Как COVID-19 уврежда белите дробове?

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/8777699 Как COVID-19 уврежда белите дробове? Как COVID-19 уврежда белите дробове? www.24chasa.bg

Аутопсии на починали с коронавирус в световен мащаб не се правят често. Причините са различни – от опасността за самите лекари до отказ на роднините на починалите. В „Пирогов” от началото на пандемията са направени четири аутопсии. Заключението от тях трудно може да се направи, но най-общото е, че вирусът е безпощаден - независимо от пола и възрастта на пациента.

„Професията е трудна, но тя обхваща цялата медицина. Всичко в нашата работа има елемент на творчество - да разпознаем това, което гледаме, да съпоставим с рентгеновите и други изследвания. И после да поставим диагноза”, споделя доц. Маргарита Каменова пред Нова тв, която вече над 50 години работи като патолог.

Маргарита Каменова
Маргарита Каменова

През последните дни броят на заразените, починалите, а и на излекуваните от коронавирус се увеличава. Ваксина все още няма. А медиците продължават да водят битка с вируса. Тя е различна и непредвидима всеки път. И дори когато COVID-19 надделее, лекари отново продължават да работят, за да може смъртните случаи да са по-малко, излекуваните – повече. Надеждата е, че аутопсията ще даде отговори, които иначе няма как да станат ясни.

„Изследваните починали са много малко и в световен мащаб. Не че се забранява, но първата препоръка на СЗО беше това да се избягва, с оглед да се запази персоналът. Защото не знаехме колко време след смъртта този вирус може да се задържи. Освен това, изискванията да се работят аутопсии са много високи”, разказа Каменова.

Kогато се стига до аутопсия на пациент с коронавирус, лекарите я извършват силно защитени.

„Обикновено се работи с шлемове, двойни ръкавици, очила. Самите трупове се поставят в чували с дезинфектант”, разказва патологът.

Мерките за безопасност за задължителни, защото вирусът продължава да живее дори в тялото на починал човек.

„От изследване на германци става ясно, че до 8 дни след смъртта вирусът продължава да съществува в тънките черва", каза Каменова.

Досега правените у нас аутопсии на пациенти с COVID-19 са общо около 10. Независимо от пол, възраст и държавата, измененията в белите дробове при починалите с коронавирус са еднакви, казва патологът.

„И при четиримата е имало дифузни увреждания на белите дробове. Това значи, че страните на всички алвеоли са увредени. Там се е загнездил вирусът и това е довело до тежка патология. В алвеолите, вместо да има само въздух, има много клетки и оток”, поясни патологът.

Всъщност алвеолите в белите дробове са изключително важни за дишането. Те участват и при вдишване, и при издишане.

При някой пациенти вирусът минава много по-леко. Не е задължително щетите по белите дробове да са толкова много, казва патологът.

„Има значение и количеството на вируса. Затова един от основните съвети е да сме на разстояние, да носим маски. При говорене, ако съм носител, ще отделя от 5 до 1000 вируса, а ако се смея, кашлям, кихам, те стават хиляди”, поясни Каменова.

Стигне ли се до усложнения, лечението може да се окаже трудно, а последствията - трайни.

„Част от оздравелите болни, които са преживели тежък респираторен дисктрес синдром, ще останат с изменения в белите дробове”, заключва специалистът.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Здраве

Европейската здравна агенция: По-строги мерки срещу новите щамове

Европейската здравна агенция: По-строги мерки срещу новите щамове

СНИМКА: Ройтерс

Прекратиха изпитание на лекарство срещу артрит за COVID-19

Какво да направят мъжете над 50 за здравето си

Какво да направят мъжете над 50 за здравето си

СНИМКА: Pixabay

Няма пречка бременни да бъдат имунизирани срещу коронавирус

Приветствие на Ректора на МУ-Варна за Деня на родилната помощ

Приветствие на Ректора на МУ-Варна за Деня на родилната помощ

Мангото може да стабилизира нивото на захар в кръвта и да подобри общото здравословно състояние на хора с диабет от втори тип СНИМКА: Pixabay

Мангото подобрява здравето на диабетиците

Покажи още

Последно от

Последно от

Видеосъдържание

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber