Проф. Радка Аргирова: Коронавирусът вероятно ще остане завинаги с нас

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/8790101 Проф. Радка Аргирова: Коронавирусът вероятно ще остане завинаги с нас Проф. Радка Аргирова: Коронавирусът вероятно ще остане завинаги с нас www.24chasa.bg
Проф. Радка Аргирова: Коронавирусът вероятно ще остане завинаги с нас

Да, разпространява се не само с капчици, а и въздушно - с аерозоли под 5 нанометра

На вируса лятото му понася – идеално се разпространява на температури 20-30 градуса и 70-90% влажност

Откриват вируса в проби от отпадни води, запазени от времето преди да се знае за него

 Много хора без оплаквания се оказват заразени със SARS- CoV-2, но от това не следва, че вирусът „отслабва“

Вирусът няма как да изчезне за ден. След положителен PCR тест вторият може да е формално отрицателен по субективна причина

Това казва в интервю за в. "24 часа" проф.д-р Радка Аргирова, дмн - един от световно разпознаваемите български вирусолози с дългогодишен научен и практически опит особено в областта на HIV, ретровирусите и онкогенните вируси.

Председател е на Българското дружество по медицинска вирусология, председател на медико-биологичната секция на Хумболтовия съюз в България и член на Националния експертен борд по вирусология към БЛС, член на престижни професионални и научни дружества.

Член е на редколегиите на сп. Biotechnology and Biotechnological Equipment, “Медицина и фармация”, отговорен редактор в областта на инфекциите на сп. “Детски и инфекциозни болести”.

Ръководител и участник в международни научни договори с Италия, Казахстан, европейски проекти. Има над 120 научни публикации и 18 книги или глави от монографии, участие в над 50 конгреса и носител на авторитетни научни отличия.

- Проф. Аргирова, учени написаха открито писмо до СЗО с призив да признае, че новият коронавирус се разпространява не само с капчици, които заразен човек отделя с кихане, кашляне, викане, а също с аерозоли, и може да се носи сравнително дълго във въздуха. Прави ли са?

- Частиците, с които коронавирусът се предава, най-общо са два вида. Едните са аерозоли - с големина под 5 нанометра, другите са малко по-едри и потенциално човек може да ги види, усети.

Коварното на аерозолното разпространение на вируса е, че човек не вижда заплахата, а хората сме така устроени, че губим бдителност при невидими опасности и такива, които по нищо не чувстваме.

Вирусът съществува в наночастиците.

Затова не можем да говорим, че задочният спор е чисто научен казус, той има голямо практическо значение. Насочва как да се предпазваме ефективно от заразяване.

- Пореден аргумент в полза на прилежното слагането и носене на маски?

- Естествено. Особено в затворени помещения, когато сме скупчени близо един до друг за по-дълго време, в транспорта, на опашки.

Разбира се, особено внимателни трябва да са хората, чиито професии потенциално ги срещат със заразени – в болници, лекарски кабинети, лаборатории, аптеки.

Предаването на вируса обаче може да стане и косвено – от повърхности, където е попаднал с капчици. Този начин на инфектиране не е отречен.

- Колко дълго остава потентен, “жив” SARS-CoV-2 извън човека, когато попадне по предмети?

- Различно е, зависи от материала и околните условия – влажността, светлината, температурата на въздуха, дали повърхността е чиста, или замърсена.

Посочват се различни данни за запазване на инфекциозността на вируса – от 3 часа в аерозоли до 60 – 80 часа по метални и пластмасови повърхности.

Но изводът винаги е един и същ: да не губим бдителност и за този начин на заразяване, да си мием ръцете често, при продължително съприкосновение и размяна на пари и вещи да носим ръкавици, докато вирусът е край нас.

- Напълно ли се стопи надеждата лятото да “изсуши” до смърт вируса?

- Не очаквайте високите температури да се справят с вируса. Това, за съжаление, няма да стане.

Излезе сериозно проучване с данни, че броят на новозаразените е най-голям в районите с температура между 20 и 30 градуса и влажност на въздуха 70-90 процента. Виждаме и у нас, че се чувства комфортно в летните условия и се разпространява безпрепятствено.

 - Няма ли нещо поне малко оптимистично?

- На теория е възможно самоограничаване на вируса, но засега аз не виждам признаци за намаляване на разпространението. И като си дадем сметка, че и ние с поведението си като общество не правим необходимото, не остава много оптимизъм, че тенденциите ще тръгнат към ограничаване. Не се слагат маски, не се редуцират контакти… Увеличават се положителните случаи, съответно и болните.

- Завинаги ли ще остане около нас вирусът?

- Мисля, че ще остане. Дълго. Освен ако не се самоограничи, но не виждам признаци.

- А да се опитоми като другите коронавируси, които си ги караме и накрак като обикновени настинки през студените месеци?

- О, искам, как искам да стане така! Даже и да изчезне, както стана с предишния сходен вирус искам. Но не виждам предпоставки.

- Как се обясняват случаите, в които единия ден PCR-ът е положителен, а на другия ден – отрицателен? При едно на едно всеки такъв изследван приема за вярно това, което му се иска, но каква е истината?

- Няма как вирусът да изчезне за един ден. Вторият PCR тест може да е формално отрицателен по субективни причини. Едната е, ако материалът не е взет правилно – не е достигнато дълбоко последователно в двете ноздри и в дъното на устната кухина. Друга причина е материалът да е съхранен неправилно.

Често виждаме случаи на различни резултати в два последователни дни.

- Заразените, които се чувстват абсолютно здрави, но не изчистват вируса след месец или дори повече, разпространяват ли заразата?

- Ако вирусът се открива в носоглътката – да, има такъв риск.

Много по-малка е вероятността от заразяване от други телесни материали. Когато се установява вирус в кръвта или по-рядко във фекалиите, разпространението зависи от хигиената и дезинфекцията.

Основното е да се извършват задължителните PCR тестове, за другите има сравнително малко данни дори от Китай, но напоследък в Западна Европа се появиха данни за откриване на коронавирус в отпадни води. Излязоха подобни съобщения за Италия, Испания, и то за отпадни води от времето, преди да е започнала епидемията.

Тогава това не е докладвано, защото не е било известно какво е това, което откриват. Но пробите се запазват, така се прави винаги при откриване на нещо неизвестно. Сега решават да изследват тези проби отново, включително за коронавируса и се доказва, че той е бил там, преди да сме знаели за неговото съществуване.

- Възможно ли е?

- Разбира се, след като го установяват.

Подобно на някои чревни вируси и този респираторен вирус може да съществува в отпадни води. Какво точно означава тази находка, за момента е трудно да се каже, събират се данни и се търсят обяснения.

- Вие имате много голям опит с РНК вирусите, а SARS-CoV-2 също принадлежи към тях, изненадва ли ви той с нещо?

- Типичен РНК вирус си е. И като такъв е силно изменчив, успява много бързо да се приспособи към всякакви условия в организма, знаем кои са му рецепторите. Единственото удивително са няколкото дни между навлизането на вируса в организма и появата на първите признаци на заболяването. През това време човек няма представа, че е заразен и разпространява на свой ред вируса.

В същото време има и голям брой хора, които са заразени, но не проявяват никакви признаци. Но това не означава, че вирусът е “отслабен”. Той си е същият. Просто има много хора, които са заразени, а нямат оплаквания. Което не е основание да се каже, че вирусът е намалил своята вирулентност. Подобно нещо може да се твърди само на базата на вирусологично, и то количествено изследване.

- Тестовете, които извършвате във вашата лаборатория, какво говорят за разпространението в София?

- Опитът показва, че все още българското население е много уязвимо и възприемчиво към вируса. Според всички проведени тестове до момента се установява, че малко хора имат антитела. От изследваните при нас хора с антитела се оказват около 1 процент, до 1,5 процента. В целия свят се говори за нищожно ниски проценти – масово до около 3 на сто.

Възможно е също и не всички, които се заразяват, да образуват антитела. Виждали сме такъв ефект и при ваксиниране за различни заболявания, понякога имунният отговор не надвишава 80-90 процента. Например при грипната ваксина, ваксината срещу хепатит Б, а и при други. Някои хора не отговарят на ваксината, това може да се случи и след пряката среща с вирус.

Но ако човек няма антитела, няма как да знаем дали се е срещал с вируса, или не. Ако обаче болшинството хора около него имат антитела, това е колективен имунитет, той много по-трудно ще се зарази.

- Как очаквате да се развие епидемията у нас?

- Мисля, че вирусът ще продължи да съществува, ще продължи да заразява хора и да причинява усложнения при тези, които имат подлежащи хронични заболявания. Много спомага поведението ни за това – без маски, без спазване на дистанция…

Най-неприятното ще е, когато дойде грипният сезон. Заради сходна симптоматика, особено в началото на заболяването, ще е трудно да се отличи грип от COVID.

 

CV

l Проф.д-р Радка Аргирова, дмн, завършва медицина в МУ- София. Специализира в Института по вирусология “Ивановски” в Москва, в Института по туморна биология във Фрайбург, Германия, в Северозападния университет в Чикаго, САЩ.

l След като внася с научно-практическа цел вируса на СПИН у нас, изгражда и ръководи първата българска Централна лаборатория по СПИН и участва в световни програми и инициативи по темата.

l От 1995 до 1997 г. е зам.-министър на здравеопазването и главен държавен санитарен инспектор на България.

l От септември 2013 г. е част от екипа на “Аджибадем Сити Клиник МБАЛ Токуда” като лекар-вирусолог към Клиничната лаборатория, сектор “Имунология и молекулярна диагностика”.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Докторе, кажи

Доц. Жана Казанджиева

Какви са симптомите на кожната форма на лупус еритематозус?

На читателския въпрос отговаря доц. Жана Казанджиева, Клиника по кожни и венерически болести, Александровска болница Лупус еритематозус е автоимунно заболяване, което има три основни форми – остра, подостра и хронична. Засягане на кожата има при всички форми на лупус, но обривът е различен и специфичен във всеки един етап на болестта

Д-р Цонев: При метаболитен синдром лошият холестерол има “по-лоша” структура

Д-р Цонев: При метаболитен синдром лошият холестерол има “по-лоша” структура

Пациентите със затлъстяване може да имат нарушение в най-фините функции на сърдечния мускул, казва в интервю за в. "24 часа" д-р Светлин Цонев - специалист по кардиология, ангиология и флебология в Клиниката по кардиология на Университетската многопрофилна болница за активно лечение “Александровска”

Доц. Сотир Марчев

Доц. Марчев: Смъртността от COVID намалява при кардиолог в лекарския тим

"Когато кардиолози участват в лечението на новата коронавирусна инфекция, смъртността е по-ниска - каза по Нова тв доц. Сотир Марчев, началник на Клиниката по кардиология в Медицинския институт на МВР. - Нормално в белите дробове имаме въздух. При критични състояния вместо въздух имаме течност в гърдите

Баналните простуди, които най-често се причиняват от риновируси и минават с леко неразположение, стимулират общия имунитет и той става по-силен срущу следващите патогени, които ни атакуват.

А! Настинка вдигала имунитета срещу грип

Учени излизат с хипотеза, че риновируси може да забавят COVID през есента Учените се задълбочават в неща, които останалите или не забелязваме, или не ни правят впечатление. Едно такова научно вглеждане, прераснало в изследване на Йейлския университет, дава нова посока на търсенето на слабите места на новия коронавирус

АГ специалистите от УМБАЛ „Пълмед“ отстраниха 13 кг тумор от корема на жена

АГ специалистите от УМБАЛ „Пълмед“ отстраниха 13 кг тумор от корема на жена

Над 13-килограмова туморна формация с размер, по-голям от футболна топка, отстраниха акушер-гинеколозите в УМБАЛ „Пълмед“ от корема на 46-годишна пациентка. Образуванието е изпълвало почти 100% от коремната й кухина, а диаметъра му е бил над 35см. Жената попада в лечебното заведение след АГ преглед при специалист от ДКЦ поради оплаквания от тежест

Надеждата е, когато повтаря, COVID да се изкарва на крак

Надеждата е, когато повтаря, COVID да се изкарва на крак

Първото боледуване от друг щам вероятно е довело до достатъчно защитна имунна реакция Повторното заразяване на мъж от Хонконг с COVID изглежда много лоша новина, но инфекционистите не са много изненадани и откриват в нея и една положителна страна. Когато коронавирусната инфекция повтаря, изглежда, го прави в мек вариант

Последно от 24 здраве лого

Оживление

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от

Последно от

Още от Докторе, кажи

Проф. Пламен Кинов

Как се отразява физическата пасивност на двигателния апарат?

На читателския въпрос отговаря проф. Пламен Кинов, дмн, началник на Клиниката по ортопедия и травматология, УМБАЛ “Царица Йоанна - ИСУЛ, национален консултант по ортопедия По време на пандемията от COVID-19много от нас стоят вкъщи и са значително ограничени в социалните си контакти. Голяма част от времето преминава в седнало положение и пред

Лаймската болест невидимо трупа заразени и у нас

Лаймската болест невидимо трупа заразени и у нас

Коварното е, че с месеци може да остане неразпозната. Вижте какво обяснява за тънкостите при изследванията проф. Доброслав Кюркчиев, началник на Лабораторията по клинична имунология в университетската болница “Св. Иван Рилски” Лаймската болест е най-разпространената в северното полукълбо инфекция, която се пренася от кърлежи

Проф. Начев: Безшевна аортна клапа удължава живота без сърдечни оплаквания

Проф. Начев: Безшевна аортна клапа удължава живота без сърдечни оплаквания

Оперативното време е с 32% по-кратко, кървенето - с 52% по-малко Стеснението на пръстена на клапата на аортата е състояние, при което е затруднено изтласкването на кръв от лявата камера на сърцето. Медицината нарича всяко стесняване стеноза. Стенозата на аортната клапа може да е вродена или да се появи в резултат на ревматично увреждане или

Д-Р МИЛИЦА МИТЕВА

Специализантка по гастроентерология избра да помага на болни с COVID–19 във Велико Търново

Като се запознаеш със спецификата и начина на еволюция на заболяването, придобиваш смелост и надежда, че има шанс да се преборим с него, казва д-р Милица Митева Д-р Милица Митева е специализант по гастроентерология в търновската МОБАЛ “Д-р Стефан Черкезов” и един от хората, които в последните месеци без колебание влизат в директна битка с

Проф. Васил Червенков: Проблемните разширени вени вече рядко се оперират, изолираме ги с щадящи методи

Проф. Васил Червенков: Проблемните разширени вени вече рядко се оперират, изолираме ги с щадящи методи

- Проф. Червенков, какви са симптомите при хроничната венозна болест? В ранните стадии на заболяването симптомите са болка, тежест и усещане за подуване, особено във вечерните часове на денонощието. Когато болестта напредне, хората вече виждат и признаците й, които се проявяват като малки паякообразни венички

Като страничен ефект от COVID пандемията “чупи сърца”

Като страничен ефект от COVID пандемията “чупи сърца”

Значително увеличение на синдрома на “счупеното сърце” докладват две болници в Охайо, САЩ, сред пациенти, които нямат коронавирус. Това предполага, че физическите, социалните и икономическите стресори от пандемията вземат допълнителен здравен данък извън преките неблагополучия от инфекцията. В случая - стрес индуцирана кардиомиопатия

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber