Дивата боровинка помага за лечението на рани

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/8869837 Дивата боровинка помага за лечението на рани Дивата боровинка помага за лечението на рани www.24chasa.bg
Дивата боровинка
помага за лечението
на рани
СНИМКА: Pixabay

Дивите боровинки съдържат съединения, които помагат за възстановяването на кръвоносните съдове и заздравяването на рани, пише "Популярная механика", позовавайки се на американско изследване.

Отдавна е известно, че полифенолите в растенията и плодовете помагат в процеса на ангиогенеза (производство на кръвоносни съдове).

В ново проучване изследователи от университета на Мейн, САЩ, са установили, че дивите боровинки (Vaccinium angustifolium) съдържат два вида полифеноли - антоцианини и фенолни киселини, които могат да повлияят на образуването на кръвоносни съдове и да подпомогнат генната експресия и синтеза на протеини с важна роля за лечението на рани. В лабораторни изследвания специалистите са потвърдили, че различни екстракти и концентрати на тези съединения могат да увеличат или променят въпросните активности в клетъчните култури.

Получените резултати могат да залегнат в основата на подобрени терапии за заздравяване на рани и регенерация на тъкани при трудно лечими наранявания, като например изгаряния, както и за хора с лошо кръвообращение. Полифенолите освен това могат да се използват за намаляване на възпаленията, свързани с хронични заболявания.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Здраве

Европейската здравна агенция: По-строги мерки срещу новите щамове

Европейската здравна агенция: По-строги мерки срещу новите щамове

СНИМКА: Ройтерс

Прекратиха изпитание на лекарство срещу артрит за COVID-19

Какво да направят мъжете над 50 за здравето си

Какво да направят мъжете над 50 за здравето си

СНИМКА: Pixabay

Няма пречка бременни да бъдат имунизирани срещу коронавирус

Приветствие на Ректора на МУ-Варна за Деня на родилната помощ

Приветствие на Ректора на МУ-Варна за Деня на родилната помощ

Мангото може да стабилизира нивото на захар в кръвта и да подобри общото здравословно състояние на хора с диабет от втори тип СНИМКА: Pixabay

Мангото подобрява здравето на диабетиците

Покажи още

Последно от

Последно от

Видеосъдържание

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber