Величие в генетиката: как стволовите клетки могат да ни спасят от COVID19

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/8887721 Величие в генетиката: как стволовите клетки могат да ни спасят от COVID19 Величие в генетиката: как стволовите клетки могат да ни спасят от COVID19 www.24chasa.bg
FUTURE HEALTH е категоричен лидер в съхранението на стволови клетки в България.

Заболяването на COVID-19 се причинява от SARS-CoV-2. Вирусът е насочен главно към белодробните епителни клетки. Терапията с мезенхимални стволови клетки предлага обещаващ подход за смекчаване на делирните ефекти на инфекцията при пациенти със COVID-19. Тази терапия показва, че намалява експресията на провъзпалителни цитокини, както и възстановява увредените тъкани при пациенти с COVID-19.

Тази статия ще се опита да представи положителните аргументи и последици в подкрепа на терапията с мезенхимни стволови клетки като необходим подход за лечение на пациенти с COVID-19. Няма по-компетентен източник на информация от гуруто в съхранението на стволовите клетки в Европа – тъканна банка FUTURE HEALTH. Техният директор за България – Вили Пеева, беше така любезна да отговори на въпроси.

- Госпожо Пеева, благодарим ви за отделеното време.Как започна този ужас с COVID19 ? Как стигнахме дотук?

- Краят на 2019 г. бе началото на ново предизвикателство за човечеството, когато бяха съобщени няколко случая на тежки респираторни заболявания в град Ухан, провинция Хубей, Китай. Случаите по-рано бяха объркани с редовен грип и се смяташе, че са причинени от нормалния сезонен грипен вирус. Точната прогноза на заболяването беше много трудно да се направи в началото, но беше идентифицирано симултантно като вирусна болест. Поради нарастващата тежест в следващите дни на 1 януари вирусът е обявен за нов.

- Има ли доказана успешна терапия до момента? Колко опасен е този вирус?

- До момента не са приложени или потвърдени специални терапевтични или ваксинационни стратегии за предотвратяване на COVID-19.

Повечето от тежко болни и починали пациенти не развиват никакви тежки клинични прояви в по-ранните етапи на COVID-19. Често съобщаваните симптоми са кашлица, болки в гърлото, лека/висока температура, мускулна болезненост или болка в тялото. Внезапно влошаване на здравословното състояние на пациентите се наблюдава в по-късните етапи на прогресиране на заболяванията. Бързата недостатъчност на множество органи и ARDS (синдром на остър респираторен дистрес) води до смърт за много кратък период от време.

Световната здравна организация приблизително е определила степента на смъртност на случаите (CFR) на COVID-19, варираща от 0,3 до 1%, по-висока от тази на грип А, който има CFR 0,1%. Различни епидемиологични проучвания, проведени в страни, прилагащи стратегии за смекчаване на COVID-19, съобщават, че около 80% от пациентите, страдащи от COVID-19, са имали безсимптомно или леко заболяване. 14% от пациентите са имали тежки заболявания и 6% от тях са били в критично състояние .

- Защо се говори толкова много за терапия с мезенхимни стволови клетки?

- В момента терапията с клетъчна основа и най-вече терапията със стволови клетки се доказа като един от най-обещаващите терапевтични подходи, които предоставят възможности за лечение на няколко заболявания, които по-рано са били считани за нелечими. MSC терапията е предпочитана пред други терапевтични стратегии, тъй като те са без етични и социални проблеми, имат висока степен на разпространение и ниско инвазивно естество. Мезенхимните клетки могат да бъдат получени от различни източници, включително мастните тъкани, зъбната пулпа, костния мозък, пъпната връв, менструалната кръв, черния дроб на плода и мастната подложка на Bichat.

Тези стволови клетки са многопотентни (т.е. имат няколко съдби). Съхранението на мезенхималните клетки може да се извърши така, че те да могат да се използват повторно за терапевтични цели, тъй като се разширяват до обем в подходящ и кратък период от време. Досега клиничните изпитвания на мезенхимни стволови клетки не са показали неблагоприятна реакция към алогенните MSCs. Ефикасността и безопасността на MSC са документирани в много клинични изпитвания много добре.

- Има ли терапевтични постижения с мезенхимни стволови клетки?

- Над 80 пациенти са лекувани с мезенхимни стволови клетки до момента.

Повечето от пациентите са дали отрицателни тестове за SARS-CoV-2 в рамките на 7-14 дни след инфузията. Най-вълнуващата и изключителна находка от изследването беше цялостното подобрение на възрастен пациент, който преди това беше критично болен.

От 70 регистрирани проучвания едно включва интравенозно приложение за лечение на пациенти с диагноза COVID-19. Друго регистрирано проучване предложи използването на NestCell® - MSC терапия, която се оказа безопасна при различни клинични изпитвания. Оценено е едно регистрирано проучване за включване на 24 пациенти с диагноза COVID-19 (между 18–75 години) за лечение на индуцирана от SARS-CoV-2 пневмония, използвайки MSC, получени от зъбна пулпа. Няколко други проучвания включват използването на MSC на пъпната връв за лечение на пневмония, предизвикана от COVID-19. Колеги от всички части на планетата се борят всекидневно, за да намерят решение за този изключително опасен проблем.

- Кажете нещо за Вашата фирма? Каква е 2020 година за Вас?

- В такива моменти се чувствам изключително горда , че съм част от тази фирма. Всички стандартни оперативни процедури, оборудване, човешки ресурси , нашите акредитации са факторите, благодарение на които имаме готовност да функционираме при всякаква извънредна ситуация . Да не забравяме, че FUTURE HEALTH е първата частна акредитирана банка в Европа.

Като пионери в частното тъканно банкиране нашата кауза в тази ситуация е да помогнем на човечеството.

- Преди броени дни Вие като директор на FUTURE HEALTH получихте награда за Европейска тъканна банка на десетилетието. На какво се дължат тези успехи?

- Всъщност истинските звезди , които стоят зад тези успехи , са служителите на фирмата. През годините те дадоха най-доброто от себс си, за да достигнем до тук. Всички членове на компанията, които са зад кулисите, изграждат безупречна фирмена култура и са главните виновниците FUTURE HEALTH да бъде абсолютен лидер и в България.

- Какво ще ни кажете в заключение?

- Искам искрено да благодаря на хилядите семейства , които ни се довериха през годините и ни направиха абсолютни лидери в съхранението на стволови клетки в България. Точно те ни дават кураж да работим за каузата, чиито основи поставихме още от самото начало на нашата дейност, а именно да подкрепим здравето на българското семейство!

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Здраве

Д-р Велислава Петрова, вирусолог и здравен консултант към ООН КАДЪР: БНТ

Вирусолог: Имунитетът срещу рубеола може да предпазва от COVID-19

"Информацията за връзката между това, че може би имаме по-добър имунитет и сме по-предпазени от COVID, ако сме ваксинирани срещу морбили идва от това, че ваксината срещу морбили е част от една тривалентна ваксина - морбили, рубеола и паротит. Има елемент с рубеолата, за който се смята, че може би имунитетът, който е изграден срещу рубеола

Лекарският съюз: Колко още трябва да умрат, за да повярваме, че К-19 не е безобиден

Лекарският съюз: Колко още трябва да умрат, за да повярваме, че К-19 не е безобиден

Изминаха близо 8 месеца от началото на епидемията от Ковид-19 у нас. Близо 800 са загиналите, сред тях и 10 лекари, колеги, които не успяха да спечелят битката с коварната болест. Отиде си цяла фамилия лекари - сем. Вакльови от с. Белица, отиде си и д-р Милан Първанов, човекът - болница, както го наричаха съгражданите му

СНИМКА: pixabay

Какви щети нанася новият коронавирус в сравнение с други смъртоносни вируси?

Равносметката от пандемията от Ковид-19 скоро ще достигне един милион жертви, което вече е много над починалите от други неотдавна появили се вируси, но много под броя на жертвите от страшния "испански грип" отпреди век. Данните отчитат само официално регистрираните смъртни случаи и са временни, тъй като пандемията продължава

СНИМКА: pixabay

Пандемията застрашава прогреса, постигнат по отношение на женското и детското здраве

Коронавирусната пандемия заплашва да "върне назад часовника" на прогреса, постигнат за десетилетие по отношение на здравето на жените и децата, предаде ДПА, позовавайки се на доклад на ООН. Докладът подчертава значителния напредък, постигнат от началото на движението на ООН "Всяка жена, всяко дете" преди 10 години

СНИМКА: pixabay

Изследване: Хората с голям ханш живеят по-дълго

Натрупванията около кръста създават опасност от ранна смърт, но по-големият ханш и едрите бедра се свързват с по-нисък риск, съобщи в. "Мирър", позовавайки се на канадско изследване. Измерването на т.нар. "централни мазнини" може заедно с индекса на телесната маса да помогне за определяне на риска от преждевременна смърт

Отново на училище: 10 начина да подсилите имунитета на детето

Отново на училище: 10 начина да подсилите имунитета на детето

Връщането в класната стая означава връщане и към микробите в нея и сега, когато децата отново тръгнаха на училище, поддържането на силна имунна система през цялата учебна година е по-важно от всякога. Ето 10 начина, посредством които естествено ще укрепите имунитета на децата, било то с храни или с напълно натурални хранителни добавки. 1

Последно от 24 здраве лого

Оживление

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от

Последно от

Още от Здраве

СНИМКА: Pixabay

Невролози: Спортът подобрява паметта

Ако спортът действа добре на тялото, той е добър и за ума, написа електронното издание "Медикъл Експрес". Невролози от университета на Женева са изследвали функциите на паметта след спортно натоварване и установиха, че поне петнадесетминутна интензивна тренировка на велосипед подобрява паметта, включително и придобиването на нови двигателни умения

д-р Ивета Ташева

Топ кардиолог оглави клиника в УМБАЛ „Софиямед“

Прилагаме най-модерните неинвазивни и инвазивни методи за диагностика и лечение на сърдечносъдовите заболявания, коментира д-р Ивета Ташева Водещият интервенционален кардиолог с над 20 години опит д-р Ивета Ташева, д.м., оглави Клиниката по кардиология и инвазивна кардиология в УМБАЛ „Софиямед“. Тя ще надгради опита на екипа в болницата върху

Президентът на Хондурас Хуан Орландо Ернандес СНИМКА: Ройтерс

Световни лидери призовават за достъпна и евтина COVID ваксина

Организацията на обединените нации бе създадена от пепелищата на Втората световна война. Какво ще се появи от глобалната криза с COVID-19? Много световни лидери на виртуалната среща на ООН тази седмица се надяват, че това ще се окаже ваксина, направена достъпна, включително от финансова гледна точка, за всички страни - богати и бедни

СНИМКА: Pixabay

Учени: Спете повече, за да отслабнете

До 2025 г. всеки пети жител на Земята ще страда от затлъстяване. Това е прогнозата на учени, изследващи факторите на риска от незаразни болести, пише БГНЕС. В този случай става въпрос не само за неправилно хранене и слаба физическа активност. Както отбелязват различни изследователски екипи, недоспиването пречи да се избавим от излишните килограми

Вирусното натоварване на COVID-19 расте вследствие на генетична мутация

Вирусното натоварване на COVID-19 расте вследствие на генетична мутация

Американски учени установиха, че вирусното натоварване на COVID-19 значително се увеличава в резултат на генетичната мутация DG14G, се съобщава в електронната научна библиотека medRxiv. Специалисти от методистката болница в гр. Хюстън, щата Тексас, изучили над 5 хиляди щама на коронавируса. Те стигнали до извода

Хуан Педро Франко Кадър: YouTube

Най-пълният човек на света пребори COVID-19

Вписаният през 2017 година като най-пълния човек на света в Книгата на рекордите на Гинес мексиканец Хуан Педро Франко успя да се пребори с коронавируса, от който се разболя преди месец, предаде Франс прес. Франко, който успя да свали от 2017-а насам почти 400 кг коментира, че битката му не е била никак лесна, защото е в много рискова група

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber