Ибументол – отличен резултат при болка и възпаление, свързани със заболявания на опорнодвигателния апарат

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/8993450 Ибументол – отличен резултат при болка и възпаление, свързани със заболявания на опорнодвигателния апарат Ибументол – отличен резултат при болка и възпаление, свързани със заболявания на опорнодвигателния апарат www.24chasa.bg

Д-р Георги Тодоров, специалист физикална и рехабилитационна медицина ДКЦ V София

Как да изберем подходящия противовъзпалителен гел?

Отговор на въпроса дава д-р Тодоров, физиотерапевт.

В практиката си използвам ИбуМентол гел, заради бързото му действие при болка и възпаление. Механизма на действието му се определя от комбинацията на компонентите Ибупрофен и Левоментол.

Ибупрофен е лекарствено вещество от групата на нестероидните противовъзпалителни средства (НСПВС). Блокира ензима циклооксигеназа, който е отговорен за синтеза на простагландини. При развитието на възпалителен процес или след нараняване на тялото се освобождават химични вещества, наречени простагландини. Те са отоговорни за болката и възпалението на мястото на травмата. Ибупрофен намалява количеството на простагландините и по този начин намалява болката. Ибупрофен притежава изразено аналгетично, противовъзпалително противотемпературно действие. Той подтиска болката, свързана с възпалителния процес и повлиява другите симптоми на възпалението - оток и повишена температура.

Левоментол активира рецепторите за студено в кожата и стимулира сетивните нерви със сигнали за студено. Студовите сигнали се конкурират с болковите. По този начин до мозъка достигат значително по-слаби болкови сигнали.

Анализ на резултатите от съвременни клинични проучвания показва, че комбинацията Левоментол и Ибупрофен действа синергично и помага за по-доброто проникване.

ИбуМентол гел предизвиква охлаждане на повърхностните меки тъкани, последвано от постепенно затопляне в дълбочина. Подобрява микроциркулацията и кръвоснабдяването в областта на приложение. Ефекта на действие е миорелаксация – мускулите се отпускат.

При увреждане на сухожилнията лекарственият продукт оказва противовъзпалителен, обезболяващ и фибринолитичен ефект (намалява натрупването на съединителна тъкан в областта на сухожилията).

Левоментол проправя пътя и изтегля като „локомотив“ Ибупрофен по следния механизъм:

След намазване с гела върху болезнената област се предизвиква краткотрайна вазоконстрикция (свиване на подкожните кръвоносни съдове). Скоро след това се получава трайна вазодилатация (разширяване на съдовете), която води до активна хиперемия в засегнатата област. Подобрява се пропусквателната способност на клетъчните мембрани и се резорбира отока. Разширяват се порите на кожата и така противовъзпалителното лекарствено вещество - Ибупрофен прониква в дълбочина.

Комбинацията от Ибупрофен и Левоментол е с отличен резултат по отношение на болката и възпалението.

Комбинирайки двете активни съставки - с болкоуспокояващо и с противовъзпалително действие, ИбуМентол гел спомага за бързото облекчаване на болката. Ибупрофен прониква дълбоко, в долните слоеве на кожата за да намали възпалението и отока, а Левоментол охлажда и успокоява, с което подпомага облекчаването на болката.

В клиничната си практика прилагам ИбуМентол гел чрез ултрафонофореза при две работни честоти на апаратите, в зависимост от ефекта, който искам да постигна и конкретното заболяване на пациента. Работя с терапевтични честоти от 1 MHZ, при която лекарственото вещество прониква от 2 см до 5 см в дълбочина и 3 MHZ, при която проникването е на около 1 см. Наблюдавам отлична поносимост на гела от пациента, който не преципитира от ултразвуковата вълна и има бърз и дълготраен ефект.

ИбуМентол гел притежава мощен противовъзпалителен и обезболяващ ефект при:

1.Болка в гърба и кръста

Болката в гърба е много често срещано оплакване. Най-честата етиология е:

наследственост, възраст, остеохондроза (износване на ставния хрущял), спондилоартроза (шипове), дискова херния, разкъсване на ставни връзки, деформации и леки наранявания, лоша стойка, неправилно вдигане на тежки предмети, ежедневен стрес, разтегнати мускули по време на спорт, спане в неудобно положение.

Болката в гърба може да се появи едновременно с възпалителен процес, а в други случаи възпалението може да бъде причина за болки в гърба. Болките в гърба и кръста са основна причина за намалена трудоспособност. Най-засегнати са хората между 35 и 65 години, чиято работа е свързана с носене на тежки товари, работа в неудобна позиция или при вибрации.

Левоментол допринася за първоначално изстудяване на тъканите с последващо дълбоко загряване и релаксиране на паравертебралната мускулатура. След това Ибупрофен, със своето мощно противовъзпалитено и обезболяващо действие води до намаляване на болката и увеличаване обема на движение в ставите на гръбначния стълб.

2. Ставни болки, в т. ч. и такива свързани с остеоартроза.

ИбуМентол гел прониква отлично в ставата и дълбоко разположената околоставна мускулатура. Двете съставки на лекарствения продукт комплексно довеждат до подобряване на кръвоснабдяването и намаляват болката. При оток на ставата се подобрява резорбтивната способност на синовиалната тъкан. Увеличава се обема на движение на ставата. Аналгетичния и противовъзпалителния ефект е изразен както при повърхностно разположени стави - раменни, лакътни, гривнени, глезенни и коленни стави, така също и при дълбоко разположени - тазобедрени стави.

3. Мекотъканни травми

Лечение на болката и възпалението, свързани с мекотъканна травматична патология, възпаления на ставните връзки, възпаления на мускулите възпаления на сухожилията (тендинит, тендосиновит), разтягане, навяхване, изкълчване, периартрит.

Навяхване и дисторзио – степени на мекотъканна увреда.

Дисторзиото е по-леката степен на увреда, при която мускулите, сухожилията и лигаментите се усукват и преразтягат, но без да има разкъсване. Най-честите зони на дисторзио са ръка, рамо, гърба, задна група мускули на бедрото.

Навяхването е по-тежка степен на мекотъканна увреда. Получава се, когато мускулите, сухожилията и лигаментите се претоварват и частично се разкъсват. Причините за навяхвания са: падане и подпиране върху изпъната ръка; внезапно усукване на глезен при ходене по неравен терен; удар на тялото, който довежда до изкълчване на ставата – ставните сухожилия могат да се разтегнат или дори да се разкъсат.

В зависимост от тежестта на увреждането, симптомите на навяхване или дисторзио са:

болка, оток, възпаление, хематом и увреждане на функцията на засегнатата става.

4. Спортни и битови травми свързани с посттравматичен оток и възпаление.

Заключение:

В клиничната си практика работя с ИбуМентол гел, заради високата ефективност, комбинацията от съставки и отличната поносимост. Препоръчвам на пациентите си да го нанасят три пъти дневно, чрез леко се втриване с масажиране в засегнатата област до образуване на тънък филм. Нанася се 2-3 г гел (върху кожна повърхност с размери 5-7 см.) при средно големи стави – колянна и ставите на предмишницата. Върху мускулатурата на гърба се нанася 2-3 пъти по-голямо количество. При проследяване на пациентите ми наблюдавам отличен резултат от приложението му, а именно намалява отока, подобрява се обема на движение в ставите и намалява болката. Използвам ИбуМентол гел за ултрафонофореза, като съветвам пациентите си да го нанасят вкъщи върху засегната област от тялото чрез лек масаж. Препоръчвам втриване на лекарствения гел 3 пъти дневно. Курс на лечение 2 седмици.

Ибументол гел е с висока ефективност при:

1. болки в гърба и кръста

2. остеоартроза

3. мекотъканни травми

4. спортни и битови травми

5. анкилозиращ спондилит

6. ревматоиден артрит

Предимства:

1. Ибументол гел е лекарствена форма, която прониква добре в кожата, т.е. попива напълно без да оставя петна. Отличната пенетрация позволява препарата лесно да се нанася и без апаратура в домашни условия.

2. ИбуМентол гел е с отлична локална поносимост. Не оставя остатъчен слой върху кожата, който да се окислява и да възпрепятства проникването на лекарството при повторно приложение.

3. ИбуМентол гел е с приятен аромат и след нанасянето си оставя чувство за свежест.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Здраве

СНИМКА: Ройтерс

Учени откриха уязвимото място на коронавируса

Учените са открили уязвимото място на трите свързани коронавируса – причинителя на COVID-19, атипичната пневмония (SARS) и близкоизточния респираторен синдром (MERS), към което могат да се прицелят новите лекарства срещу тези болести. Това е механизмът, чрез който протеините на вирусите се прикрепят към рецепторните протеини на здравите клетки

Коронавирус  СНИМКА: Pixabay

В Норвегия откриха нова мутация на коронавируса

Мутация на новия коронавирус, която не е срещана досега в Норвегия, бе открита в норвежкия гр.Тронхайм, съобщи ТАСС, като цитира местния в. "Верденс ганг". В периода 16-18 октомври новата разновидност е установена в организмите на осем жители на града, предава БТА. "По предварителни оценки това е нов вариант на вируса

СНИМКА: pixabay

Хормонът мелатонин увеличава шансовете за оцеляване на пациенти с тежка форма на COVID-19

Американски учени, изследвали 800 пациенти, хоспитализирани с тежка форма на Ковид-19, са установили, че терапия с хормона мелатонин или високото му ниво в организма помага на пациентите да оцелеят, съобщи ТАСС, като цитира публикация в електронната библиотека medRxiv. "Изследвахме как различни хормони и подобни на тях вещества влияят на

Маските с клапан, които се смятат за изключително ефективни срещу вируси, всъщност не предпазват толкова добре.

90% от продаваните онлайн маски не са качествени

90% от засечените у нас негодни маски са се търгували онлайн. Става въпрос за тези от тях, които са от по-висок клас, използват ги основно в болниците. При еднократните рискът от заразяване с коронавирус скача многократно, ако не се употребяват правилно - предупреждават вирусолози за бТВ. Проф. Павлина Дулашка от БАН обясни

Грижа за женското здраве: Природна хормонална терапия с отличен ефект

Грижа за женското здраве: Природна хормонална терапия с отличен ефект

Нарушенията в хормоналната обмяна са често срещани сред жените, като тенденцията е симптомите да се проявяват във все по-млада възраст. Има природни средства, отдавна известни с огромния си потенциал в лечението на много от хормоналните нарушения. УОМАНИКСИН е хранителна добавка на билкова основа. Комплекса на билки е богат на микроелементи

СНИМКА: Pixabay

До края на деня ще има ваксини срещу грип по аптеките

Противогрипните ваксините вече са в България и днес следобяд ще бъдат разпределени в аптечната мрежа. Това обяви пред БНТ Николай Костов - председател на асоциацията на собствениците на аптеки за ваксините. В сравнение с миналата година те са с 10 000 повече, но бройката е недостатъчна заради многократно нарасналото търсене, коментира Костов

Последно от 24 здраве лого

Оживление

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от

Последно от

Още от Здраве

СНИМКА: Pixabay

Учени: Коронавирусът е най-опасен за хора с бъбречни заболявания

Учените откриха кое е заболяването, увеличаващо риска от смърт след заразяване с коронавирус. Според тях, това е заболяване, свързано с бъбреците, съобщава ТАСС. Тези данни се съдържат в публикация в списанието „Anesthesia“ на Асоциацията на анестезиолозите на Великобритания и Ирландия. Както е посочено в проучването

СНИМКА: Pixabay

Учени: Коронавирусът остава активен върху човешката кожа 9 часа

Изследователският екип е тествал кожа, събрана от проби за аутопсия ден след смъртта Коронавирусът остава активен върху човешката кожа в продължение на 9 часа. Това установиха японски изследователи. Това откритие според тях показва необходимостта от често миене на ръцете за борба с пандемията от COVID-19

Снимка: Pixabay

Болните бъбреци удвоят риска от смърт при COVID-19

Заболяванията на бъбреците са фактор, който увеличава двойно риска от смърт при тежка форма на COVID-19, установиха учени, цитирани от британския в. "Телеграф". Екип от лондонския "Импириъл колидж" анализирал данните на 372 заразени пациенти, които били хоспитализирани в реанимациите на четири болници в Лондон и Бирмингам в периода 10 март-23 юли

СНИМКА: pixabay

Популярно лекарство срещу киселини в стомаха лекува COVID-19

Учени от Хонконгския университет установиха, че достъпен антимикробен препарат, използван за лечението на язва на стомаха и бактериални инфекции, е ефикасен в борбата срещу COVID-19, съобщава MedicalXpress, цитиран от БГНЕС. Става дума за ранитидин бисумтов цитрат (RBC), който е бил изпитан на хамстери

СНИМКА: Pixabay

Горчивият шоколад пази от хипертония

Горчивият шоколад помага при профилактиката на хипертония, твърдят учени, които открили как този десерт предпазва от развитие на болестта. Според последните изследвания, горчивият шоколад помага да се подобри сърдечната и мозъчната дейност, тъй като в него се съдържат съдържа флавоноиди, които имат антиоксидантни и противовъзпалителни свойства

СНИМКА: Ройтерс

Учени: Копринените маски предпазват по-ефективно от COVID-19 спрямо памучните

Изследване сравни кои маски ни пазят най-добре от коронавируса Маските се превърнаха в основно средство за всекидневна защита от коронавируса. Здравните власти уверяват, че тяхното използване помага за предотвратяване на инфекции и задължението за тяхното използване ги превръща в неотменна част от ежедневието на гражданите

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber