Проф. Кадурина: След месеците на самоизолация дойдоха пациенти с рак на кожата

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/8721798 Проф. Кадурина: След месеците на самоизолация дойдоха пациенти с рак на кожата Проф. Кадурина: След месеците на самоизолация дойдоха пациенти с рак на кожата www.24chasa.bg
Проф. Кадурина: След месеците на самоизолация дойдоха пациенти с рак на кожата

Започваме профилактични безплатни прегледи - пандемията не отменя, а само променя формата на традиционната инициатива “Евромеланома”, казва в интервю за в. "24 часа" проф. д-р Мирослава Кадурина, специалист по дерматология и естетична медицина. Консултира и провежда терапии в “Аджибадем Сити Клиник Онкологичен център” и в Медицински център “Евродерма”. Секретар е на Европейската асоциация по лазерна дерматология от 2013 до 2018 г., почетен член е на Немското дерматологично дружество и членува в редица световни медицински организации. Завършила е Немска езикова гимназия през 1979 г. и медицина в София през 1984 г. През 1990 г. придобива специалност “Дерматология и венерология”. Специализирала е дерматопатология в Университетска болница, Клиника по дерматология, Цюрих, Швейцария, и дерматохирургия в Клиника по дерматология Dermatologicum - Хамбург, Германия. От 2010 до 2015 г. е преподавател към Катедрата по дерматовенерология на Медицинския факултет към Софийския университет. Има над 350 научни публикации в наши и чужди издания. От 2015 г. е професор и преподавател към Департамента по дерматология на университета “Г. Маркони” в Рим, Италия.

- Проф. Кадурина, Българското дерматологично дружество, в чието ръководство участвате, започва една нетрадицианно национална кампания за безплатни прегледи за ранно откриване на рака на кожата, какъв ще е форматът?

- “Евромеланома” е паневропейска инициатива, която в България традицинно се реализира в определен ден през месец май, но тази година пандемията осуети провеждането на планираната кампания в досегашния й формат.

Европейската дерматологична асоциация и ръководството на програмата “Евромеланома” решиха, че в условията на разпространение на новия коронавирус най-добрият подход е да се даде автономност на националните дружества да преценят как да организират инициативата според конкретната регионална ситуация.

Българското дерматологично дружество се спря на варианта да проведем безплатни прегледи и тази година, като всеки от включващите се около 200 лекари да определи сам своя график на отворени врати за пациенти.

Опитът на дерматологичното ни дружество от минали издания на програмата показва, че

всяка година

по време на

“Евромеланома”

се откриват

преканцерози

и онкологични

заболявания

“Аджибадем Сити Клиник Младост” се включва в националната кампания за ранно откриване на рака на кожата “Евромеланома 2020” и аз лично ще преглеждам пациенти следващата седмица.

Почувствах се особено предизвикана, след като в края на извънредните мерки за кратко време дойдоха няколко пациенти с рак на кожата.

- Една от водещите причини за него е прекомерното излагане на слънце, а тази година поради изолацията хората си бяха предимно вкъщи, не е ли странно да развият кожен рак?

- Ракът на кожата е най-често срещаният вид рак в световен мащаб. Но той е и един от най- лечимите, ако бъде диагностициран навреме.

Генерална причина за

меланома –

най-агресивната

форма, която

дава метастази

на много ранен етап,

наистина е прекомерната експозиция на ултравиолетовите лъчи, но ракът не се развива от днес до утре. Появата на “грешки” при размножаването на клетките е резултат на натрупано през годините, акумулирано вредно въздействие. Затова често ние, дерматолозите, напомняме, че кожата “помни” – изгаряния особено в детството, както и целогодишното поддържане на шоколадов тен, включително с чести посещения на солариум, което някои дори не разпознават като рисков фактор, а той е.

Така че туморите, които откриваме сега, не са резултат на въздействия от март до юни. Но при малшанс и няколко месеца водят до прогресиране, което е нежелателно.

Има и други установени от науката фактори за клетъчни мутации, които предразполагат към развитието на тумори на кожата.

Сред другите фактори за рак на кожата водеща роля имат гените.

Човек трябва да държи под внимание проблема, ако в семейството си има близки роднини с рак на кожата. Също и ако е с много светла кожа, склонна към бързо изгаряне, или е от хората от така наречения ирландски тип – с червеникава коса и обилни лунички.

Въпреки това никой не е застрахован, практиката ни среща и с изключения. За ранна диагностика препоръчвам всеки човек веднъж месечно да оглежда сам кожата си за промени и

на 6 месеца или

поне веднъж

годишно да прави

профилактичен

преглед при

лекар специалист

Обикновено съветваме срещата с дерматолога да е в началото или в края на лятото, но при проблем най-доброто време за преглед е веднага, независимо от сезона.

- Защо за профилактичните прегледи, когато човек не открива нещо заплашително, но е отговорен към здравето на кожата си и иска да го огледа и специалист, се препоръчва началото на лятото и времето, в което изваждаме палтата?

- След месеците с по-затворени дрехи кожата е в своето “естествено” състояние и човек и сам лесно откроява промените по нея, а консултацията ще прецизира оценката и ще насочи към грижите, които трябва да се полагат през слънчевите месеци. А в края на лятото ще са видими евентуално нови промени, за чието лечение най-подходящото време са късната есен и зимата. Този период не трябва да пропускат хората, които за удоволствие или поради професията си прекарват много време на морския бряг. Особено запалените по водните спортове хора са изложени не само на слънчевите преки лъчи, а и на отразените от водата и пясъка, което предполага по-високо ултравиолетово натоварване.

 При скиорите същото се случва през зимните месеци, когато снегът отразява слънцето. Но в планината на висока надморска височина ултравиолетовото натоварване целогодишно е по-голямо и изисква постоянство във фотозащитата. Това е подразбиращо се задължително условие и за привържениците на активния начин на живот, които прекарват много време на открито или професията им го налага.

По което и време човек да забележи промени в “стари” или новопоявили се бенки, пигментни петна, зачервявания, незаздравяващи “ранички” или непигментирани образувания по кожата (меланомът невинаги е с тъмен цвят), трябва да направи консултация със специалист по дерматология.

Открити в ранен стадий, дори онокологичните заболявания на кожата са лечими със съвременните терапии.

Включвам в това число и меланома. Рискът се преценява по дебелината му - колко дълбоко се е разпространил в кожата. Целта на профилактиката е образуванието да бъде установено възможно “най-тънко”. Квалифицираният специалист може да се ориентира в ранен етап за съмнителни промени по кожата. За базов преглед се използва дерматоскоп – оптически уред с възможност за голямо увеличение. При съмнителни случаи за меланомен или друг вид рак на кожата като базоцелуларен или спиноцелуларен, може да са необходими и допълващи изследвания. Ако се наложи хирургично отстраняване, материалът се подлага на хистологично уточняване.

Златен стандарт

е всяко отстранено

образувание

да се изследва,

тъй като от вида на клетките се определя дали е необходимо лечението да продължи.

- При всеки е индивидуално, но колко рисков е преобладаващият тип кожа на българите?

- Кожата на българското население е най-често между 2-и и 3-и тип по класификацията та Фицпатрик. Въпреки че не е от най-чувствителните, този тип кожа е склонна към хиперпигментация. За риска от рак освен фенотипа голяма роля играе и начинът, по който човек се грижи за здравето на кожата си – маниерът на обличане, времетраенето на излагането на ултравиолетови лъчи и кое време на деня прекарва на слънце, колко упорит е във фотозащитата. Средствата за защита на кожата от лъчите стават все по-добри и разнообразни, за най-чувствителния тип кожа вече има дори дрехи от фотозащитни тъкани. Обикновените текстилни материали – дори на чадърите на плажа, не спират напълно лъчите, следователно

на морето и под

чадър и тента

се нуждаем от

слънцезащитна

козметика

Не по-малка роля има дозирането - да се прилага в необходимото количество и да се подновява през 2 часа или след всяко влизане във водата. Фотозащитата е изключително важна за хората със светла чувствителна на изгаряне кожа, които трябва да се насочат в избора си към защита с най-високия фактор 50.

Националната кампания “Евромеланома” се провежда у нас за 15-и път по инициатива на Българското дерматологично дружество в партньорство с Европейската асоциация по дерматоонкология и с прилагане на установените добри практики. Целта е да се повиши информираността в обществото относно злокачествените новообразувания на кожата и за начините за предпазване, да се напомни важността на ранната диагностика и лечението при откриване на проблем. Например в страни като Швейцария и Германия, където и от личен опит съм се убедила, че профилактиката на меланома от години е рутинна практика и много упорито се работи за здравната информираност, изключително много е редуциран броят на хората, които развиват този вид рак, въпреки че населението в тези държави има по-светла кожа, отколкото типичната за българина.

- Казахте, че вашият график за безплатни прегледи е уточнен, кога ще приемате пациенти?

- Ще преглеждам в “Аджибадем Сити Клиник Младост” в периода 22 - 26 юни. На 22 юни, понеделник, ще консултирам от 16 до 17 часа; на 23 юни, вторник, от 10 до 11 часа; на 24 юни, сряда, от 14 до 15 часа и на 25 юни, четвъртък, от 9 до 10 часа.

- Всеки ли може да се запише и дано не се случи, но ако при някого се открие злокачествен тумор, ще може ли да продължи лечението си при вас?

- Да, и аз ще съм най-щастлива, ако не открия опасни промени по кожата на хората, които ще консултирам. Но ако има нужда от интервенция, разбира се, че при желание от пациента ще продължим и с лечението му по стандартния ред в нашата клиника.

За безплатния преглед в рамките на иницативата “Евромеланома” не е необходимо направление по здравна каса, но желаещите да запишат час за преглед при мен, трябва да се обадят предварително на телефон 0700 13 127, като изберат опция “Младост”.

- Проф. Кадурина, пожелавам ви да се видите с пациентите, които ще дойдат на профилактични прегледи, чак на “Евромеланома 2021”, защото няма да са имали нужда от лечение, а само сте разширили информираността им как да се предпазват от рисковете.

- Дано! Но съветът ми към всички е да не пропускат профилактиката на кожния рак, защото тя спасява живот.

При ранното откриване на проблем той е лечим и често дори с минимални интервенции. След закъсняла диагноза и лечение се изискват много усилия и прогнозата невинаги е благоприятна.

- Всички чакаме с нетърпение дъждовете да спрат и истинското лято да започне, какво искате да напомните на зажаднелите за слънце?

- Да се излагат разумно на слънце,  при продължителна експозиция да носят широкопола шапка и дрехи,  които покриват голямата част от тялото, слънчеви очила с УВ защита и фотазащитни продукти – козметика със слънцезащитен фактор според типа кожа и предразване както от УВВ, така и от УВА лъчите.

Веднъж месечно да оглеждат сами кожата си за поява на нови бенки, петна или промяна на релефа и повърхността на кожата.

Ако още не са направили профилактичен преглед тази година – да не отлагат.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Сила за живот

От колко вода се нуждае тялото ни?

От колко вода се нуждае тялото ни?

Свръххидратацията също разболява – понижава натрия в кръвта Да започнем с добрата новина: водата прави чудеса за здравето ни. Тя съставлява 60% от телесното тегло на човека и е съществена за правилното функциониране на вътрешните органи. Водата регулира температурата на тялото, “смазва” ставите, довежда хранителните вещества до клетките и

СНИМКА: ПИКСАБЕЙ

Стягайте зимнина - ферментиралите храни намаляват смъртността от COVID-19

Народите с повече кисело мляко и зеле в националната кухня по-успешно борят вируса Националните хранителни навици влияят на процента смъртност от коронавирус, пише руският в. “Известия”, позовавайки се на световни изследвания. По-висок брой умрели регистрират държави, чиито жители са на средиземноморска диета

Контактувайте само  с хора, които ви  носят положителни  емоции.
СНИМКА: ПИКСАБЕЙ

Как да си набавим енергия и да я пазим от крадци

Осигурете си поне 5 източника на радост дневно Постоянно психическо и интелектуално натоварване, бесен темп на живот в разрез с темпоритъма на нормалния човек, стрес, домашни скандали... Повечето хора се чувстват изстискани като лимон и се чудят откъде да вземат сила и енергия за живот. Има начини да си я доставите

Руската “Спутник V” - първата в света ваксина, вече на пазара (Инфографика)

Руската “Спутник V” - първата в света ваксина, вече на пазара (Инфографика)

Първата партида от руската ваксина “Спутник V” е пусната в обращение, съобщи министерството на здравеопазването в Москва. Тя е “преминала необходимите лабораторни изпитвания за качество”, не са установени странични ефекти при употребата ѝ и скоро ще бъде доставена и в руските региони. “100% от доброволците са развили антитела

Упражнения преди и след антигрип ваксина може да я правят по-успешна

Упражнения преди и след антигрип ваксина може да я правят по-успешна

Най-подходящите: колоездене без пресилване, клякане, лицеви опори Изследователите допускат сходна реакция на имунната система и при очакваните ваксини срещу COVID В края на последния наистина летен месец в условията на коронавирусната пандемия напред излиза тревогата как ще я караме, когато наред със SARS-2 започнат да циркулират баналните

Парижанките се наслаждават на храната.
СНИМКИ: ПИКСАБЕЙ

За стройна фигура яжте всичко, но на малки хапки - като французойките

Те не си мерят порциите, но се наслаждават на храната и така мозъкът им казва кога да спрат Мит е, че французойките никога не напълняват – процентът на шишкавите и там расте. Но е неоспорима истина, че френските жени умеят да се наслаждават на вкусната храна и въпреки това да запазят хубава фигура и да останат елегантни създания

Последно от 24 здраве лого

Оживление

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от

Последно от

Още от Сила за живот

Австрия експулсира руски дипломат за шпионаж СНИМКА: Pixabay

Австрия експулсира руски дипломат за шпионаж

Австрия експулсира руски дипломат, обяви в понеделник външното министерство на страната. Ведомството твърди, че действията на руснака противоречат на Виенската конвенция за дипломатическите отношения, предаде Канал 3. "Мога да потвърдя, че руски дипломат ще бъде изгонен. Поведението му противоречи на Виенската конвенция за дипломатическите

Възрастен мъж е написал на листчета името си, телефонния си номер и адреса си, защото ги забравя.
СНИМКА: ПИКСАБЕЙ

Как да не станем изкукали старчета

40% от случаите на деменция могат да бъдат избегнати със здравословен начин на живот Страхът, че на стари години ще си изгубим ума, ще бъдем в тежест на близките си или пък ще умрем самотни в някой дом, отново се върна с пълна сила по време на коронавирусната криза. Пандемията сякаш с един замах заличи години усилия на десетки държави да осигурят

Как да обърнем гнева в своя полза

Как да обърнем гнева в своя полза

Мислете за крайния резултат, който ще произлезе Кръвта нахлува в главата, сърцето блъска, устата бълва думи, които е по-добре да се спестят – тези симптоми са добре познати на всеки, който избухва в гняв. Римският философ Сенека нарича гнева краткoтрайна лудост, най-отвратителната и бясна страст, фундаментално зло

Всяка година в Италия 200 000 души получават инсулт.
СНИМКА: ПИКСАБЕЙ

След инсулт италианец заговори като славянин

Синдромът на чуждестранния акцент е описан при 115 пациенти през последните два века 50-годишен италианец се събуди в болницата на град Падуа след прекаран инсулт и започна да говори с източноевропейски акцент на родния си език. Това е първият подобен случай в Италия, въпреки че всяка година 200 000 италианци прекарват инсулт

Дълголетието е генетично обосновано, смятат учените. Снимка: Пиксабей

Ето петте главни фактора за дълъг живот

Гените, отговарящи за метаболизма на желязото, са свързани с продължителността на живота. Това са установили учените. Те са открити и части от генома, които прибавят няколко години към живота на човека. Високото ниво на желязо в кръвта съкращава живота, твърдят британски и германски учени. А ако наличието на този микроелемент в организма остане в

Фитнесът - полезен, но и опасен

Фитнесът - полезен, но и опасен

Следете за инструктора, хигиената и пренатоварването, съветват специалистите След продължителната изолация хората пак хукнаха към фитнеса и наваксват за месеците обездвижване. Какви са рисковете от пренатоварване и как да ги избегнем, обяснява в. “Комсомолска правда”. Внимавайте с треньора, съветва руският вестник

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber