Проф. Васил Червенков: Проблемните разширени вени вече рядко се оперират, изолираме ги с щадящи методи

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/8834701 Проф. Васил Червенков: Проблемните разширени вени вече рядко се оперират, изолираме ги с щадящи методи Проф. Васил Червенков: Проблемните разширени вени вече рядко се оперират, изолираме ги с щадящи методи www.24chasa.bg
Проф. Васил Червенков: Проблемните разширени вени вече рядко се оперират, изолираме ги с щадящи методи

- Проф. Червенков, какви са симптомите при хроничната венозна болест?

В ранните стадии на заболяването симптомите са болка, тежест и усещане за подуване, особено във вечерните часове на денонощието. Когато болестта напредне, хората вече виждат и признаците й, които се проявяват като малки паякообразни венички, а впоследствие и варици или така наречените разширени вени. Ако заболяването продължи да прогресира, се появява постоянен оток около глезените. След това вече и пигментацията на кожата се променя заради нарушената трофика, а най-тежката фаза е появата на венозни язви, които много трудно зарастват.

- Какъв процент от населението засяга хроничната венозна болест? По-често при жените ли се среща, каквото е масовото впечатление?

- Според различни големи международни проучвания между 40 и 60% от населението над 18 години е засегнато от хроничната венозна болест в някакъв стадий. И наистина се установява, че жените страдат два пъти по-често от мъжете. Те са по-засегнати особено заради хормоналния дисбаланс и физиологичните промени, които настъпват по време на бременността.

- Какви са стадиите на протичането на това заболяване?

- При първия стадий на заболяването хората обикновено в края на деня

чувстват краката си натежали,

уморени, изпитват болка и дискомфорт,

страдат и от нощни крампи,

но въпреки това често

подценяват симптомите

Когато вече се появят отоците на крайниците и промените по кожата, се смята, че болестта е в сериозно напреднал стадий. Ако в този момент не се предприемат действия за консултиране със специалист и започване на адекватно лечение, съществува риск от развитие на усложнения като тромбофлебити и възпаления на крайниците, както и на венозни язви.

Нелекуваната хронична венозна болест може да доведе до животозастрашаващи състояния като образуване на белодробен тромб или откъсване на съсирек и миграция в белия дроб - белодробен инфаркт. Това се случва в по-напредналите стадии на заболяването. Затова е важно хората да познават симптомите и още в началните стадии, когато заболяването може да се контролира и повлияе от подходяща терапия, да се обърнат към съдов специалист.

- По какъв начин може да се овладее хроничната венозна болест в началните стадии?

- В началните стадии до хирургия се прибягва изключително рядко. Съветваме нашите пациенти да променят режима си съгласно препоръките на специалиста. Необходимо е да започнат да се движат повече. Препоръчително е също да не се заседяват за повече от час на едно място, без да се раздвижват. Важно е също така пациентите да пият повече вода, да се хранят здравословно, за да не трупат излишни килограми. Съветваме ги да избягват да обличат тесни дрехи, а дамите да се откажат от високите токчета.

Като терапевтично средство

са особено подходящи

венотоничните медикаменти

на базата на биофлавоноиди

още от първите стадии,

когато хората имат само болка и

тежест и усещане за подуване

Те спомагат да се намали рискът от прогресия на заболяването.

Какви са модерните методи за лечение на това заболяване?
В практиката на съдовите специалисти вече напълно се утвърдиха минимално инвазивните техники за лечение.

Пример за това са термални методи, които са златен стандарт в момента, които все по-активно се конкурират от навлизащите нетермални методи.

И при двата метода на лечение

подходът е проблемната вена

да не се отстранява,

а да се обработи, така че

през нея да не циркулира кръв

Модерни термални методи са лазерната аблация и радиофреквентната аблация. Чрез топлина те “дезактивират” вътрешната повърхност на вената и единствено с една последваща компресия вената остава запушена, нефункционираща и несъздаваща проблеми. И това се постига, без да бъде отстранявана.
При нетермалните способи се въвежда медикамент, който да затвори увредената и разширена вена, така че тя да не се пълни повече с кръв.
Все по-популярни и ползвани в практиката стават и нови хибридни методи на лечение, които съчетават изброените техники с минимални разрези на кожата, които са в размер на милиметри. Тези процедури се наричат минифрабектомии. Благодарение на тях чрез въвеждане на лекарствен продукт дори сравнително голяма вена може да се свие и да се извади през много малък отвор, като по този начин успяваме да намалим травмата на тъканите и козметичните поражения за пациента.

- Има ли пряка връзка между хроничната венозна болест и хемороидите?

- Да, двете патологии имат общ произход. И при двете състояния, поради повишено съдово налягане и слабост на венозната стена, се получава специфично възпаление на вените, при което те се деформират и това води до познатите последствия и сериозен дискомфорт за пациентите.

Някои нови големи международни проучвания показват, че около 40% от пациентите с хемороиди съобщават и за проблеми с вените на краката.

- Много хора отложиха прегледа си при лекар заради пандемията от Ковид-19. Какъв съвет бихте им дали и колко дълго може да бъде отлагана консултацията със специалист?

- Съветът ми към всеки един пациент е да не отлагат консултациите си, както тези при поява на оплаквания, така и контролните прегледи или профилактичните посещения при лекар или специалист. Провеждането на регулярни и необходими посещения при специалиста, личния или проследяващия състоянието лекар е само в интерес на пациента, разбира се, със спазване на необходимите лични предпазни мерки от страна на пациента и придружителите му.

CV

Проф. д-р Васил Червенков, дм, е началник на Клиника по съдова хирургия в Аджибадем Сити Клиник МБАЛ Токуда.
Завършил е медицина през 1987 г. в МУ – София. Веднага след това започва работа по разпределение за 1 година в хирургично отделение в Силистра. От 1988 г. е асистент в УНБАЛ „Св. Екатерина” в клиниката по „Съдова хирургия”. През 1992 г. покрива изисквания за клиничен достъп в Съединените щати и е сертифициран от ECFMG. Година по-късно покрива критериите на FLEX. След присъждане на специалност по „Обща хирургия” в България продължава клинична специализация по „Кардиоторакална и съдова хирургия” в Carolinas Medical Center, Charlotte, NC под ръководството на проф. Франсис Робичек от 07.1995 – 06.1998 г. През 1999 г. му е присъдена специалност по „Съдова хирургия”, след което 2001 – 2002 г. специализира „Ендоваскуларно лечение на периферни съдови заболявания” в същия център в САЩ.
След завръщането си в България защитава дисертационен труд в областта на хирургичното лечение на запушванията на подбедрените артерии и му е присъдена научно-образователната степен „Доктор по медицина”. Има редица пулбикации в българския и чуждестранния печат, както и участия в международни медицински форуми. Редовен член е на Европейското дружество по Съдова и ендоваскуларна хирургия.

Преди постъпването си в Аджибадем Сити Клиник МБАЛ Токуда е главен асистент в клиника по „Съдова хирургия” в УНБАЛ „Св. Екатерина”.

Проф. д-р Васил Червенков е председател на Българското национално дружество по съдова и ендоваскуларна хирургия и ангиология и съпредседател на Българското дружество по ендоваскуларна терапия в периода 2014 - 2018, а в момента е член на УС на научното дружество.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Докторе, кажи

Доц. Жана Казанджиева

Какви са симптомите на кожната форма на лупус еритематозус?

На читателския въпрос отговаря доц. Жана Казанджиева, Клиника по кожни и венерически болести, Александровска болница Лупус еритематозус е автоимунно заболяване, което има три основни форми – остра, подостра и хронична. Засягане на кожата има при всички форми на лупус, но обривът е различен и специфичен във всеки един етап на болестта

Д-р Цонев: При метаболитен синдром лошият холестерол има “по-лоша” структура

Д-р Цонев: При метаболитен синдром лошият холестерол има “по-лоша” структура

Пациентите със затлъстяване може да имат нарушение в най-фините функции на сърдечния мускул, казва в интервю за в. "24 часа" д-р Светлин Цонев - специалист по кардиология, ангиология и флебология в Клиниката по кардиология на Университетската многопрофилна болница за активно лечение “Александровска”

Доц. Сотир Марчев

Доц. Марчев: Смъртността от COVID намалява при кардиолог в лекарския тим

"Когато кардиолози участват в лечението на новата коронавирусна инфекция, смъртността е по-ниска - каза по Нова тв доц. Сотир Марчев, началник на Клиниката по кардиология в Медицинския институт на МВР. - Нормално в белите дробове имаме въздух. При критични състояния вместо въздух имаме течност в гърдите

Баналните простуди, които най-често се причиняват от риновируси и минават с леко неразположение, стимулират общия имунитет и той става по-силен срущу следващите патогени, които ни атакуват.

А! Настинка вдигала имунитета срещу грип

Учени излизат с хипотеза, че риновируси може да забавят COVID през есента Учените се задълбочават в неща, които останалите или не забелязваме, или не ни правят впечатление. Едно такова научно вглеждане, прераснало в изследване на Йейлския университет, дава нова посока на търсенето на слабите места на новия коронавирус

АГ специалистите от УМБАЛ „Пълмед“ отстраниха 13 кг тумор от корема на жена

АГ специалистите от УМБАЛ „Пълмед“ отстраниха 13 кг тумор от корема на жена

Над 13-килограмова туморна формация с размер, по-голям от футболна топка, отстраниха акушер-гинеколозите в УМБАЛ „Пълмед“ от корема на 46-годишна пациентка. Образуванието е изпълвало почти 100% от коремната й кухина, а диаметъра му е бил над 35см. Жената попада в лечебното заведение след АГ преглед при специалист от ДКЦ поради оплаквания от тежест

Надеждата е, когато повтаря, COVID да се изкарва на крак

Надеждата е, когато повтаря, COVID да се изкарва на крак

Първото боледуване от друг щам вероятно е довело до достатъчно защитна имунна реакция Повторното заразяване на мъж от Хонконг с COVID изглежда много лоша новина, но инфекционистите не са много изненадани и откриват в нея и една положителна страна. Когато коронавирусната инфекция повтаря, изглежда, го прави в мек вариант

Последно от 24 здраве лого

Оживление

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от

Последно от

Още от Докторе, кажи

Проф. Пламен Кинов

Как се отразява физическата пасивност на двигателния апарат?

На читателския въпрос отговаря проф. Пламен Кинов, дмн, началник на Клиниката по ортопедия и травматология, УМБАЛ “Царица Йоанна - ИСУЛ, национален консултант по ортопедия По време на пандемията от COVID-19много от нас стоят вкъщи и са значително ограничени в социалните си контакти. Голяма част от времето преминава в седнало положение и пред

Лаймската болест невидимо трупа заразени и у нас

Лаймската болест невидимо трупа заразени и у нас

Коварното е, че с месеци може да остане неразпозната. Вижте какво обяснява за тънкостите при изследванията проф. Доброслав Кюркчиев, началник на Лабораторията по клинична имунология в университетската болница “Св. Иван Рилски” Лаймската болест е най-разпространената в северното полукълбо инфекция, която се пренася от кърлежи

Проф. Начев: Безшевна аортна клапа удължава живота без сърдечни оплаквания

Проф. Начев: Безшевна аортна клапа удължава живота без сърдечни оплаквания

Оперативното време е с 32% по-кратко, кървенето - с 52% по-малко Стеснението на пръстена на клапата на аортата е състояние, при което е затруднено изтласкването на кръв от лявата камера на сърцето. Медицината нарича всяко стесняване стеноза. Стенозата на аортната клапа може да е вродена или да се появи в резултат на ревматично увреждане или

Д-Р МИЛИЦА МИТЕВА

Специализантка по гастроентерология избра да помага на болни с COVID–19 във Велико Търново

Като се запознаеш със спецификата и начина на еволюция на заболяването, придобиваш смелост и надежда, че има шанс да се преборим с него, казва д-р Милица Митева Д-р Милица Митева е специализант по гастроентерология в търновската МОБАЛ “Д-р Стефан Черкезов” и един от хората, които в последните месеци без колебание влизат в директна битка с

Проф. Васил Червенков: Проблемните разширени вени вече рядко се оперират, изолираме ги с щадящи методи

Проф. Васил Червенков: Проблемните разширени вени вече рядко се оперират, изолираме ги с щадящи методи

- Проф. Червенков, какви са симптомите при хроничната венозна болест? В ранните стадии на заболяването симптомите са болка, тежест и усещане за подуване, особено във вечерните часове на денонощието. Когато болестта напредне, хората вече виждат и признаците й, които се проявяват като малки паякообразни венички

Като страничен ефект от COVID пандемията “чупи сърца”

Като страничен ефект от COVID пандемията “чупи сърца”

Значително увеличение на синдрома на “счупеното сърце” докладват две болници в Охайо, САЩ, сред пациенти, които нямат коронавирус. Това предполага, че физическите, социалните и икономическите стресори от пандемията вземат допълнителен здравен данък извън преките неблагополучия от инфекцията. В случая - стрес индуцирана кардиомиопатия

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber