Честият смях действа като буфер срещу стреса

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/8869761 Честият смях действа като буфер срещу стреса Честият смях действа като буфер срещу стреса www.24chasa.bg
Честият смях действа като
буфер срещу стреса
СНИМКА: Pixabay

Изследователски екип от университета в швейцарския град Базел установи, че честият смях действа като буфер срещу стреса, съобщава сайтът Plos one.

Психолозите установили, че човек се смее средно по 18 пъти на ден. Това най-често става при общуването с други хора и зависи от степента на удоволствие, което изпитват при тази комуникация. Учените открили разлики, свързани с часа на деня, възрастта и пола, когато човек се смее. Така например станало видно, че средностатистически, жените се смеят по-често от мъжете, предава БТА.

Екипът от Базел се съсредоточил върху влиянието на смеха при преборването на стреса. По време на експериментите бил използвал акустичен сигнал чрез специално приложение, който карал участниците да отговарят на въпроси осем пъти дневно на неравномерни интервали. Това ставало в продължение на две седмици. Въпросите били свързани с честота и интензивността на смеха им и причините, които са го породили. В същото време участниците трябвало да посочат и стресиращите преживявания, които са ги белязали след последния получен сигнал.

Авторките на проучването д-р Теа Зандер Шеленберг и д-р Изабела Колинс успели да установят връзката между стреса и различните видове смях.

За участващите 41 души в експеримента се оказало, че интензивността на смеха не е от решаващо значение за потискането на стреса. Но когато доброволците по-често се смеели през деня, стресовите прояви значително се снижавали.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Здраве

Европейската здравна агенция: По-строги мерки срещу новите щамове

Европейската здравна агенция: По-строги мерки срещу новите щамове

СНИМКА: Ройтерс

Прекратиха изпитание на лекарство срещу артрит за COVID-19

Какво да направят мъжете над 50 за здравето си

Какво да направят мъжете над 50 за здравето си

СНИМКА: Pixabay

Няма пречка бременни да бъдат имунизирани срещу коронавирус

Приветствие на Ректора на МУ-Варна за Деня на родилната помощ

Приветствие на Ректора на МУ-Варна за Деня на родилната помощ

Мангото може да стабилизира нивото на захар в кръвта и да подобри общото здравословно състояние на хора с диабет от втори тип СНИМКА: Pixabay

Мангото подобрява здравето на диабетиците

Покажи още

Последно от

Последно от

Видеосъдържание

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber