Митовете за маргарина са развенчани

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/8647478 Митовете за маргарина са развенчани Митовете за маргарина са развенчани www.24chasa.bg
Митовете за маргарина са развенчани

През последните години един продукт беше дамгосан от всички възможни източници на информация за здравословен начин на живот. Маргаринът. Онзи ароматен продукт, с който ни отгледаха нашите баби, и с който пораснахме здрави и силни.

88% от българите между 20 и 64-годишна възраст вярват в погрешни митове за определени храни. 93% не знаят каква е разликата между маргарина и маслото. Всеки може да се замисли защо се прави такава агресивна кампания срещу някакъв продукт, а ние ще се обърнем директно към научните факти.

Растителните мазнини в маргарина пазят сърцето

Мастните киселини играят важна роля в много процеси, протичащи в нашето тяло. Те ни дават енергия, влияят положително върху нашите хормони, нервна система, помагат на организма да използва мастноразтворимите витамини. До 30 % от нашата енергия идва от приема на мазнини. Ето защо е важно да се избират храни, които са богати на ненаситени мастни киселини. Такива са слънчогледовото масло, лененото семе, рапичното и маслиновото олио, съставките на растителните маргарини - техните „добри мазнини“ се грижат за запазването на ниските нива на холестерола в кръвта.

Благодарение на технологиите няма вече хидрогенирано масло

Истината е, че преди маргаринът се е правил с горещо третиране и добавяне на хидрогени, но благодарение на специалистите по хранене и иновативните технологии през 90-те хидрогенираното растително масло е заменено напълно в продукцията на маргарин.

Маргаринът съдържа жизнено важни мастни киселини

Рапичното и лененото масло, например, са естествен източник на омега-3, а слънчогледовото е изключителен източник на омега-6, които при производството на маргарина се запазват. Нашите тела се нуждаят от тези мастни киселини заради добрата работа на мозъка, производството на хормони, като защита на сърдечно-съдовата ни система, за баланса на кръвното налягане, като превенцията срещу атеросклероза, в полза на имунитета, доброто психическо състояние и много други.

Маргаринът е направен от натурални съставки

Маргаринът е смес от растителни мазнини - масла и вода. Също както маслото, маргаринът може да се добие и у дома. Ако го направите веднъж, ще се уверите, че това е един естествен продукт, който съдържа полезни за организма субстанции и наистина е много вкусен.

Маслото оставя по-голям въглероден отпечатък от маргарина

Към аргументите в подкрепа на здравословните качества на маргарина има също няколко „зелени“ твърдения. Растителният маргарин изглежда е много по-устойчив избор отколкото маслото по отношение опазването на околната среда. Какво би се случило, ако

обърнем 1 кг масло в маргарин? Ще запазим Земята от въглероден отпечатък, равен на 30 км пътуване с бензинов автомобил, зърнена зона от 10.97 квадратни метра и 7-минутен душ.

Така че не вярвайте на митове, чуйте науката. И си направите още днес сандвич с маргарин и още нещо. Той не само е вкусен и полезен. Баба ви също би го одобрила.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Здраве

Новородени бебета 
СНИМКА: "24 ЧАСА"

Мутация води до внезапно спиране на сърцето при новородени

Австралийски молекулярни биолози откриха рядка мутация на гена ATAD3, която води до появата на второ негово копие в генома и предизвиква внезапно спиране на сърцето при новородени бебета, съобщи ТАСС. "Генът ATAD3 се намира в тази част на генома, която съдържа най-много повторения, което усложнява използването дори на най-съвременните методи на

СНИМКА: Pixabay

Учени: Маските намаляват риска от зараза с COVID-19 с 65 %

Американски учени установиха, че маските, покриващи устата и носа, намаляват риска носещият ги да се зарази с новия коронавирус с 65 процента, съобщи в. "Дейли мейл". Преди специалистите мислеха, че те са полезни само доколкото ограничават предаването на вируса на други. Социалното дистанциране е още по-ефикасно

СНИМКА: Pixabay

Суперкомпютър открива вероятен лек за COVID-19

Японски учени използваха суперкомпютър за търсене на лек за новия вид коронавирус. Потенциал за борба с него е бил открит при препарати, които се използват срещу заразяване с тения и други паразити, съобщава „Асахи Шимбун“. С помощта на суперкомпютъра „Фугаку“ учените от университета в Киото са анализирали повече от 2 000 медицински препарата

Снимка: Pixabay

Качеството на яйцеклетките при жените зависи от метаболитен фактор

Увеличаването на нивото на един коензим в човешките клетки може да повлияе благоприятно на женския фертилитет и да помогне за подбиране на най-подходящите яйцеклетки за ин витро процедури, съобщи електронното издание "Медикъл Експрес", цитирано от  БТА. Специалисти от университета на Куинсланд, Австралия

СНИМКА: Pixabay

Кои алкохолни напитки трябва да избягваме в жегите?

Настъпва наистина лятно време. Очакват ни истински жеги и при такива обстоятелства пиенето на алкохол не е добра идея, предава БГНЕС. Употребата на алкохол в жегата винаги носи риск. По това време на годината някои алкохолни напитки са забранени, в противен случай можете да си причините здравословни проблеми

Официално от американския регулатор: IQOS е с по-малко вредни вещества

Официално от американския регулатор: IQOS е с по-малко вредни вещества

Късно снощи Американската агенция по храни и лекарства (FDA)  разреши предлагането на IQOS – устройство за нагряване на тютюн, като изделие с модифициран риск. Заповедта е издадена след повече от 3 години оценка на научните данни на изделието. В решението на FDA се казва, че преминаването напълно от конвенционални цигари към IQOS значително

Последно от 24 здраве лого

Оживление

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от

Последно от

Още от Здраве

ДКЦ „Бургасмед“ с експресен PCR тест за COVID-19 с резултат за 1 час

ДКЦ „Бургасмед“ с експресен PCR тест за COVID-19 с резултат за 1 час

В ДКЦ „Бургасмед“ заработи последно поколение апаратура за молекулярни изследвания. Новата платформа на вносителя “Биомед“ позволява провеждане на т. нар. ускорено изследване за наличие на коронавирусна РНК чрез RT-PCR метод и резултат за 1 час. Апаратурата се нарича „iPonatic” и е производство на световно известната китайска компания „Sansure

СНИМКА: Pixabay

Учени разкриха важен фактор, ускоряващ стареенето

Швейцарски екип от университета в Берн разкри важен фактор, който ускорява стареенето и замесените в него клетки, съобщава сайтът Лента. Изследването установило, че висцералните мазнини, разположени в коремната област, предизвикват слабо хронично възпаление. Заради този процес се ускорява процесът на възрастовите заболявания и се наблюдава

COVID-19

Учени: Има опасност от мозъчни увреждания от COVID-19

Учени предупреждават за потенциална вълна от мозъчни увреждания в резултат на COVID-19, съобщи Ройтерс. Има доказателства, че болестта от новия коронавирус може да доведе до тежки неврологични усложнения, включително възпаления, психози и делириум. Изследване на учени от Юнивърсити колидж в Лондон описва 43 случая на пациенти с COVID-19

NIFTY Pro® е най-ранният и надежден начин за откриване на вродени аномалии – Неинвазивен пренатален тест

NIFTY Pro® е най-ранният и надежден начин за откриване на вродени аномалии – Неинвазивен пренатален тест

Пренаталните ДНК тестове откриват тежки генетични аномалии по време на бременността, които причиняват физическа инвалидност и/или умствено изоставане В съвременната пренатална грижа генетичното консултиране трябва да е част от всяка стъпка при проследяването на една бременност. Пренаталната генетична консултация дава възможност по време на

СНИМКА: Pixabay

Варвара Зародина: Шоколадът укрепва имунната система

Шоколадът е един от най-богатите източници на антиоксиданти и има положителен ефект върху имунната система твърди специалистът по хранене Варвара Зародина пред радио „Спутник”, цитирана от БГНЕС. Шоколадът е най-консумираната храна в света, показаха съвременни научни изследвания. Предпочитаме този продукт

Генералният директор на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус СНИМКА: Ройтерс

СЗО: Пикът на пандемията от коронавирус още не е достигнат

Пандемията от коронавирус в света още не е достигнала своя пик, заяви днес на брифинг в Женева генералният директор на Световната здравна организация /СЗО/ Тедрос Аданом Гебрейесус, цитиран от ТАСС. По думите му, ако в началото на пандемията 400 хиляди случаи на заразяване са били регистрирани за 12 седмици

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber