Доц. д-р Николай Цонев: В България онкоболните пациенти бяха пощадени от коронавируса

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/8634982 Доц. д-р Николай Цонев: В България онкоболните пациенти бяха пощадени от коронавируса Доц. д-р Николай Цонев: В България онкоболните пациенти бяха пощадени от коронавируса www.24chasa.bg
Доц. д-р Николай Цонев: В България онкоболните пациенти бяха пощадени от
коронавируса

Епидемията забави поставянето на нови диагнози, но голям бум засега не се отчита, казва началникът на Клиниката по медицинска онкология в УМБАЛ “Св. Марина” във Варна

- Доц. Цонев, първите данни от епидемиологичната статистика за заболелите от COVID-19 в Китай и Италия показват относително голям дял на пациенти с онкологични заболявания. Каква е картината в България?

- Да, въпреки че не са окончателни, първите данни в тези страни показват с около 2/3 по-висока честота на заболеваемост от коронавирус сред онкоболните пациенти.

В България нещата са доста по-добре. Има единични случаи на заразени с коронавирус пациенти с онкологично заболяване, като, за съжаление, някои от тях починаха. Но мисля, че сме пощадени в това отношение. Във варненския регион конкретно от няколко десетки случая нямаме нито един от тази група. Това може

да се дължи на добрата информираност

на пациентите. Но не смятам, че има някакъв бум на коронавируса сред пациентите с онкологични заболявания.

- Компрометираният имунитет на онкоболните е основна причина те да спадат към рисковите групи от зараза и усложнения от коронавируса. Има ли и други?

- Да, онкологичните заболявания отслабват имунитета, а цитотоксично лечение допълнително го компрометира. Особеното обаче е, че повечето от тези пациенти са възрастни, т.е. над 60 години, и като всички останали не са застраховани от другите придружаващи заболявания, които са рискови фактори и за коронавируса. Това са хроничните респираторни заболявания, сърдечносъдовите, хипертонията, диабетът. Нашите онкоболни пациенти страдат и от тези заболявания, които са характерни за българската популация. Това допълнително ги прави рискова група.

- Много лекари съобщиха, че карантината и дългата липса на консултация със специалист са повлияли негативно на състоянието на хронично болните пациенти. Промени ли епидемиологичната ситуация проследяването и лечението и на вашите пациенти?

- При онкоболните пациенти нямаше прекъсване на лечение. Самите разпоредби, както и политиката на нашата болница беше да ги приемем в нормален ритъм, при спазване на съответните епидемични мерки. Единствено за пациентите, които бяха на диспансерно проследяване, разрешихме на тези, които не са високорискови, ако желаят, да отложим рутинното им проследяване. Но като цяло

ритъмът в самото лечение не беше нарушен

По-скоро пострадаха тези пациенти, за които имаше съмнения, че имат онкологично заболяване, но поради прекъсването на плановия прием не бяха диагностицирани, а отложени за по-късен етап.

- Специалисти очакват да има ръст на новодиагностицирани случаи на хронични, но и на онкологични заболявания. Какви са наблюденията ви към момента?

- Пикът ще бъде на пациенти, които са били отложени и се диагностицират сега. При нас е възстановен плановият прием, и то приоритетно именно за такива пациенти.

- Минаха две седмици, откакто бе разрешен плановият прием. Забелязвате ли тревожна тенденция сред тези забавени случаи?

- Пряк индикатор дали има ръст на диагностицираните с рак е броят на представените пациенти на онкологична комисия. С възстановяването на дейността на клиниките има представени повече такива пациенти, но на този етап бум няма. Те са забавени, защото не са били диагностицирани по време на епидемията, но не са много. Мисля, че това бързо ще се компенсира с възстановяването на плановия прием.

- Доколко е приложимо провеждането на прегледи и консултации на пациентите ви по телефон или чрез виртуални приложения?

- Американските и европейските онкологични дружества препоръчват в тази ситуация провеждането на консултации чрез видеоразговори или други приложения. Това може да стане само между различните цикли химиотерапия, например при оплаквания след проведеното лечение, които да бъдат уточнени и

терапията да бъде оптимизирана

При тези заболявания обаче ние следим много лабораторни показатели и други маркери, както и рентгенови образи, които ни дават пълна картина за състоянието. Това с виртуален контакт не можем да постигнем.

Много от пациентите са възрастни и наблюдаваме, че те трудно се справят с рутинните психологически тестове с таблети, които им предлагаме. Така че при тях това би било много трудно.

Бих казал, че едва при около 10-15% от болните може да има полза от такива рутинни прегледи.

- Какво трябва да направи онкоболен пациент с повишена температура или други симптоми, често срещани при коронавирусна инфекция? Дадени терапии в лечението могат ли да причинят сходни симптоми?

- Неясното фибрилно състояние при онкоболните може да бъде от много други фактори. Белодробните карциноми например често водят до допълнителни инфекции, но може да е свързано и с друга имуносупресия. Затова помолихме всички пациенти с такава симптоматика да се обаждат или предварително да се свържат с личните си лекари при допълнителни симптоми и ако има нужда, да бъдат насочени за провеждане на PCR тест.

Сама по себе си температурата при един такъв пациент не е първата идея, че той има коронавирус, но естествено е

алармиращ симптом,

с който трябва да се съобразяваме. Всяко вирусно или респираторно възпаление, което не е породено от коронавирус, има същата симптоматика, както и пневмониите, които не са породени от коронавирус, а от бактерии.

Има и тумор-асоциирани пневмонии. При тях самият тумор е слабо място в белия дроб или метастазата и това дава възможност да се развие пневмония. Имуносупресията и всяко възпаление в тялото може да доведе до интоксикационна симптоматика или висока температура, които наподобяват началото на коронавирусна инфекция. Някои усложнения от медикаментозното или хирургичното лечение също могат да причинят висока температура и втрисания.

Портове, чрез които се прилагат лекарства, също може да са източник на инфекции, които да имитират остро начало на инфекция с коронавирус.

- Извън широкоизвестните предпазни мерки какво още препоръчвате на пациентите си, за да могат максимално да се предпазят от COVID-19?

- Онкоболните пациенти и преди епидемията от коронавируса знаят, че техният имунитет не е като на здрав човек, и

те се пазят много

Това може да е една от причините за ниската честота на заразяване с коронавирус сред тях у нас. Те се пазят по принцип, като всички противоепидемични правила, които важат за цялото общество, трябва да се спазват и от тях.

Засега това, което ми прави впечатление, е, че онкоболните пациенти бяха пощадени у нас. Може би се пазят по-добре, може и ранното въвеждане на мерките да е довело до това. В някои дръжави в началото на инфекцията не бяха толкова запознати с нея и имаха големи пробиви в онкологични клиники. Беше компрометирано лечението на много пациенти в четвърти стадий, когато то не трябва да се прекъсва изобщо.

България успя да се организира с малки колебания и да запази адекватно лечението на тези пациенти в цялата страна. На този етап картината е добра.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Здраве

Ваксината срещу новия коронавирус, разработена от специалисти на Оксфордския университет, е била ефикасна при шест маймуни СНИМКА: Архив

Оксфордската ваксина срещу новия коронавирус премина успeшно първи тестове

Оксфордският университет получи първите положителни резултати от тестове за ваксината срещу новия коронавирус, разработена съвместно с британско-шведската фармацевтична компания "Астра зенека", съобщи ТАСС. Специалистите са успели да получат доказателства, че ваксината повишава имунитета. Те ще бъдат публикувани в британското медицинско списание

Химична структура на холестерола. Снимка: Пиксабей

Препарат за понижаване на холестерола помага срещу COVID-19

Съществуващият препарат за понижаване на нивата на холестерола "Фенофибрат" /"Трикор"/ може да бъде много ефикасен при лечението на COVID-19, съобщи пресслужбата на Еврейския университет в Ерусалим, цитирана от ТАСС. "През последните три месеца учените съсредоточиха вниманието си над това как вирусът SARS-CoV-2 променя белите дробове на пациентите

Всички ученици бяха с маски или предпазни шлемове. СНИМКИ: Николай Литов

Лекар в Швейцария: Шлемовете са ненадеждни срещу COVID-19

Главният лекар в швейцарския кантон Граубюнден, в който са Санкт Мориц и Давос, предупреди ресторантите да не разчитат на пластмасовите шлемове за предпазване на служителите от новия коронавирус, като каза, че те създават "лъжливо чувство за сигурност", предаде Ройтерс. Предупреждението засяга стратегиите при отваряне на някои ресторанти

Европейският комисар по здравеопазване Стела Кириакидис говори за епидемията от коронавирус. Снимка: Ройтерс

ЕК: Втора епидемична вълна е неизбежна

Втора вълна на епидемията от COVID-19 е неизбежна, заяви днес еврокомисарят по здравеопазването Стела Кириакидис. Важно е при следваща карантина да се подходи по-умно, добави зам.-председателят на Европейската комисия Маргаритис Схинас на съвместна пресконференция по повод мерките, които комисията предлага по този въпрос, предава БТА

СНИМКА: Pixabay

Специалист: Антителата срещу COVID-19 се предават на бебето от майчината кърма

Антителата срещу новия коронавирус, които присъстват в организма на преболедували жени, се предават на бебетата им чрез кърмата, предаде ТАСС. Агенцията цитира Татяна Руженцова, ръководител на клиничните изследвания към руския регулатор Росспотребнадзор. Тя изтъкна обаче, че тези антитела не са достатъчни за пълното предпазване на кърмачето

Велизар Шиваров КАДЪР: БНТ

Имунолог: Хората с нулева кръвна група са по-малко уязвими на COVID-19

Хората с кръвна група "0" са по-малко уязвими на заразяване с COVID-19, обяви в Сутрешния блок на БНТ имунологът дом. Велизар Шиваров. Той обаче предупреди, че това съвсем не означава, че хората с тази кръвна група не могат да се заразят с коронавируса и да стигнат до тежки състояния. "Стойте повече на слънце, за по-високи нива на Витамин D

Последно от 24 здраве лого

Оживление

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от

Последно от

Още от Здраве

Изследването разкрива, че има връзка между секса и това колко е щастлив човек, като препоръчителната доза е веднъж седмично СНИМКА: Pixabay

Изследване: Сексът веднъж седмично прави хората щастливи

Изследване, проведено от университета в Торонто, разкрива, че има връзка между секса и това колко е щастлив човек, като препоръчителната доза е веднъж седмично, предаде Канал 3. Ако в момента сте във връзка, естествено е да се чудите колко често други двойки правят секс. Това, което е полезно да знаете, е

Синдром, причинен от COVID-19 при децата, може да засегне и възрастните СНИМКА: РОЙТЕРС

Синдром, причинен от COVID-19 при децата, може да засегне и възрастните

Американски специалисти установиха и у възрастни редкия възпалителен синдром, причинен от COVID-19 при децата, съобщи Ройтерс. Мултисистемният възпалителен синдром е животозастрашаващ. Той засяга много органи, нарушава функцията на сърцето и отслабва артериите. Засегнатите от него деца са с треска, обрив, конюнктивит, подути крака

Проби за COVID-19 СНИМКА: РОЙТЕРС

Учени откриха опасно антитяло в кръвта на пациенти с COVID-19

Биолози от Нидерландия установиха, че едно от антителата в кръвта на пациенти, прекарали тежка форма на коронавирусна инфекция, е потискат вируса, а предизвикват по-силни възпаления, съобщи ТАСС. Възможните последици и пътищата за борба с този проблем са описани в статия в електронната библиотека bioRxiv

Скоростта на ходене може да е свързана с риска от развиване на тежки усложнения от COVID-19

Хората, които ходят бързо, развиват по-рядко тежка форма на COVID-19

Скоростта на ходене може да е свързана с риска от развиване на тежки усложнения от COVID-19, съобщи Ройтерс. Учени от университета в Лестър и Общата болница в Лестър анализираха данни за повече от 400 000 участници в "Биобанк" - британски регистър, проследяващ дългосрочно здравословното състояние на доброволци

Д-р София Ангелова

Инхалациите пазят астматиците от COVID-19

"Самият вирус не е активен в околната среда, той е активен в човешкия организъм. Като попадне в клетката, използва нейната енергия, за да се възпроизведе", обясни пулмологът д-р София Ангелова пред bgonair.bg. Тя добави, че е нормално вирусът да се предава при струпване на хора. COVID-19 не спира да нараства

Тиреоидит на Хашимото и как да си помогнем с билков екстракт от нов клас

Тиреоидит на Хашимото и как да си помогнем с билков екстракт от нов клас

За болестта на Хашимото, за съжаление, няма лек! Въпреки това, ви предлагаме тази изпитана билкова рецепта, с чиято помощ може да се лекуват увредените функции на щитовидната жлеза и да сведете до минимум отрицателните ефекти в дългосрочен план. ТИРО ЕКС е от нов клас продукти – адюванти. Адювантите са продукти на натурална основа

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber