минават с леко неразположение, стимулират общия имунитет и той става по-силен срущу следващите патогени, които ни атакуват.

А! Настинка вдигала имунитета срещу грип

Учени излизат с хипотеза, че риновируси може да забавят COVID през есента Учените се задълбочават в неща, които останалите или не забелязваме, или не ни правят впечатление. Едно такова научно вглеждане, прераснало в изследване на Йейлския университет, дава нова посока на търсенето на слабите места на новия коронавирус

АГ специалистите от УМБАЛ „Пълмед“ отстраниха 13 кг тумор от корема на жена

АГ специалистите от УМБАЛ „Пълмед“ отстраниха 13 кг тумор от корема на жена

Над 13-килограмова туморна формация с размер, по-голям от футболна топка, отстраниха акушер-гинеколозите в УМБАЛ „Пълмед“ от корема на 46-годишна пациентка. Образуванието е изпълвало почти 100% от коремната й кухина, а диаметъра му е бил над 35см. Жената попада в лечебното заведение след АГ преглед при специалист от ДКЦ поради оплаквания от тежест

COVID: ползвай смартфона със слушалки

COVID: ползвай смартфона със слушалки

Новият коронавирус вероятно може да живее до 96 часа на дисплеите Смартфоните ни са около 10 пъти по-замърсени от повечето тоалетни седалки в държавите с добра обществена хигиена. Да. Това предупреждение се появява поне веднъж годишно, когато пореден изследователски екип се хване да сравнява микробите в офиса

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber