Кога ще се развие колективен имунитет?

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/8773583 Кога ще се развие колективен имунитет? Кога ще се развие колективен имунитет? www.24chasa.bg
СНИМКА: Ройтерс
СНИМКА: Ройтерс

Колко трябва да са преболедувалите COVID-19, за да се изгради колективен имунитет? Защо тестовете за антитела не разкриват всички с коронавирус? Защо огнищата на болестта се появяват неравномерно? Четете всичко това в преглед на публикации от чужди медии, пише tass.ru.

За да спре пандемията, не е нужно да чакате всички да се разболеете. На теория заразата ще намалее и в крайна сметка ще приключи, когато намалеят уязвимите към коронавируса или благодарение на ваксината, или с други думи - когато се появи колективен имунитет. Списание Quanta Magazine пише колко е нужно, за да го постигнем.

Делът на защитените хора, който осигурява колективен имунитет за всяка болест, е различен. Зависи от инфекциозността: колкото по-лесно се предава патогенът, толкова повече заразени с него и носители са необходими за придобиване на колективен имунитет. Приблизително тази пропорция се изчислява по формулата 1-1/R, където R е колко души средно заразяват други.

Както много учени смятат, за новия коронавирус R е около 2,5. Оказва се, че колективен имунитет ще се появи, ако 60% от хората са болни или ваксинирани. Вярно е също, че пандемията няма да приключи моментално и че след този праг ще има нови инфекции.

Но 2,5 е средната стойност, а на различни места R е различен. Например в един град е по-лесно да се предаде вирус, отколкото в село, следователно за колективен имунитет е необходим различен дял от нереагиращи хора. Вероятността от заразяване и инфекция зависи и от поведението (някой не рискува) и характеристиките на тялото.

По принцип тези разлики понижават прага на колективен имунитет. Един експерт го оценява на 40-50%, друг - на 50%, но това са само спекулации, защото хетерогенността е трудна за оценка.

В скорошно проучване, което изхожда от факта, че разликите не са твърде големи, се дава оценка - 43%. В друга научна статия долната граница е изчислена още по-оптимистично - 20%. Въпреки това такава ниска стойност изглежда съмнителна, защото праговете за други респираторни вируси, като грип, са по-високи.

Колкото и да е разширена пандемията, не се вижда от статистики някъде вече да е възникнал колективен имунитет, но е необходимо той да се появи навсякъде. Най-вероятно това може да се постигне само с помощта на ваксина, а дотогава човек трябва да спазва ограниченията и да търси чрез тестване хора, които са се заразили.

Подценен имунитет

Имунитетът към SARS-CoV-2 се преценява по антитела в кръвта, които тялото произвежда малко след началото на инфекцията. Не е ясно дали те надеждно защитават от повторна зараза и какво е достатъчното им ниво, но се смята, че те осигуряват известна защита. Но изглежда тестовете за антитела разкриват само половината от хората, които имат някакъв имунитет към коронавирус, както пише BBC.

Учени от Швеция тестваха 200 души кръводарители, а болните от COVID-19 сред тях бяха сред първите. Те търсиха не само антитела, но и Т-лимфоцити, които унищожават заразените клетки. Оказа се, че хората с антитела са наполовина повече от тези, които имат Т-лимфоцити. Не е ясно колко надеждно защитават тези клетки. Възможно е те да спасят от болестта, но човекът да остане заразен. Двойната разлика може да се дължи на факта, че концентрацията на антитела спада доста бързо.

Друга загадка е какво определя нивото на антитела и Т-клетки. В шведско проучване и двете са пропорционални на тежестта на заболяването, но учени от Обединеното кралство забелязали, че пациентите в сериозно състояние имат малко Т-клетки.

И накрая, тестването за Т-лимфоцити изисква старателна работа и отнема няколко дни, така че е малко вероятно да бъде масивна.

Как се движи пандемията

Индикаторът R очевидно се различава на различни места, но това не означава, че жителите на един и същи град разпространяват вируса равномерно. Вярно е и обратното: според някои оценки 10% от заразените осигуряват 80% от новите случаи, а повечето не заразяват никого. "Защо е така?", пита реторично The New York Times.

Пандемията COVID-19 напомня за разпалване: драсвате кибритена клечка, но огънят не се запалва, докато пламъкът не избухне.

След като проверили отпадните води, учените установили, че в Милано и Торино коронавирусът се появява не по-късно от средата на декември, но болниците започват да се пълнят два месеца по-късно. А в Тексас на 30 май един мъж зарази 17 роднини на парти.

Ако девет от десет души не са заразили никого, а останалите са предали вируса на две дузини, тогава R индикаторът пак ще бъде равен на 2. Големите отклонения от средната стойност най-добре обясняват защо на някои места се появяват мощни проблясъци, докато други остават почти недокоснати (може би засега).

През април учени от Лондонската школа по хигиена и тропическа медицина изчислиха, че 10% от пациентите дават 80% от инфекциите, а миналата седмица екип от Американския университет Емори заяви, че 2% от заразените хора осигуряват 20% от новите случаи.

Може би някои хора са много по-заразни от други, но по-важното очевидно е, че някои, като шофьори на автобуси и работници в старчески дом, имат значително повече възможности да се заразят и да заразяват. Освен това често предаването на вируса става в кратък период от време, който започва няколко дни след заразяването преди появата на първите му симптоми. Изглежда в този момент е особено важно да стоите далече от хора.

Има значение и мястото. Японски изследователи анализираха данните и идентифицираха огнища на инфекция в болници, старчески домове, детски градини, ресторанти, барове, работни стаи, концертни зали и караоке. Там, където хората се тълпят, говорят шумно, а въздухът не се проветрява, е по-опасно.

По някакъв начин това е добра новина. Ако повечето инфекции се случват в подобни ситуации, не можете да карантинирате всички, но трябва да се измисли по-фина стратегия за предотвратяване на т. нар. свръхразпространение.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Здраве

По света има много медицински лица, които са заразени с коронавируса. СНИМКА: РОЙТЕРС

Русия патентова лекарство срещу коронавируса

В Русия беше патентовано лекарство срещу коронавируса. Препаратът е оригинална руска разработка, подчертават от Федералната медико-биологична агенция. Лекарството се нарича „Лейтрагин“. Създадено е на основата на препарата „Даларгин“, който се е използвал за лечение на стомашна язва, остър панкреатит и панкреонекроза, предаде БНР

FUTURE HEALTH е категоричен лидер в съхранението на стволови клетки в България.

Величие в генетиката: как стволовите клетки могат да ни спасят от COVID19

Заболяването на COVID-19 се причинява от SARS-CoV-2. Вирусът е насочен главно към белодробните епителни клетки. Терапията с мезенхимални стволови клетки предлага обещаващ подход за смекчаване на делирните ефекти на инфекцията при пациенти със COVID-19. Тази терапия показва, че намалява експресията на провъзпалителни цитокини

Проф. Мира Кожухарова КАДЪР: БНТ

Проф. Кожухарова: Преди пандемията под "случай" имахме предвид болни хора

За процента на болните от COVID-19 можем да съдим по броя на хоспитализираните и на тези, които са в тежко състояние в интензивните отделения, каза в Сутрешния блок на БНТ епидемиологът проф. Мира Кожухарова. "Обикновено в епидемиологията и медицината, преди тази пандемия, под "случай" имахме предвид болни хора

СНИМКА: Pixabay

Над 19 милиона по света са заразени с коронавируса

Броят на регистрираните случаи на заразяване с коронавируса в света вчера надхвърли 19 милиона, по данни на американския университет "Джонс Хопкинс", предаде ТАСС. От началото на пандемията досега са се заразили 19 007 938 души и са починали 713 406. Оздравели са 11 482 467 души, предава БТА.  Най-много случаи на заразяване са регистрирани в САЩ -

СНИМКА: pixabay

Гладните мъже си падат по жени с големи бюстове

Учени от университета в Уестминстър установиха, че гладните мъже имат нещо много общо, извън желанието за храна - те си падат по жени с по-големи бюстове, пише сайтът Окей уатевър. Специалистите направили експерименти със студенти, 65 от които били гладни и 58 - сити. На тях им били показани изображения на дами с непрекъснато увеличаващ се размер

Министър Ангелов: Внасяме стратегия за психично здраве в МС

Министър Ангелов: Внасяме стратегия за психично здраве в МС

„Страната ни трябва да има дългосрочна политика по отношение психичното здраве на българските граждани – такава е начертана в проекта на Националната стратегия за психично здраве, която е с хоризонт до 2030 г. Предстои да я разгледаме на ръководство на МЗ и да я придвижим към Министерски съвет. Важно е в кратки срокове тя да стане факт и работата

Последно от 24 здраве лого

Оживление

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от

Последно от

Още от Здраве

СНИМКА: Pixabay

Доц. Соня Генова: Диагностиката на слънчевата алергия е трудна

„У нас няма епидемиологични данни за това колко хора страдат от слънчева алергия, но има данни, че много хора страдат от физикална алергия – това е уртикарията при натиск, уртикарията от топлина, уртикария от студ и слънчевата алергия“, посочи пред БНР доц. Соня Генова от Клиничната алергология на спешната болница Пирогов

Доц. Ангел Кунчев

Доц. Кунчев: Мерките срещу COVID-19 доведоха до 50% спад на други вирусни инфекции

Дезинфектантите остават основно предпазно средство срещу коронавируса, докато не се измислят ефективна ваксина или лекарство Спад с между 50 и 75% при голяма част от заразните вирусни инфекции, характерни основно за летния сезон, отчитат здравните власти у нас. Става дума за заболявания като морбили, варицела, вирусни хепатити и др

Нова усмивка за 3 дни със зъбни импланти BasalFix в дентална клиника НУРИДЕНТ

Нова усмивка за 3 дни със зъбни импланти BasalFix в дентална клиника НУРИДЕНТ

Общо прието схващане е, че имплантологичното лечение отнема твърде дълго време и е много болезнено. Поради тази причина, пациентите често се отказват от този тип терапия за постигане на хармонична усмивка и предприемат алтернативни методи, които не са толкова дълготрайни, като подвижните протези, например

СНИМКА: Ройтерс

Индонезия e в готовност да произведе 250 милиона дози от ваксина срещу COVID-19

Индонезийката държавна корпорация "Био фарма" има готовност да произведе до края на годината 250 милиона дози от ваксина срещу COVID-19, съобщава в. "Джакарта таймс" Изданието цитира министъра на държавните предприятия Ерик Тхохир. "Мога с увереност да заявя, че понастоящем капацитетът на компанията е 100 милиона дози годишно, но до края на 2020 г

Доц. д-р Ангел Кунчев КАДЪР: БНТ

Доц. Кунчев: Хората приеха, че COVID-19 не е проблем, и спряха да спазват мерките

Нещата са коренно различни от началото на епидемията. Нямаме отказ от приемане на болни. След първата вълна на съпричастност вече трудно се намират доброволци за старческите домове и за всички РЗИ в страната. Системата като цяло ще се справи, но проблемът е в персонала, а не в липсата на легла. Това заяви главният държавен здравен инспектор доц

Пясъкът на плажовете на реки и езера е благоприятна среда за размножаване на бактерии и паразити при липса на дезинфекция

Пясъкът на плажа е най-благоприятен за размножаване на бактерии

Пясъкът на плажовете на реки и езера е благоприятна среда за размножаване на бактерии и паразити при липса на дезинфекция, съобщи ТАСС. Попадането на пясъка в организма на хората през ранички или микрофрактури заплашва със зараза с паразитно заболяване, каза пред агенцията експертът от Центъра по молекулярна диагностика към Роспотребнадзор Михаил

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber