С термометър за бял дроб български лекари търсят “немия” COVID

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/8636011 С термометър за бял дроб български лекари търсят “немия” COVID С термометър за бял дроб български лекари търсят “немия” COVID www.24chasa.bg
Проф. Попов показва специализирания термометър за бял дроб, който се надгражда с платформа за телемедицински мониторинг.

Сензор хваща дори леко повишаване на градуса на издишания въздух

Повишаване на температурата на издишания въздух може да се окаже неинвазивен маркер за безсимптомно носителство на новия коронавирус, както и за рисково напредване на възпалението от него в белите дробове. Тази хипотеза искат да докажат български учени начело с проф. Тодор Попов от университетската болница “Св. Иван Рилски” и с участието на екипа на проф. Таня Червенякова от Инфекциозна болница. Проектът приобщава и техни колеги от Испания и Италия. Новината съобщи главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев в качеството си на член на Националния оперативен щаб за COVID-19.

Методът дава полезна информация при астма, хронична обструктивна белодробна болест, белодробен карцином и други дихателни болести. Той е бил бързо адаптиран и се прилага в наблюдението на заразени с вируса и лечение на новата пневмония в Инфекциозна болница.

Масовият диагностичен алгоритъм у нас включва PCR за откриване на самия вирус в секрет от носоглътката. Като ориентир за преминаваща или по-отдавнашна среща с вируса се ползва тест за антитела, които организмът ни образува или е образувал. Двата типа тестове се позитивират в различни фази на контакта на коронавируса и човека.

Проучваме дали в “немия” период можем да “хванем” развиващата се инфекция. Това би било полезно при карантинирани, контактни на заразени със SARS-CoV-2, при които максимално рано да се установи дали се развива инфекция и да се предприемат мерки, каза за “24 часа” проф. Попов, специалист по алергология и вътрешни болести, специализирал пулмология в Германия.

Използва се много чувствителен температурен сензор, поставен в специална конзола така, че да гарантира възпроизводимост на измерванията. Учените условно го наричат термометър за бял дроб. Принципът му е различен от стандартните измеревания в подмишницата, ухото, устата.

Дихателните пътища предават топлината си на издишвания въздух и по измерената от сензора температура на струята специалистите се ориентират за състоянието на тъканите. По този начин чрез уреда може да се съди за започващ процес в белите дробове.

Дълбоките белодробни структури имат постоянна “сърцевинна телесна температура”. Такава е

температурата на кръвта,

минаващата през

разгърнатата 

капилярна мрежа

на алвеолите

Тази температура се предава и на намиращия се в алвеолите въздух, но по пътя към околната атмосфера тя се влияе от топлината на стените на дихателните пътища, които имат отделно кръвоснабдяване. Съответно процеси, които променят кръвооросяването на бронхиалната кръвоносна система, могат да

променят температурата

на стената на бронхите

и съответно -

на издишания въздух,

разказа експертът.

Организмът реагира на инфекцията с възпаление, което поне в началото не се отразява на телесната топлина, мерена с обичайните медицински термометри. Учените изследват дали чрез специалния термометър могат да установят на ранен етап възпалението при COVID.

“От близо 200 години повишаването на телесната температура се смята за белег за инфекциозно заболяване, но с развитието на технологиите и медицината днес можем да се ориентираме по много дискретни сигнали, които организмът подава. Един от тях е температурата на издишания въздух. Той може да е предимство срещу пандемичния вирус. SARS-CoV-2 се отличава с висока заразност, натрапва се с продължително носителство, при тежко боледуващите може да доведе до бързо преминаване в критично състояние - обясни проф. Попов. – Засега не съществува лесно приложим обективен метод за установяване на хората, които развиват безсимптомна инфекция, а според едно добре обосновано проучване тя засяга близо 20% от заразените. Това, заедно със склонността към скоростно усложняване на състоянието на лекувани в домашна обстановка, прави температурата на издишания въздух възможен обективен индикатор за вирусна активност в белодробната тъкан.”

Апаратът е надграден с възможности за телемедицина – данните от измерванията да се регистрират дистанционно и да се събират в персонален регистър, който лекарят да вижда по всяко време.

До момента учените са доказали, че различни

възпалителни  процеси

в дихателните пътища водят

до увеличен приток на кръв

в стените им. По този начин повишават температурата в критичните белодробни райони и съответно на въздуха, който болният издиша.

Измервателният уред трябва да бъде много прецизен и да има висока чувствителност, защото температурното отклонение е в тесен диапазон. Предимството на метода е, че може да се прилага и в домашни условия, казва лекарят. Мониторингът дава възможност да се хване недоловимо все още по други симптоми напредване на възпалението.

Хипотезата на екипа е, че когато COVID-19 инфектира дихателните пътища, това предизвика местни възпаления, които може  да не проявят симптоми, докато не се развие системно възпаление.

Измерването на телесната температура би хванало момента на прехода на локалното възпаление на дихателните пътища в общо клинично заболяване.

“Повишената температура на издишания въздух може да бъде единственият патологичен признак при безсимптомни хора или може да предшества повишаването на телесната температура, когато се появят системни симптоми.”

В издишания от човека въздух се откриват 3500 компонента в комбинации и пропорции, които формират молекулярния подпис на дъха. Обичайна практика на лекаря в миналото е да помирисва дъха на пациента и така са създадени използваните и днес определения като уремичен, хепатален, ацетонов дъх, характерни за съответните състояния.

“Поради практическата неприложимост на повечето инвазивни методи за оценка на възпалението на дихателните пътища в рутинната практика се търсят неинвазивни методики.

Днес - казва ученият - вече сме направили следващата крачка и можем да добавим към алгоритмите за анализ на дъха и апаратурата тип

“електронен

нос” - нов

чувствителен

биомаркер

за белодробните инфекции и за колебанията в температурата на издишания въздух.” Проф. Попов очаква методиката да е показателна и за инфектирането с коронавируса и прогресирането на инфекцията.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Здраве

Ваксината срещу новия коронавирус, разработена от специалисти на Оксфордския университет, е била ефикасна при шест маймуни СНИМКА: Архив

Оксфордската ваксина срещу новия коронавирус премина успeшно първи тестове

Оксфордският университет получи първите положителни резултати от тестове за ваксината срещу новия коронавирус, разработена съвместно с британско-шведската фармацевтична компания "Астра зенека", съобщи ТАСС. Специалистите са успели да получат доказателства, че ваксината повишава имунитета. Те ще бъдат публикувани в британското медицинско списание

Химична структура на холестерола. Снимка: Пиксабей

Препарат за понижаване на холестерола помага срещу COVID-19

Съществуващият препарат за понижаване на нивата на холестерола "Фенофибрат" /"Трикор"/ може да бъде много ефикасен при лечението на COVID-19, съобщи пресслужбата на Еврейския университет в Ерусалим, цитирана от ТАСС. "През последните три месеца учените съсредоточиха вниманието си над това как вирусът SARS-CoV-2 променя белите дробове на пациентите

Всички ученици бяха с маски или предпазни шлемове. СНИМКИ: Николай Литов

Лекар в Швейцария: Шлемовете са ненадеждни срещу COVID-19

Главният лекар в швейцарския кантон Граубюнден, в който са Санкт Мориц и Давос, предупреди ресторантите да не разчитат на пластмасовите шлемове за предпазване на служителите от новия коронавирус, като каза, че те създават "лъжливо чувство за сигурност", предаде Ройтерс. Предупреждението засяга стратегиите при отваряне на някои ресторанти

Европейският комисар по здравеопазване Стела Кириакидис говори за епидемията от коронавирус. Снимка: Ройтерс

ЕК: Втора епидемична вълна е неизбежна

Втора вълна на епидемията от COVID-19 е неизбежна, заяви днес еврокомисарят по здравеопазването Стела Кириакидис. Важно е при следваща карантина да се подходи по-умно, добави зам.-председателят на Европейската комисия Маргаритис Схинас на съвместна пресконференция по повод мерките, които комисията предлага по този въпрос, предава БТА

СНИМКА: Pixabay

Специалист: Антителата срещу COVID-19 се предават на бебето от майчината кърма

Антителата срещу новия коронавирус, които присъстват в организма на преболедували жени, се предават на бебетата им чрез кърмата, предаде ТАСС. Агенцията цитира Татяна Руженцова, ръководител на клиничните изследвания към руския регулатор Росспотребнадзор. Тя изтъкна обаче, че тези антитела не са достатъчни за пълното предпазване на кърмачето

Велизар Шиваров КАДЪР: БНТ

Имунолог: Хората с нулева кръвна група са по-малко уязвими на COVID-19

Хората с кръвна група "0" са по-малко уязвими на заразяване с COVID-19, обяви в Сутрешния блок на БНТ имунологът дом. Велизар Шиваров. Той обаче предупреди, че това съвсем не означава, че хората с тази кръвна група не могат да се заразят с коронавируса и да стигнат до тежки състояния. "Стойте повече на слънце, за по-високи нива на Витамин D

Последно от 24 здраве лого

Оживление

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от

Последно от

Още от Здраве

Изследването разкрива, че има връзка между секса и това колко е щастлив човек, като препоръчителната доза е веднъж седмично СНИМКА: Pixabay

Изследване: Сексът веднъж седмично прави хората щастливи

Изследване, проведено от университета в Торонто, разкрива, че има връзка между секса и това колко е щастлив човек, като препоръчителната доза е веднъж седмично, предаде Канал 3. Ако в момента сте във връзка, естествено е да се чудите колко често други двойки правят секс. Това, което е полезно да знаете, е

Синдром, причинен от COVID-19 при децата, може да засегне и възрастните СНИМКА: РОЙТЕРС

Синдром, причинен от COVID-19 при децата, може да засегне и възрастните

Американски специалисти установиха и у възрастни редкия възпалителен синдром, причинен от COVID-19 при децата, съобщи Ройтерс. Мултисистемният възпалителен синдром е животозастрашаващ. Той засяга много органи, нарушава функцията на сърцето и отслабва артериите. Засегнатите от него деца са с треска, обрив, конюнктивит, подути крака

Проби за COVID-19 СНИМКА: РОЙТЕРС

Учени откриха опасно антитяло в кръвта на пациенти с COVID-19

Биолози от Нидерландия установиха, че едно от антителата в кръвта на пациенти, прекарали тежка форма на коронавирусна инфекция, е потискат вируса, а предизвикват по-силни възпаления, съобщи ТАСС. Възможните последици и пътищата за борба с този проблем са описани в статия в електронната библиотека bioRxiv

Скоростта на ходене може да е свързана с риска от развиване на тежки усложнения от COVID-19

Хората, които ходят бързо, развиват по-рядко тежка форма на COVID-19

Скоростта на ходене може да е свързана с риска от развиване на тежки усложнения от COVID-19, съобщи Ройтерс. Учени от университета в Лестър и Общата болница в Лестър анализираха данни за повече от 400 000 участници в "Биобанк" - британски регистър, проследяващ дългосрочно здравословното състояние на доброволци

Д-р София Ангелова

Инхалациите пазят астматиците от COVID-19

"Самият вирус не е активен в околната среда, той е активен в човешкия организъм. Като попадне в клетката, използва нейната енергия, за да се възпроизведе", обясни пулмологът д-р София Ангелова пред bgonair.bg. Тя добави, че е нормално вирусът да се предава при струпване на хора. COVID-19 не спира да нараства

Тиреоидит на Хашимото и как да си помогнем с билков екстракт от нов клас

Тиреоидит на Хашимото и как да си помогнем с билков екстракт от нов клас

За болестта на Хашимото, за съжаление, няма лек! Въпреки това, ви предлагаме тази изпитана билкова рецепта, с чиято помощ може да се лекуват увредените функции на щитовидната жлеза и да сведете до минимум отрицателните ефекти в дългосрочен план. ТИРО ЕКС е от нов клас продукти – адюванти. Адювантите са продукти на натурална основа

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber