Диабетиците последни да “разхлабват” мерките срещу вируса

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/8664304 Диабетиците последни да “разхлабват” мерките срещу вируса Диабетиците последни да “разхлабват” мерките срещу вируса www.24chasa.bg
При диабетици насищането на кислород в кръвта пада по-бързо. СНИМКА: РОЙТЕРС
При диабетици насищането на кислород в кръвта пада по-бързо. СНИМКА: РОЙТЕРС

Рискът да се заразят е като за останалите, но 25% от тежките случаи са при хора с висока кръвна захар

Всеки трябва да внимава, за да избегне коронавируса въпреки наближаващото отпадане на всички противоепидемични мерки. Особено предпазливи обаче трябва да са хората с диабет тип 1 или тип 2. И два пъти повече – тези, които

освен проблем

с кръвната захар

имат и

затлъстяване

На последния брифинг в познатия формат началникът на Националния оперативен щаб генерал Венцислав Мутафчийски наред открои вчера трите най-чести придружаващи заболявания на българите с по-тежко протичане на COVID - диабет, хронични сърдечносъдови и белодробни заболявания.

За диабетиците рискът да се заразят с вируса е колкото при всеки друг. Но за тези, които заболеят, е по-висок рискът от усложнения. Особено ако кръвната захар не е държана в определените граници.

Рискът от

по-тежка

инфекция може

да бъде намален

чрез добър

гликемичен

контрол,

съветва проф. д-р Цветалина Танкова, началник на Клиниката по диабетология в Университетската специализирана болница за активно лечение по ендокринология “Академик Иван Пенчев”.

За целта са важни спазването на назначената от специалист терапия и още по-стриктното проследяване дали тя постига нужния контрол на захарта.

Още първите по-големи проучвания за коронавирусната инфекция в света показват, че около 25% от хората, които стигат до болнично лечение с COVID-19, са имали диабет.

Водещата причина за големия процент тежко боледуване според всички изследователи от тогава до сега е, че

високата кръвна

захар отслабва

имунната

система и тя

по-трудно се бори

с инфекциите

Това е установено още преди новия вирус - диабетиците са по-уязвими и при грип и всички възпалителни заболявания. Коварното при SARS-2, вируса, който причинява новата болест, е, че при диабет се наслагват рискове. Почти винаги диабетиците развиват като съпътстващи проблеми сърдечни или белодробни заболявания. А всяко от тях представлява и самостоятелен риск за по-лошо протичане на коронавирусната инфекция.

Преките наблюдения на лекарите в инфекциозните клиники показват, че COVID инфекцията може да изложи диабетиците на по-голям риск от кетоацидоза. Известна е като вкиселяване на кръвта – натрупване на високи нива на киселини, наречени кетони, за сметка на намаляване на алкалните молекули. Това състояние може да е много сериозно и да застраши живота. По-висок при диабетиците е и рискът от небалансирана свръхреакция на имунната система. Тя стои в основата на биологичен процес, който доби популярност като цитокинова буря и една от причините за последващ сепсис, т.нар. отравяне на кръвта.

Освен тези проблеми с потенциално фатален изход има и десетки други, усложняващи лечението на диабетиците с коронавирусна пневмония. Затова ендокринолозите препоръчват стриктното спазване на личните мерки за избягване на заразата като водещата стратегия за хората с диабет до изсъхване на вируса или откриване на ваксина или сигурно лечение.

Най-добрият начин да се избегне разболяване, е човек да остане вкъщи колкото може.

Въпреки че диабетът се смята за заболяване на късната възраст, реално половината от близо половин милион засегнати от диабет са работещи.

Ако не е

възможно да

работят от дома,

трябва да

разчитат на

хуманизъм и

интелигентно

отношение

от работодателите и колегите си. Това означава добра хигиена на помещенията, осигуряване на дистанция от най-малко 1 метър, възможности за миене на ръцете.

И разбира се, работодателите да изискват да се спазва правилото всеки, който се чувства неразположен или има съмнение, че може да е безсимптомен носител на вируса, да търси лекар. От това ще се възползват не само диабетиците и хора със сърдечни и белодробни проблеми, а и колективът като цяло.

Ако човек с диабет започне да се чувства зле, е по-добре да си остане вкъщи още при първите симптоми и да се консултира с лекар. Кръвната захар тряабва да се проверява по-често от обикновено -

COVID намалява

апетита и с

промяна на

диетата може

да “играе”

нивото

на глюкозата в кръвта. Важно е да се има предвид, че някои лекарства без рецепта, които облекчават симптоми като треска или кашлица, също могат да повлияят на стойностите на кръвната захар. В листовките на медикаментите такива странични ефекти са описани, но диабетолозите са забелязали, че особено за често използваните масови лекарства хората не четат указанията и пропускат предупрежденията.

COVID очерта

неочаквана

тенденция:

диабет тип 1

е по-рисков

от тип 2

В сравнение с не-диабетици хората с диабет тип 1 са в 3,5 пъти по-висок риск от фатален изход при новата болест. За хората с тип 2 лошата прогноза е приблизително два пъти по-вероятна.

В първото изследване констатацията на инфекционистите беше придружена от коментари, че няма логика да е така. За разлика от тип 1 диабетът тип 2 често е придружен от други заболявания, обикновено се появява в по-напреднала възраст и може да бъде свързан с повишено телесно тегло.

На тази база изглежда логично COVID да се свърже с по-тежко протичане.

Диабетолозите обаче имат хипотези защо не е така. За разлика от тип 2, хората най-често са диагностицирани с тип 1 в детска възраст. Така заболяването е подкопавало здравето на органите по-продължително време.

Колкото по-дълго

човек живее с

диабет, толкова

по-вероятни са

усложненията

в съдовете,

сърцето,

бъбреците

Друго възможно обяснение е автоимунният произход на едната разновидност на диабета. При тип 1 имунната система атакува клетките, които произвеждат инсулин, и в крайна сметка хормонът не се произвежда. При тип 2 диабета процесът не е автоимунен - тялото синтезира инсулин, но клетките са загубили чувствителност към него.

Най-много привърженици има теорията, че крайният резултат зависи не толкова от времетраенето на диабета или същността му, а от нивото на глюкозата. Средно нивата на кръвната захар са по-високи при хора с диабет тип 1, отколкото при диабет тип 2 и се допуска, че това затруднява борбата с инфекцията.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Докторе, кажи

Проф. Начев: Безшевна аортна клапа удължава живота без сърдечни оплаквания

Проф. Начев: Безшевна аортна клапа удължава живота без сърдечни оплаквания

Оперативното време е с 32% по-кратко, кървенето - с 52% по-малко Стеснението на пръстена на клапата на аортата е състояние, при което е затруднено изтласкването на кръв от лявата камера на сърцето. Медицината нарича всяко стесняване стеноза. Стенозата на аортната клапа може да е вродена или да се появи в резултат на ревматично увреждане или

Д-Р МИЛИЦА МИТЕВА

Специализантка по гастроентерология избра да помага на болни с COVID–19 във Велико Търново

Като се запознаеш със спецификата и начина на еволюция на заболяването, придобиваш смелост и надежда, че има шанс да се преборим с него, казва д-р Милица Митева Д-р Милица Митева е специализант по гастроентерология в търновската МОБАЛ “Д-р Стефан Черкезов” и един от хората, които в последните месеци без колебание влизат в директна битка с

Проф. Васил Червенков: Проблемните разширени вени вече рядко се оперират, изолираме ги с щадящи методи

Проф. Васил Червенков: Проблемните разширени вени вече рядко се оперират, изолираме ги с щадящи методи

- Проф. Червенков, какви са симптомите при хроничната венозна болест? В ранните стадии на заболяването симптомите са болка, тежест и усещане за подуване, особено във вечерните часове на денонощието. Когато болестта напредне, хората вече виждат и признаците й, които се проявяват като малки паякообразни венички

Като страничен ефект от COVID пандемията “чупи сърца”

Като страничен ефект от COVID пандемията “чупи сърца”

Значително увеличение на синдрома на “счупеното сърце” докладват две болници в Охайо, САЩ, сред пациенти, които нямат коронавирус. Това предполага, че физическите, социалните и икономическите стресори от пандемията вземат допълнителен здравен данък извън преките неблагополучия от инфекцията. В случая - стрес индуцирана кардиомиопатия

Значителна стъпка в борбата с коронавирусната инфекция

Значителна стъпка в борбата с коронавирусната инфекция

Българският синбиотик “Ентеросан Антивир Форте” показва подчертана активност срещу патогени и усилва имунната система Само за няколко месеца COVID отекна във всеки дом било чрез шока от непосредствена инфекция на роднини и познати, било чрез психологична реакция на страх от тази непозната пандемия особено у хората от рисковите групи и техните

Проф. Вихра Миланова

Как да живеем, за да се опазим освен физически и психически в пандемията?

На читателския въпрос отговаря проф. Вихра Миланова, дмн, началник на Клиниката по психиатрия на Александровска болница Коронавирусът е проблем, който все още не познаваме достатъчно и който не можем да регистрираме с петте си сетива. На този етап основната защита, която медицинската наука препоръчва, са така наречените три Д - дисциплина

Последно от 24 здраве лого

Оживление

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от

Последно от

Още от Докторе, кажи

Единични случаи на чума и малки огнища се появават всяка година в отделни страни, но според експертите сега заболяването не може да причини пандемия.

Чумата пак се появи, но за епидемия от Черната смърт да не се притеснявате

Защо паниката е излишна? Локално е огнището, не застрашава света Отработено е как се парира в огнищата Предаването между хора е доста рядко Известно е утвърдено антибиотично лечение Извършва се антибактериална профилактика на контактните с болни животни Съобщението за случаи на чума в Китай доведе до притеснения

Италиански експерти: Заразените с вируса, но без оплаквания, са 4 типа

Италиански експерти: Заразените с вируса, но без оплаквания, са 4 типа

Разграничаването им е според инфекциозния потенциал Заразените с вируса Sars-CoV-2, които не показват никакви симптоми на заболяването, могат да бъдат 4 типа. И два от тях са опасни за другите хора, защото могат да ги заразяват. Така смятат италиански експерти, цитирани от в.“Кориере дела сера”. Според Матео Басети

COVID-19 може да причини потенциално смъртоносно възпаление на мозъка

COVID-19 може да причини потенциално смъртоносно възпаление на мозъка

Вирусът не атакува пряко, реакцията е на имунната система Неврологичните усложнения на COVID-19 може да включват делириум като при тежко пиянство, рядко потенциално смъртоносно мозъчно възпаление, инсулт и увреждане на нервите, открива ново проучване на Юнивърсити колидж - Лондон. Съобщения за засягане на централната нервна система се появиха още

Проф. Радка Аргирова: Коронавирусът вероятно ще остане завинаги с нас

Проф. Радка Аргирова: Коронавирусът вероятно ще остане завинаги с нас

Да, разпространява се не само с капчици, а и въздушно - с аерозоли под 5 нанометра На вируса лятото му понася – идеално се разпространява на температури 20-30 градуса и 70-90% влажност Откриват вируса в проби от отпадни води, запазени от времето преди да се знае за него  Много хора без оплаквания се оказват заразени със SARS- CoV-2

Създадоха работещ мини черен дроб от преформатирани кожни клетки

Създадоха работещ мини черен дроб от преформатирани кожни клетки

Изследователите тренират 10 г. един по един етапите, а отглежда органа само за 30 дни Учените от университет в Питсбърг, САЩ, и колегите им от Центъра по регенеративна медицина създадоха напълно функциониращ мини черен дроб от човешки кожни клетки и успешно го трансплантираха в плъх. Екипът споделя стъпка по стъпка опита си в специализираното сп

Много мъже с увеличена простата развиват усложнения от страх

Много мъже с увеличена простата развиват усложнения от страх

Необосновани опасения спират мъжете с увеличена простата през последните месеци да се обърнат към специалист. Уролозите в Хил клиник споделят, че все повече пациенти идват с усложнения, а голяма част от тях се нуждаят и от катетър. Внезапното спиране на уринирането, което е познато и като "запушване" е сериозно състояние

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber